Uutiset

Tamperelaisesta ravintolasta vatsatautiepidemia – kymmenien epäillään sairastuneen norovirustartunnan vuoksi

today14.8.2018

share close

 

Kuvituskuva.[/caption]

Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta sai tiistaina 14.8.2018 tiedon Tampereen keskustassa sijaitsevassa ravintolassa esiin tulleesta ruokamyrkytysepäilystä. Oireina sairastuneilla oli lähinnä oksentelua ja ripulia. Epidemia oli alkanut 8–9.8. 2018. Elintarvikevalvonta ryhtyi selvittämään epidemiaa välittömästi.

Ravintolan tehtiin epidemiaepäilyn johdosta tarkastus heti tiistaina 14.8.2018. Tarkastuksella käytiin läpi elintarvikkeiden käsittelyä, tilojen ja välineiden kuntoa sekä soveltuvuutta, puhtautta, henkilökunnan toimintatapoja ja hygieenisyyttä sekä omavalvonnan toimivuutta.

Ravintolassa oli ollut 8.8.2018 tarjolla lohisalaattia. Raaka-aineeksi käytettyä lohifilettä otettiin tutkittavaksi. Lisäksi keittiön henkilökuntaa sekä sairastuneita ohjeistettiin ulostenäytteiden antamiseksi tartuntatautien valvontaan.

Sairastuneet kuuluivat yhtä lukuun ottamatta kahteen ravintolassa ruokailleeseen työporukkaan. Sairastuneita todettiin lopulta yhteensä 27. Henkilökunnan jäsenistä sairastui kolme. Näiden lisäksi jotkut sairastuneiden perheenjäsenistä olivat saaneet tartunnan. Tapaus vaikuttaa noroviruksen aiheuttamalta.

Norovirus luokitellaan infektiotauteihin, tarkemmin kalikiviruksiin. Suomessa norovirus on yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja. Herkästi tarttuva norovirus aiheuttaa usein vatsatautiepidemioita. Viruksen itämisaika on 12–48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti ja kestävät yleensä 1–3 vuorokautta.

Norovirusta ilmenee yleensä kevättalvella tammi–toukokuussa. Tautia esiintyy joka vuosi, mutta vuosittainen vaihtelu on suurta. Norovirus eroaa turistiripulista ja muista bakteeriripuleista siten, että oireet alkavat äkillisesti ja oireena ei ole vain ripuli, vaan hyvin usein myös pahoinvointi, oksentelu, kuume ja kuumeen aiheuttama lihassärky.

Norovirus on hyvin herkästi pintojen ja elintarvikkeiden välityksellä sekä ihmisestä toiseen kosketustartuntana leviävä vatsataudin aiheuttaja. Hyvä käsihygienia on erittäin tärkeää taudin leviämisen ennaltaehkäisyssä.

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%