Uutiset

Mies oli yhdynnässä 10-vuotiaan kanssa kerrostalon pihalla, raiskaussyyte kaatui – KKO ei anna valituslupaa

Mies oli yhdynnässä 10-vuotiaan kanssa kerrostalon pihalla, raiskaussyyte kaatui – KKO ei anna valituslupaa

Korkein oikeus (KKO) ei myönnä valituslupaa asiassa, jossa parikymppinen mies oli yhdynnässä 10-vuotiaan lapsen kanssa kerrostalon pihalla. Tapaus herätti kohua jo käräjätuomion aikaan reilu vuosi sitten, sillä oikeus katsoi jääneen näyttämättä, että yhdyntä tapahtui vastoin lapsen tahtoa.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen kommentoi käräjätuomiota tuolloin hämmentäväksi.

– Kyllä 10-vuotias on ainakin ikänsä puolesta kykenemätön muodostamaan omaa tahtoaan, Tolvanen arvioi STT:lle maaliskuussa 2017.

Tyttö joutui poliisin mukaan uhriksi autioituneen kerrostalon pihalla Pirkanmaalla pienellä paikkakunnalla. Käräjätuomion mukaan mies ja uhri olivat sukupuoliyhteydessä kerran sekä oraalisesti että vaginaalisesti. Oraalisessa sukupuoliyhteydessä mies ei käyttänyt kondomia.

Käräjäoikeus katsoi, että muun muassa uhrin ystävälleen lähettämät viestit eivät tukeneet sitä, että uhri olisi pakotettu sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttäen.

Viime vuoden lopulla hovioikeus tuomitsi asiassa käräjäoikeuden tavoin. Hovioikeuden mukaan asiassa ei esitetty näyttöä myöskään siitä, että uhri olisi ollut väittämällään tavalla pelkotilassa tai muuten avuttomassa tilassa.

24-vuotias mies sai tuomion vain törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, vaikka syyttäjä oli hakenut hänelle tuomiota myös törkeästä raiskauksesta. Miehen käräjillä ja hovissa saama kolmen vuoden vankeustuomio jää KKO:n päätöksen myötä voimaan.

Raiskauksen tunnusmerkistö voi täyttyä muun muassa, jos teossa käytetään väkivaltaa tai seksuaalisen teon kohde on avuttomassa tilassa. Laki ei kuitenkaan näytä tällä hetkellä tunnistavan sitä, että lapsi voisi olla kehitystasonsa vuoksi lain tarkoittamassa avuttomassa tilassa.

STT

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>