Uutiset

SUH: Liikkuvassa veneessä matkustaville pelastusliivipakko

SUH: Liikkuvassa veneessä matkustaville pelastusliivipakko

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt sidosryhmiltä lausunnot hallituksen esitykseen uudeksi vesiliikennelaiksi. Uudistuksessa otetaan kantaa myös pelastusliivien ja kelluntapukineiden käyttöön vesillä.

SUH:n näkemyksen mukaan esitykseen kirjattu velvoite pitää kelluntaväline veneessä saatavilla jokaiselle veneessä olijalle, tai edes vesikulkuneuvon päällikön velvoittamana päällä olosuhteiden niin vaatiessa, ei ehkäise hukkumiskuolemia riittävän tehokkaasti.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH esittää, että pelastusliivien käyttö tehtäisiin pakollisiksi kaikissa huvi- ja vuokraveneissä sekä vesiskoottereissa aina niiden ollessa liikkeessä pois lukien katettujen veneiden sisätilat. SUH pitää myös ongelmallisena, että esityksen mukaan velvoite kelluntavälineiden saatavuudesta ei koske alle 5,5 metrisiä moottoroimattomia vesikulkuneuvoja. Hukkumisiin johtaneita vesiliikenneonnettomuuksia tapahtuu kuitenkin usein juuri näille pienille veneille, jotka tulisi myös saada sääntelyn piiriin.

Vesiliikenteessä menehtyy vuosittain noin 40 - 60 henkilöä, joista suurin osa hukkuu esimerkiksi veneen kaatumisen tai veneestä tipahtamisen seurauksena. Tutkitusti jopa 70 – 80 % näistä hukkuneista olisi todennäköisesti pelastunut, mikäli henkilöllä olisi ollut asianmukainen kelluntapukine käytössä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>