Uutiset

Kesän ensimmäinen havainto erittäin runsaasta sinileväesiintymästä

today30.8.2018

share close

Kuluvalla viikolla Pirkanmaalla havaittiin erittäin runsaasti sinilevää Pyhäjärvessä Kranstolpan uimarannassa Pirkkalassa. Erittäin runsaasti sinilevää ei ole havaittu tänä kesänä aiemmin millään havaintopaikalla.

Leväesiintymien runsautta arvioidaan silmämääräisesti neliportaisella asteikolla, ei sinilevää (0), hieman sinilevää (1), runsaasti sinilevää (2) ja erittäin runsaasti sinilevää (3).

Runsaasti sinilevää havaittiin Pyhäjärven Mäyriänrannassa Lempäälässä ja Vesilahden kirkonkylän rannassa. Vähän sinilevää havaittiin kuudella leväseurantapaikalla, Oriselän Tähtiniemen rannassa (Orivesi), Kyrösjärven Toivolansaaren uimarannassa sekä Hämylänlahdella (Ikaalinen), Houhajärvessä (Sastamala), Pyhäjärven Lempoisten uimalassa (Lempäälä) ja Kangasalan Kirkkojärvessä.

Pirkanmaalla on Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.

Lisäksi yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Pälkäneveden Jouttesselältä, Pirkkalan Reipin uimarannasta, Nokian Liukuslahden uimarannasta, Lempäälän Mäyhäjärvestä, Vanajaveden Kuhanselältä ja Juupajoen Ylimmäisestä Savijärvestä.

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin, vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%