Uutiset

Sinilevät osasyynä Pyhäjärven kalakuolemiin

Sinilevät osasyynä Pyhäjärven kalakuolemiin

Pirkanmaalla on havaittu kuluvalla viikolla monin paikoin sinilevää, tiedottaa Pirkanmaan ELY-keskus. Runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä. Vähän sinilevää havaittiin 10 valtakunnallisella levähavaintopaikalla: Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Lempoisten uimalassa (Lempäälä), Mäyriänrannassa (Lempäälä), Maatialanlahdella (Nokia), Lehtiniemessä (Nokia), Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala) ja Rantaperkiön uimarannassa (Tampere).

Vähäisiä levähavaintoja tehtiin lisäksi Nokialla Tottijärvessä, Sastamalan Houhajärvessä ja Näsijärvessä Elianderin rannassa. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaali määrä.

Lisäksi yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Lempäälän Mäyhäjärvestä sekä Pyhäjärven uimarannoilta Reipistä, Loukolahdelta, Turrista ja Rantaniitystä.

Sinilevillä on ollut osaltaan myös vaikutusta Pyhäjärvellä havaittuihin kalakuolemiin. Hajotessaan sinilevät kuluttavat happea. Levien lisääntyminen, korkea veden lämpötila ja muutokset veden happamuudessa ovat heikentäneet kalojen vastustuskykyä. Heikentynyt vastustuskyky ja kalan stressitila antavat erilaisille pieneliöille hyvät edellytykset lisääntymiselle, mikä saattaa johtaa kalojen kuolemaan. Kalakuolemia on ollut mm. Pyhäjärvellä Vakkalanselällä, Sorvanselällä, Toutosen Ilmosenniemellä sekä Palhon nokan pohjoisrannalla.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>