Uutiset

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Hankkeen avulla Tampereesta halutaan luoda entistäkin vetovoimaisempi elämyskaupunki.

Kulttuuripääkaupunkeina aiemmin toimineet kaupungit ovat arvioineet, että statuksesta on ollut sekä taloudellista että imagollista hyötyä. Kaupungit ovat erityisesti kokeneet, että kaupungin brändi on parantunut sekä kansallisesti että kansainvälisesti, kulttuurielämään on saatu uudenlaista vetoa ja matkailu on vahvistunut.

Tampereella hanke aiotaan kytkeä osaksi keskeisiä kehitysohjelmia ja palveluja. Hankkeen avulla on mahdollista saada lisää merkityksellistä sisältöä kaupunkikehitysohjelmiin sekä muun muassa Hiedanrantaan, tapahtuma-alueisiin ja taidemuseoihin. Hankkeen toivotaan lisäävän Tampereen kansainvälistä tunnettuutta sekä matkailijoiden määrää. Hankkeen halutaan myös vahvistavan tamperelaisten kotikaupunkiylpeyttä ja asumisviihtyisyyttä.

Tavoitteena on, että alueen työllisyys paranee, kun hanke vahvistaa elämystaloutta ja luo työpaikkoja mm. luoville aloille. Hankkeessa pyritään luomaan yhteistyöverkosto, jossa ovat tiiviisti mukana sidosryhmät sekä seudun muut kunnat.

Hakemus kulttuuripääkaupungiksi jätetään vuonna 2020. Riippumaton eurooppalainen asiantuntijapaneeli nimeää jatkoon pääsevät, ja lopullinen hanke-esitys jätetään vuoden 2021 lopussa.

Hakemuksen valmistamiseen tälle vuodelle on varattu 300.000 euroa, vuosille 2019-2020 varataan 400.000-500.000 euroa vuosittain. Arviolta kustannukset ovat 5-6 vuoden aikana noin 50 miljoona euroa, josta kaupungin osuus on 15-20 miljoonaa euroa.

Tampereen hakemisesta kulttuuripääkaupungiksi päätettiin kaupunginhallituksessa 28.5.2018. Tampereen lisäksi Mänttä-Vilppula ja Oulu ovat ilmoittaneet hakevansa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Suomalaisista kaupungeista kulttuuripääkaupunkeja ovat aiemmin olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>