Uutiset

Tampereen yliopistossa kehitetään uutta hoitoa tuberkuloosiin

Tampereen yliopistossa kehitetään uutta hoitoa tuberkuloosiin

Tampereen yliopistossa alkaa tutkimus, jossa kehitetään uutta hoitokonseptia tuberkuloosiin. Lääkehoitoa on tarkoitus kohdistaa tautia aiheuttaviin mykobakteeriyhteisöihin, biofilmeihin.

Dosentti Mataleena Parikan ja professori Seppo Parkkilan tutkimusryhmät ovat saaneet yhteishankkeeseensa 1 055 000 euron rahoituksen Jane ja Aatos Erkon Säätiöltä.

Tuberkuloosi on maailman tappavin infektiotauti, joka aiheuttaa vuosittain 1,7 miljoonan ihmisen kuoleman ja yli 10 miljoonaa uutta tartuntaa. Tartuntatapaukset lisääntyvät myös Suomessa.

Tuberkuloosi-infektioon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokasta hoitoa, vaikka osa mykobakteereista on herkkiä antibioottihoidoille. Osa mykobakteereista on luontaisesti vastustuskykyisiä eli tolerantteja lääkkeille, mikä vaikeuttaa hoitoa ja johtaa useiden kuukausien mittaisiin hoitoaikoihin.

Tutkimusmallina käytetään aikuista seeprakalaa, jonka mykobakteeri-infektio muistuttaa läheisesti ihmisen tuberkuloosia. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa selvitetään mykobakteeribiofilmien toimintaa infektion aikana.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>