Pirkanmaa

Maakuntauudistus on täysin tarpeeton, valmistelu syö paljon valtion euroja

today15.5.2018

Background
share close
Pirkanmaan Sitoutumattomat ry:n puheenjohtaja Teuvo Nieminen on äreissään vaalimenettelystä, jossa yhdistyksen perustamalta valitsijayhdistykseltä vaaditaan sata kannattajakorttia jokaista ehdokasta kohden. Valkeakoskelaispoliitikko soisi sote- ja maakuntauudistuksen karahtavan lopullisesti karille. Suomen Sitoutumattomat ry:n ja Pirkanmaan Sitoutumattomat ry:n
Pirkanmaan Sitoutumattomat ry:n puheenjohtaja Teuvo Nieminen on äreissään vaalimenettelystä, jossa yhdistyksen perustamalta valitsijayhdistykseltä vaaditaan sata kannattajakorttia jokaista ehdokasta kohden. Valkeakoskelaispoliitikko soisi sote- ja maakuntauudistuksen karahtavan lopullisesti karille.
Suomen Sitoutumattomat ry:n ja Pirkanmaan Sitoutumattomat ry:n puheenjohtajalla Teuvo Niemisellä on kaksi kiveen hakattua kantaa. Valkeakoskelainen kunnallismies näyttää punaista valoa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamalle maakuntauudistukselle. Sen sijaan Nieminen liputtaa sosiaali- ja terveystoimen uudistuksen puolesta. Hän harmittelee suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevaa pahaa demokratiavajetta. Se ilmenee esimerkiksi siten, etteivät sitoutumattomat ole saaneet omaa edustustaan Pirkanmaalla sote- ja maakuntauudistusta valmistelevaan poliittiseen ohjausryhmään.

Valkeakoskelainen monen touhun mies on uskollinen Pirkanmaan Sitoutumattomat ry:lle, jonka perustajajäsen hän on. Teuvo Nieminen, eläkkeelle jäänyt paperimies, on jälleen yhdistyksen vetovastuussa. Hänen hartioillaan on myös valtakunnallisen Suomen Sitoutumattomat ry:n toiminta. Aktiivipoliitikko Nieminen pitää yhteiskunnallisesti tärkeänä sitä, että paikallisella ja valtakunnallisella tasolla päätöksenteossa kuuluu myös poliittisten puolueiden ulkopuolella olevien kansalaisten ääni.

Nieminen kritisoi voimakkaasti demokratian mallimaana pidetyn Suomen arkitodellisuutta, jossa esimerkiksi poliittiset toimijat eivät ole tasa-arvoisessa asemassa.

– Minua kismittää suuresti se, ettei Pirkanmaalla sote- ja maakuntauudistusta valmistelevaan poliittiseen ohjausryhmään ole otettu yhtään sitoutumattomien edustajaa. Onhan sitoutumattomilla esimerkiksi nykyisessä maakuntavaltuustossa kaksi valtuutettua, mies äimistelee.

Nieminen on harmissaan siitä, ettei niukoilla voimavaroilla toimivalla Pirkanmaan Sitoutumattomilla ole todellisia mahdollisuuksia kerätä ehdokaslistaa mahdollisesti pidettäviin historiallisiin maakuntavaaleihin.

– Jos sitoutumattomat saisi esimerkiksi 50 maakuntavaaliehdokasta, meillä olisi oltava 5000 kannattajakorttia. Yhden ehdokkaan taakse on nimittäin löydettävä sata allekirjoittajaa. Tämä käytäntö pätee, koska meillä on rekisteröity yhdistys eikä rekisteröity puolue, hän päivittelee lain vaatimuksia.

– Mikäli yhden maakuntavaaliehdokkaan taakse riittäisi esimerkiksi 30 tukijan tiedot, tilanne olisi meille kannustavampi, puheenjohtaja korostaa.

Teuvo Nieminen syyttääkin maan hallitusta ja eduskuntaa mielivallasta, jos ne eivät varaa Euroopan unioninkin suosittelemaa 12 kuukauden valmisteluaikaa vaaleihin valmistautumiseen.

– Muutaman kuukauden valmistautumisaika on luokaton, hän arvostelee.

