Uutiset

Sinilevähavainnot Pirkanmaalla hieman laskussa

Sinilevähavainnot Pirkanmaalla hieman laskussa

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat vähentyneet hieman viime viikon tilanteesta.

Runsaasti sinilevää havaittiin viikolla 31 Kangasalan Kirkkojärvessä, Nokian Tottijärvessä ja Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa.

Vähän sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä kuudella eri havaintopaikalla, Lempoisten uimalassa (Lempäälä), Mäyriänrannassa (Lempäälä), Halkoniemen uimarannassa (Nokia), Maatialanlahdella (Nokia), Lehtiniemessä (Nokia) ja Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala). Vähäisiä sinilevähavaintoja on myös tehty Sastamalan Houhajärvessä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.

Lisäksi yleisöhavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Pyhäjärven Reipin uimarannasta, Pyhäjärven Turrin uimarannasta ja Lempäälän Mäyhäjärvestä.

Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt, kertoo Pirkanmaan ELY-keskus. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>