Uutiset

Huumeita liikkuu paljon, ja niitä saa helposti – poliisin tehostanut kenttävalvontaa huomattavasti

today7.9.2018

share close

Sisä-Suomen poliisi on vuoden alussa asettanut yhdeksi toiminnan painopisteeksi huumausainerikollisuuden paljastamisen kenttävalvonnassa. Saadut tulokset osoittavat, että huumausaineita liikkuu todella paljon ja niiden saatavuus on helppoa.

Kokaiinin, amfetamiinin, marihuanan ja huumaavien lääkkeiden käyttö on yleistä. Erityisen vaarallisia huumeista kokaiini nousee räikeästi esille. Takavarikoiden perusteella viime vuonna vastaavana aikana ( 1.1 -2.9) oli tavattu kokaiinia yhdeksän kertaa, kun tänä vuonna luku on 167. Amfetamiinin osalta kehitys on ollut suurin piirtein samalla tasolla, nousua on 102 tapausta. Marihuanaa on takavarikoitu lähes 600 kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna ja erilaisten huumausaineiden ja huumaavien aineiden esinetakavarikot ovat nousseet yli 7600:lla. Pirkanmaalla vain Kihniössä ei ole tehty huumausaineisiin liittyviä takavarikoita vuonna 2018.

Huumausainerikosten kokonaismäärä on nousussa

Törkeitä tekomuotoja on tällä hetkellä tilastoitu 50, mikä on vain yksi enemmän kuin viime vuonna, mutta tilastossa ei näy kaikki poliisilla tällä hetkellä tutkinnassa olevat törkeät huumausainerikokset. Kokonaismäärä onkin tältä osin selvässä kasvussa ja luku on tällä hetkellä 70 – 80 välillä. Perusmuotoiset huumausainerikokset ovat nousussa myös ja kokonaismäärä on kasvanut 70:llä. Käyttörikokset ovat kasvaneet eniten 192 kappaleella. Kokonaismäärä osoittaa 263 tapauksen nousua ja nyt ollaan1504 rikosilmoituksessa.

Kenttävalvonnan yhteydessä tehtyjen rikosilmoitusten määrä on noussut lähes kahdellasadalla kappaleella rangaistusvaatimuksia on kirjoitettu yli sata, etsintäkuulutettuja tavoitettu 80 enemmän ja kiinniotettujen määrä on noussut 160 henkilöllä. Heistä nuoria, alle-18 v on seitsemän enemmän.

Yhteenvetona voidaan todeta, että valvonnan suuntaaminen tuo esille realistisen kuvan huumausaineiden käytön yleisyydestä. Huumausaineiden maahantuonti, levitys ja käyttö on lisääntynyt ja arkipäiväistynyt. Kuvaavaa on se, että mm. Blockfestin aikaan koirilla tehty etsintäoperaatio tuotti lyhyessä ajassa sellaisia tuloksia, että asioiden käsittely ruuhkautui muutamassa hetkessä.

Poliisi tulee jatkamaan valvontaa samalla intensiteetillä kuin tähänkin asti, ei ainostaan kenttävalvonnan keinoin, vaan koko poliisin operatiivisessa käytössä olevalla vahvuudella. Jo nyt voidaan todeta, että vuoden 2019 tapahtumien yhteydessä on yleisön syytä varautua siihen, että poliisi tulee näkymään enemmän ja puuttumaan rikoksiin niin tapahtumissa kuin niiden liepeilläkin tehokkaasti.

(lähde: Sisä-Suomen poliisilaitos)

Kirjoittaja: Ilkka Lahti

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%