Turha hallinnon porras

Teuvo Nieminen sanoo, että Suomessa on paljon kirveelle työtä turhan hallinnon karsimisessa.

– Nyt kaavailtava maakuntahallinto on täysin tarpeeton, hän napauttaa.

– Toivon sydämestäni, ettei Juha Sipilän hallitus saa ajamaansa maakuntahallintoa maaliin, mies tuhisee.

Niemisen mielestä itsehallinnolliset maakunnat rappeuttavat loputkin demokratian rippeet, kun maakunnissa valta keskittyy hyvin pienille virkamiesten ja luottamushenkilöiden kuppikunnille.

– Kaiken huipuksi maakuntamme menettävät tässä rytäkässä identiteettinsä, hän suree.

Sitoutumattomien veturin mielestä Pirkanmaan 23 kunnan asiat hoituvat varsin kiitettävästi nykyisillä hallinnoilla.

Niemisen mukaan aidosti elinkelvottomat kunnat olisi liitettävä fiksusti isoihin emäkuntiin. Hänen mielestään pikkuruiset Sahalahden ja Kuhmalahden kunnat toimivat kaukonäköisesti, kun ne tunnustivat tosiasiat ja sulautuivat Kangasalaan.

Sitoutumattomien edusmies on käärmeissään siitä, että eri puolilla Suomea tehdään täyttä höyryä valmisteluja itsehallinnollisten maakuntien eteen.

– Maassamme ei ole vielä yhtään maakuntalakia valmiina. Olisi suurta viisautta odottaa pitäviä päätöksiä, ennen kuin yhteiskunnan rahoja aletaan tuhlata massiivisiin esitöihin. Kankkulan kaivoon päätyy pahimmassa tapauksessa kymmeniä miljoonia euroja, Nieminen vaikeroi.

Soteuudistus tarvitaan

Sosiaalitoimen ja terveydenhuollon yhdistäminen saa vankan tuen sitoutumattomien nokkamieheltä.

Teuvo Nieminen kiittää vuolaasti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tekemää työtä. Hänellä on paljon myönteistä sanottavaa myös sairaanhoitopiirin johtajasta Rauno Ihalaisesta.

– Olen toiminut sairaanhoitopiirin valtuustossa. Noina vuosina näin, miten taitavasti sairaanhoitopiiriä johdettiin ja kehitettiin, hän kiittää.

Nieminen on toiminut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksessa ja valtuustossa.

Nieminen ounastelee, että asialliselle sosiaali- ja terveys­toimen uudistamiselle on aikansa.

– Jos nykyinen hallitus ryssii sote- ja maakuntauudistuksensa, maan seuraava hallitus on suurella todennäköisyydellä demarivetoinen. Demarit hautaavat maakuntahallinnon ja keskittyvät tärkeään sosiaali- ja terveystoimen kehittämiseen, hän ennustaa.

Sitoutumattomien joukko kasvaa

Tampereen kaupunginjohtajana ja kaupunginvaltuutettuna toiminut Pekka Paavola antoi aikanaan kipinän sitoutumattomien liikkeen perusta­miselle.

Myös Teuvo Nieminen on noussut vuosikymmenien saatossa näkyväksi ja värikkääksi päättäjäksi Valkeakoskella.

– Sitoutumattomilla on aktiivista toimintaa Tampereen ja Valkeakosken lisäksi Kihniössä, Ruovedellä sekä Virroilla. Olemme perinteisesti olleet paikallisvaikuttajia. Uskon, että tulevissa kuntavaaleissa edustajiamme on muissakin Pirkanmaan kunnissa, hän povaa.

Nieminen arvioi, etteivät yhdistyksen rahkeet riitä vuoden 2019 eduskuntavaaleihinkaan.

– Jos vaalijärjestelmät eivät olisi niin kimurantteja kuin ovat, saisimme kiinnostavat ehdokaslistat niin mahdollisiin maakunta- kuin eduskuntavaaleihinkin, mies vakuuttaa.

– Muistelkaapas sitä, minkälaisen kansansuosion viime presidentinvaaleissa keräsi valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut Sauli Niinistö! Perinteisten puolueiden ehdokkaat eivät olisi yltäneet Niinistön kahmimaan suursuosioon, Nieminen teroittaa.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%