Uutiset

Ratikan värivaihtoehdoista parhaiten pärjäsivät punainen ja vaaleansininen

today31.5.2018

share close

Tampereen raitiovaunun värien toimivuutta kartoittaneen kyselyn mukaan arvioista selkeän enemmistön eli 85 prosentin mukaan yksi tai useampi esitetyistä värivaihtoehdoista luo onnistuneesti niitä mielikuvia, joita raitiovaunuun halutaan liittää. Kolmesta vaihtoehdosta parhaiten väriarvioinnissa pärjäsivät punainen ja vaaleansininen. Sen sijaan tummansininen sai arvioinnissa selkeästi heikoimmat arviot.

Arviointi ei ollut äänestys suosituimmasta raitiovaunun väristä, vaan sen tavoitteena oli kerätä tietoa siitä, kuinka hyvin eri värit herättävät haluttuja mielikuvia. Reilun viiden viikon ajan tamperelaisten näkemyksiä kartoittanut väriarviointi keräsi yhteensä 14 314 arviota ja 4 574 avointa kommenttia. Yhden henkilön oli mahdollista osallistua väriarviointiin useita kertoja.

Väriarvioinnissa kolmea päävärivaihtoehtoa arvioitiin suhteessa viiteen eri määreeseen, jotka olivat värin sopivuus kaupunkikuvaan, erottuvuus muusta liikenteestä sekä värin ajattomuus, tyylikkyys ja rohkeus. Kukin määre pisteytettiin yhdestä yhdeksään niin, että yhden värin kokonaispisteet olivat vähintään viisi ja enintään neljäkymmentäviisi.

Tulosten mukaan suurin yksimielisyys vallitsee siinä, että punainen nähdään vaihtoehdoista parhaiten erottuvaksi (73 % arvioiden kokonaismäärästä). Punainen arvioitiin myös rohkeimmaksi. Vaaleansininen arvioitiin kaupunkikuvaan parhaiten sopivaksi ja tyylikkäimmäksi. Tummansininen jäi kaikilla mielikuvamääreillä heikoimmaksi lukuun ottamatta ajattomuutta.

Arvioista 68 prosenttia jätettiin ilman avointa kommenttia. Avoimien kommenttien perusteella 17 prosenttia arvioista sisälsi toiveen pinkistä tai vaaleanpunaisesta ratikasta. Avoimissa kommenteissa esitettiin muitakin väritoiveita, perusteltiin omia vastauksia ja kerrottiin näkemyksiä vaunun muotoilulle.

Avoimien kommenttien tarkka läpikäynti on käynnissä ja valmistuu kesäkuussa. Avoimia kommentteja ja mielikuvatestauksesta saatuja tietoa käytetään raitiovaunun päävärin määrittelyssä, joka tapahtuu osana raitiovaunun kokonaismuotoilua.

 

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%