Uutiset

Sastamalassa Suomen pisintä puista riippusiltaa uhkaa käyttökielto

Sastamalassa Suomen pisintä puista riippusiltaa uhkaa käyttökielto

Sastamalan Keikyässä sijaitseva Suomen pisin puinen riippusilta on laajan peruskorjauksen tarpeessa, tiedottaa Sastamalan kaupunki.

Tänä kesänä valmistuneessa Destian yleistarkastusraportissa esitetyt kiireisimmät korjaustoimenpiteet on tehty kesän aikana poislukien suunnitteluvaiheessa oleva tuulivaijerien kiristäminen. Raportti vahvistaa tiedon siitä, että sillan saneeraus on pakko tehdä kolmen vuoden kuluessa tai sitä uhkaa käyttökielto.

Riippusiltaa suunniteltiin korjattavaksi viime vuonna, mutta asiaa ei edennyt, koska kaupungin saamista kolmesta urakkatarjouksesta halvinkin, yli miljoonan euron tarjous, ylitti hankkeeseen talousarviossa varatun määrärahan ja tarkemmassa suunnittelussa laaditun kustannusarvion merkittävästi.

Kustannusten suuruuteen vaikuttaa merkittävästi mm. suuri käsityön osuus, työmaajärjestelyiden hankaluus, vesistön voimakas virtaus ja rakenteiden huputuksen tarve ympäristösyistä.

Sillan tulevaisuutta selvittämään palkattiin syyskuun alusta vuoden loppuun asti hämeenkyröläinen insinööri Vilja Pylsy. Pylsy on johtanut aiemmin Hämeenkyrössä Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään Myllykolun kesäteatterin rakennushankkeen. Viimeisimpänä hän työskenteli toiminnanjohtajana supersuosion saaneessa Waltteri Torikan tähdittämässä Sillanpää-oopperassa, jota esitettiin kaksi kesää Hämeenkyrössä täysille katsomoille.

- Keikyän riippusilta on vaikuttava ja ainutlaatuinen. Kevyen liikenteen väylän lisäksi sillalla on potentiaalia merkittäväksi matkailunähtävyydeksi. Myös alueen mielenkiintoinen käsityö- ja teollisuushistoria tukee Keikyän kylän matkailullista arvoa, Pylsy sanoo.

Keikyän riippusilta sijaitsee Maakuntamuseon mukaan kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokkaalla alueella. Silta ja sen ympäristö on määritelty erilaisissa kulttuuriympäristö- ja maisemaselvityksissä kuuluviksi neljälle eri arvoalueelle, muun muassa valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen ja maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön.

Keikyän riippusillan kannen kokonaispituus on 228 metriä ja leveys 1,65 metriä. Sillalla on poikkeuksellinen rakenne, sillä se muodostuu kahdesta osasta, jotka yhdistyvät toisiinsa Kokemäenjoessa olevassa pienessä saaressa.

Sastamalan kaupungin omistama riippusilta rakennettiin vuonna 1948 Keikyän kunnan ja sillan vieressä sijaitsevan Finnish Chemicals Oy:n rahoituksella. Alun perin se tehtiin klooritehtaan työntekijöiden kulkemista varten. Silta toimii kevyen liikenteen siltana, jossa on sallittu vain jalankulku- ja pyöräliikenne.

Sillalla koettiin 1957 katastrofi, kun kova myrsky hajotti sen. Kaksi miljoonaa markkaa vaatineet korjaustyöt tehtiin heti. Siltaa on viimeksi saneerattu vuonna 2004. Muutoin siihen on tehty pieniä korjauksia.

Sastamalan kaupunki järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden Keikyän riippusillan tulevaisuudesta tiistaina 25.9. Keikyä-talolla (Äetsän vanha kunnantalo). Tilaisuus alkaa klo 18, jota ennen on kahvitus.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>