Pirkanmaa

”Tervetuloa itsehallinnollinen Pirkanmaan maakunta!”

today24.4.2018

Background
share close
Pirkanmaan Vasemmiston piirihallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Torkki puhuu itsehallinnollisten maakuntien puolesta. Niille on hänen mukaansa annettava alusta lähtien verotusoikeus. Torkki uskoo erityisesti nuorten elävän alusta alkaen luontevasti maakunta-aikaa, sillä heille perinteiset kuntarajat merkitsevät vähemmän kuin vanhemmalle väelle.
Pirkanmaan Vasemmiston piirihallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Torkki puhuu itsehallinnollisten maakuntien puolesta. Niille on hänen mukaansa annettava alusta lähtien verotusoikeus. Torkki uskoo erityisesti nuorten elävän alusta alkaen luontevasti maakunta-aikaa, sillä heille perinteiset kuntarajat merkitsevät vähemmän kuin vanhemmalle väelle.
Pirkanmaan Vasemmiston piirihallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Torkki toivottaa itsehallinnollisen Pirkanmaan maakunnan tervetulleeksi. Nokialaispoliitikon mukaan uuteen hallintomalliin siirtyminen on välttämätöntä. Hän uskoo maakuntien syntyvän pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana tai viimeistään viiden seuraavan vuoden kuluessa. – Maakuntien verotusoikeuden puuttuminen on paha valuvika, Torkki jyrisee.

Puheenjohtaja Marja-Leena Torkki kiittää Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen rakentajia: virkamiesten muodostamaa johtoryhmää ja poliittista ohjausryhmää.

– Hyvässä yhteistyössä nouseva Pirkanmaan maakunta on jo ensikerroksiltaan lähtien asukkaitaan palveleva ja toimintakykyinen, vasemmistopoliitikko luottaa.

Torkin mielestä eri puolueiden välillä aika ajoin rehottava skisma on kuin syöpä, joka lamaannuttaa terveen elämän. Hän todella toivoo, etteivät esimerkiksi Tampereen kaupungin poliittiset erimielisyydet päädy itsehallinnollisen maakunnan piinaajiksi.

”Nyt on maakuntien aika”

Vasemmistolainen vastuunkantaja Marja-Leena Torkki soisi, että pääministeri Juha Sipilän johtama hallitus luotsaisi sosiaali- ja terveyspalvelu- ja maakuntahallintouudistuksen onnellisesti maaliin ilman kokoomuksen ajamaa markkinaehtoista mallia.

– Yhteiskunnassamme on nyt oikea aika itsehallinnollisille maakunnille. Niiden toiminta turvaa kansalaisille yhdenvertaiset palvelut, hän perustelee.

– Jos maan istuva hallitus ei saa sote- ja maakuntauudistusta valmiiksi, remontti on joka tapauksessa edessä. Maakunnat syntyvät viimeistään viiden vuoden sisällä, nokialaisvaikuttaja vuottaa.

Pirkanmaalainen vasemmistoaktiivi esittää tiukan vaatimuksen valtakunnan päättäjille:  itsehallinnollisten  maakuntien on saatava  verotusoikeus. Vasemmisto edellyttää, että asia hoidetaan ripeästi kuntoon.

– Esitetty malli, jossa maakunnan rahat tulevat valtiolta, on susi.

– Julkiset palvelut on tuotettava julkisin varoin. Palveluiden paras tuottaja on itse maakunta, Torkki paaluttaa hyvinvointivaltion perustaa.

”Puhumme isoista asioista”

Marja-Leena Torkin mielestä kaikessa hallinnoinnissa on kuultava kansan syvien rivien ääntä. Sen kantautumisesta kaikkeen päätöksentekoon on pidettävä visusti huolta.

Vasemmistopoliitikko odottaa hyvin paljon itsehallinnollisen Pirkanmaan maakunnan työjuhdiksi perustettavilta valmistelevilta valio­kunnilta.

– Maakuntahallinnossa tullaan poikkeuksetta käsittelemään ja valmistelemaan megaluokan asioita. Asioiden rullaamiseksi oikean tiedon on kuljettava ongelmitta. Kaikkien poliittisten ryhmien on oltava mukana niin vaihtoehtoja pohdittaessa kuin ratkaisuja pöytään nuijittaessa. Päätöksiä valmistelevat valiokunnat nitovat päättäjät tiiviisti yhteen, sillä ne koostuvat varsinaisista ja varamaakuntavaltuutetuista, Torkki sanoo.

Konkaripoliitikon mukaan Pirkanmaan maakunnalla on kaikki mahdollisuudet varttua eheäksi, kansalaisten tarpeisiin vastaavaksi vahvaksi toimijaksi.

– Kun maakunnan hallinnolla on hyvä draivi, luja yhteishenki ja vitaali tekemisen meininki, se välittyy organisaatiosta ulospäin niin asiakkaille kuin yhteistyökumppaneille, Torkki muistuttaa.

Maakuntalaiset vahvasti mukaan

– Järkälemäisen maakuntaorganisaation on kyettävä kuuntelemaan maakuntalaisten huolia. Asukkaiden toiveisiin ja ehdotuksiin on myös reagoitava, Marja-Leena Torkki teroittaa.

Vasemmistopoliitikon mielestä maakunnan on perustettava eri hallinnonosiin asiakasraateja, jotta palvelujen käyttäjät pystyvät kertomaan kokemuksensa ja toiveensa.

Torkki uskoo, että maakunta tulee luontevasti ihmisille tutuksi, kun maakunnalla on palvelupisteet jokaisessa kunnassa.

Pirkanmaan Vasemmisto on tehnyt ahkerasti puolueen maakuntavaaliohjelmaa ja maakuntastrategiaa. Jäsenistöä on osallistettu ja sitoutettu tässä työssä. Torkin mukaan vasemmistolaiset peilaavat kaikkia asioita pienen ihmisen näkökulmasta.

– Kenttäväkemme on ideoinut myös uusia palvelumuotoja kuten sotebusseja, joilla maakunta voi tuoda palvelujaan muun muassa syrjäseutujen asukkaille.

– Odotan hallitukselta kovasti asiakasmaksulakia. Me vasemmistolaiset näemme kynnyskysymyksenä, etteivät vähävaraiset ihmiset joudu vaikeuksiin korkeiden maksujen ja taksojen takia, Torkki linjaa.

Torkki pitää tärkeänä, että maakuntahallinto kannustaa kansalaisia äänestämään maakuntavaaleissa.

Ehdokkaita helposti

Kenttäväki on innostunut ilahduttavasti ensimmäisistä maakuntavaaleista. Marja-Leena Torkin mukaan vasemmiston listalla on jo yli puolet tarvittavista ehdokkaista. Hän arvelee esimerkiksi soten valinnanvapausväännön herättäneen ihmisiä ehdokkaiksi.

– Maakuntavaaliehdokkaiden löytäminen on ollut yllättävän helppoa. Puolueemme lähtee siitä, että jokaisesta Pirkanmaan kunnasta olisi listallamme ainakin yksi ehdokas, hän painottaa.

Myhäilevä Torkki uskoo vasemmistolaisten saavan ensimmäiseen maakuntavaltuustoon yhdeksän tai kymmenen valtuutettua.

– Uudistukseen liittyvät uhkakuvat aktivoivat äänestäjiä. Kansalaiset haluavat, että palveluiden järjestämisessä lähdetään yksilön tarpeesta, ei esimerkiksi businessmaailman intresseistä.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%