Uutiset

Tampereen kaupungilla 40 miljoonan euron tehostamistavoite vuosille 2018–2020

today5.4.2018

share close

Tampereella on käynnissä kaupungin talouden tasapainottamisohjelman valmistelu. Kaupunginhallitus päättää omalta osaltaan maanantaina 9. huhtikuuta talouden tasapainottamisohjelmasta vuosille 2018–2020. Kaupunginvaltuustossa asia käsitellään ja päätetään 23. huhtikuuta.

Kaupungin talouden tasapainottamisohjelma on valmisteltu pormestari Lauri Lylyn johdolla ja kaupunginhallituksen ohjauksessa yhteistyössä Perlacon Oy:n kanssa. Tammikuun ohjausryhmässä on päädytty vähintään 40 miljoonan euron tehostamistavoitteeseen vuosille 2018–2020. Lisäksi vuosina 2020–2021 tavoitellaan maakunta- ja sote-uudistukseen liittyen ja erilaisilla, vielä yksilöimättömillä, rakennemuutoksilla yhteensä 7 miljoonan euron tehostamistoimenpiteitä.

– Yhteistyöllä olemme rakentaneet 43,5 miljoonan euron tasapainottamisohjelman vuosille 2018–2020. Tämän laatiminen ei ole ollut helppoa, mutta välttämätöntä. Kaupungin talous on ollut useita peräkkäisiä vuosia miinuksella. Maamme talouden käännyttyä nousuun on nyt oikea hetki oikaista tämä. Olemme pormestariohjelmassa sitoutuneet yhdessä tasapainottamaan kaupungin talouden tämän valtuustokauden aikana, painottaa pormestari Lauri Lyly tiedotteessa.

Lauta- ja johtokunnat sekä kaupungin eri yksiköt valmistelevat linjausten pohjalta kuluvan vuoden talousarvioon tehtäviä muutoksia sekä seuraavien vuosien talousarviota. Tätä vuotta koskevat muutokset viedään kaupunginvaltuuston päätettäväksi kesäkuussa.

Tehostamistoimenpiteet kohdistetaan kaikkiin palvelualueisiin, liikelaitoksiin, yhtiöihin, hallintoon, henkilöstöetuuksiin sekä myös poliittisiin päätöksentekijöihin. Ohjausryhmän (kaupunginhallitus) linjauksen mukaan verotuksen kiristämistä ei kuitenkaan pidetä keinovalikoimassa vuosina 2019–2020.

Periaatteena on turvata lakisääteiset palvelut. Vaikka tehostamistoimenpiteitä kohdistetaan kaikille alueille, keskeinen linjaus on, että varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokoihin ei puututa ja subjektiivista päivähoito-oikeutta ei rajata. Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksujen korotuksista on tehty vaikutusarvio. Lisäksi liikuntapalvelujen maksujen kohdentamisessa tavoitteena on, että maksujen korotukset eivät kohdennu lapsiin ja työttömiin.

Henkilöstön osalta hyödynnetään työvoiman vaihtuvuuden antamat mahdollisuudet. Henkilöstöetuuksia pienennetään, mutta irtisanomisia ei tehdä. Uudelleen organisoitumisia ja rakenteellisia uudistuksia tullaan tekemään.

Tasapainottamisohjelman toimenpiteet on jaksoteltu toteutettavaksi 2018–2020 aikana. Vuoden 2019 talousarvio ja vuosien 2019–2022 taloussuunnitelma valmistellaan ohjelman linjausten mukaan.

Tampereen kaupungin tilinpäätökset ovat 2010-luvulla jääneet pääsääntöisesti alijäämäisiksi, investointien taso on noussut ja velkaantuminen on kiihtynyt. Vuoden 2017 tilinpäätös jäi edelleen alijäämäiseksi ja kuluvan vuoden talousarviossa tulos on 15,7 miljoonaa euroa alijäämäinen, nettoinvestoinnit 203 miljoonaa euroa ja lainamäärä kasvaa 136 miljoonalla eurolla.

 

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%