Uutiset

Pelastakaa Lapset ry vaatii, että 10-vuotiaan tytön seksuaalirikosasiassa tulee tehdä valitus YK:lle

Pelastakaa Lapset ry vaatii, että 10-vuotiaan tytön seksuaalirikosasiassa tulee tehdä valitus YK:lle

Pelastakaa Lapset ry katsoo, että viime päivinä julkisuudessa esillä olleeseen 10-vuotiaan tytön seksuaalirikosasiassa tulee tehdä valitus YK:n lapsen oikeuksien komitealle tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle.

Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen, joka koski Pirkanmaalla syksyllä 2016 tapahtunutta 10-vuotiaaseen tyttöön kohdistunutta seksuaalirikosta. Alempien oikeusasteiden tuomioista käy ilmi, että niiden mukaan asiassa ei ollut näytetty sitä, että sukupuoliyhteys olisi tehty väkivaltaa käyttäen tai että lapsi olisi ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa, minkä vuoksi syyte törkeästä raiskauksesta kaatui, vaikka syyttäjän mielestä tekijä oli käyttänyt väkivaltaa.

Pelastakaa Lapset katsoo, että kyseessä olevan teon kohdistaminen 10-vuotiaaseen lapseen on aina väkivallan käyttöä ja hän on tällaisen rikoksen uhrina aina avuttomassa tilassa. Lapsi ei myöskään koskaan voi antaa pätevää suostumusta tällaiseen tekoon.

Lapsen oikeuksien toteutumiseksi asian käsittely oikeusasteissa ei olisi saanut jäädä tähän. Pelastakaa Lapset katsoo, että korkein oikeus on tässä tapauksessa käyttänyt sille annettua ylintä lain tulkintavaltaa lapsen edun vastaisesti. Vaikka henkilö tuomittiin vakavasta rikoksesta, niin se, ettei häntä tuomittu törkeästä lapsen raiskauksesta ja perustelut sille, ovat mitä suuremmassa määrin lapsen edun vastaisia ja lapsen oikeudet sivuuttavia ja yleisen oikeustajun vastaisia. Lapsen oikeuksien toteuttamiseksi lainsäädäntöön tulee tehdä tarvittavat muutokset, että tämän kaltaiset päätökset eivät jatkossa ole mahdollisia.

Pelastakaa Lasten mukaan Suomen seksuaalirikoslainsäädäntö ei vastaa nykypäivää. Pelastakaa Lapset on lausunut oikeusministeriölle rikoslain viimeaikaisesta kehityksestä ja tulevista kehitystarpeista. Pelastakaa Lapset ottaa lausunnossaan vahvasti kantaa lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin liittyvään rikoslakiin ja rikoksista annettuihin tuomioihin.

Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomitaan Suomessa liian lieviä rangaistuksia verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, missä seksuaalirikoksiin suhtaudutaan vakavammin kuin Suomessa. Esimerkiksi lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistus on Suomessa vuosi vankeutta ja ensikertalaisena tekijän tuomio on usein ehdollinen. Ruotsissa sukupuoliyhteys lapsen kanssa tai siihen rinnastuva seksuaalinen loukkaus tuomitaan lapsen raiskauksena, jonka rangaistusasteikko on 2-6 vuotta vankeutta ja 4-10 vuotta, jos teko on törkeä.

Suomen osalta Pirkanmaan tapausta ei tule jättää tähän. Pelastakaa Lapset katsoo, että siitä on tehtävä valitus YK:n lapsen oikeuksien komitealle tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle.

  • Marja Kokkonen

    Tämä asia vaatii ehdottomasti nopeaa muutosta. Suomi on tässä asiassa takapajuinen.

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>