Uutiset

Tampereen yliopistossa kehitetään uutta hoitoa tuberkuloosiin

today11.6.2018

share close

Tampereen yliopistossa alkaa tutkimus, jossa kehitetään uutta hoitokonseptia tuberkuloosiin. Lääkehoitoa on tarkoitus kohdistaa tautia aiheuttaviin mykobakteeriyhteisöihin, biofilmeihin.

Dosentti Mataleena Parikan ja professori Seppo Parkkilan tutkimusryhmät ovat saaneet yhteishankkeeseensa 1 055 000 euron rahoituksen Jane ja Aatos Erkon Säätiöltä.

Tuberkuloosi on maailman tappavin infektiotauti, joka aiheuttaa vuosittain 1,7 miljoonan ihmisen kuoleman ja yli 10 miljoonaa uutta tartuntaa. Tartuntatapaukset lisääntyvät myös Suomessa.

Tuberkuloosi-infektioon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokasta hoitoa, vaikka osa mykobakteereista on herkkiä antibioottihoidoille. Osa mykobakteereista on luontaisesti vastustuskykyisiä eli tolerantteja lääkkeille, mikä vaikeuttaa hoitoa ja johtaa useiden kuukausien mittaisiin hoitoaikoihin.

Tutkimusmallina käytetään aikuista seeprakalaa, jonka mykobakteeri-infektio muistuttaa läheisesti ihmisen tuberkuloosia. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa selvitetään mykobakteeribiofilmien toimintaa infektion aikana.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%