Uutiset

Ratikan laajenemissuunnat on valmistunut

Ratikan laajenemissuunnat on valmistunut

Tampereen kaupunkiseutu on julkaissut esiselvityksen raitiotien tulevaisuuden suunnista. Esiselvityksessä tarkastellaan raitiotien mahdollisia laajenemissuuntia Hatanpään kautta Pirkkalaan, Lielahdesta Ylöjärvelle ja Tays Keskussairaalalta Kangasalan Lamminrahkaan.

Esiselvitys tuotti lisätietoa raitiotien edellyttämästä asukkaiden ja työpaikkojen lisäämisestä sekä haarukoi toteutumisen mahdollista aikajännettä. Esiselvitykseen on koottu myös alustavia suunnitelmia linjauksista ja pysäkkien paikoista sekä alustavia arvioita kustannuksista. Kaikkia toteuttamissuunnittelun edellyttämiä toimenpiteitä, kustannuksia tai rajoitteita ei huomioitu ja työssä käytettiin suunnittelutarkkuuteen riittäviä olettamia.

Pirkkalan linjaus

Vaihe 1 - Partola: Pirkkalan linjauksen ensimmäinen vaihe kulkisi Härmälän kohdalla joko Nuolialantien tai Ilmailunkadun kautta ja päättyisi Partolaan. Nuolialantien linjaus on hieman nopeampi ja lyhyempi. Ilmailunkadun linjaus yhdistäisi messukeskuksen ja mahdollisen eteläisen rautatieaseman raitiotieverkkoon. Pirkkalan ensimmäiselle vaiheelle olisi jo nyt edellytykset toteutua, kun tarkastellaan asukasmääriä ja työpaikkoja.

Vaihe2 - Suuppa: Partolasta matka jatkuisi Naistenmatkantietä pitkin Suupalle. Pirkanmaan väestösuunnitteen mukaisella kasvulla Pirkkalan suunnalla raitiotien edellyttämä laskennallinen maankäyttö voitaisiin saavuttaa 18 vuodessa, kun 50 % kasvusta suunnataan raitiotiepysäkkien vaikutusalueelle. Raitiotien linjausta on mahdollista jatkaa Pirkkalan keskustasta tulevaisuudessa lentoasemalle, mutta yhteyttä ei esiselvityksessä tarkemmin tarkasteltu.

Teivon ja Ylöjärven linjaus

Vaihe 1 - Teivo: Ylöjärven suunnalla linjauksen ensimmäinen vaihe tulisi Teivoon saakka. Jos Tampereen väestösuunnitteen mukaisesta kasvusta 30 % sijoittuisi Ylöjärven raitiotien läheisyyteen, asukasluvun ja työpaikkojen riittävä määrä saavutetaan laskennallisesti 7-10 vuodessa.

Vaihe 2 - Ylöjärvi: Lielahdesta linjaus kulkisi joko rautatien pohjoispuolella tai Mikkolantietä Soppeenmäen kautta Kirkonseudulle.

Vaiheessa 2 Ylöjärven suunnalle pitäisi tulla merkittävästi enemmän asukkaita ja työpaikkoja, ennen kuin linjaus kannattaa toteuttaa. Jos Ylöjärven väestösuunnitteen mukaisesta kasvusta 50 % sijoittuu raitiotien läheisyyteen, asukasluvun ja työpaikkojen laskennallinen lisäystarve saavutetaan rautatien linjausvaihtoehdolla 13 vuodessa ja Mikkolantien linjausvaihtoehdolla, jossa on enemmän pysäkkejä, 21 vuodessa. Käytetyn laskentamallin mukaan suurempi määrä pysäkkejä tarvitsee enemmän maankäyttöä ja aikaa sen toteutumiseen.

Kangasalan linjaus

Vaihe 1 - Koilliskeskus: Kangasalan linjaus kulkisi Tays Keskussairaalan alueelta Koilliskeskukseen. Kangasalan linjan toteuttaminen edellyttää ensimmäisessä vaiheessa uutta maankäyttöä Teiskontien lähialueella. Jos Tampereen kasvusta 30 % sijoittuu Kangasalan raitiotien pysäkkien läheisyyteen, asukasluvun ja työpaikkojen lisäystarve saavutetaan 11 vuodessa.

Vaihe 2 - Lamminrahka: Linjaus kulkisi joko Atalan tai Leinolan kautta Lamminrahkaan.

Jos Kangasalan väestösuunnitteen mukaisesta kasvusta 50 % sijoittuu Kangasalan raitiotien läheisyyteen, asukasluvun ja työpaikkojen lisäystarve saavutetaan Atalan linjausvaihtoehdolla 30 vuodessa ja Leinolan linjausvaihtoehdolla 22 vuodessa.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>