Uutiset

KKV antoi Akaan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

KKV antoi Akaan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) keskiviikkona 10.10.2018 antaman päätöksen mukaan Akaan kaupunki ei noudattanut hankintalakia koulujen sisäilma- ja kuntotutkimusten hankinnassa.

Hankintayksikkö perusteli suorahankintaa teknisestä syystä johtuvalla kilpailun puutteella. Hankintayksikön valitsema sopimuskumppani ei kuitenkaan ollut hankintalain tarkoittamalla tavalla ainoa palveluntuottaja, joka teknisestä syystä pystyy toteuttamaan hankittavan palvelun.

Akaan kaupunki julkaisi 20.6.2018 suorahankintailmoituksen koskien koulujen sisäilmatutkimuksen ja rakennusten kuntotutkimuksen hankintaa. Sopimuskumppaniksi oli valittu Kiwa Inspecta (Inspecta Oy) ja hankinnan kokonaisarvo oli ilmoituksen mukaan 82 500 euroa (alv 0 %). Hankintalain mukaiseksi suorahankintaperusteeksi ilmoitettiin tekninen syy. Hankintayksikkö perusteli teknistä syytä muun muassa valitun palveluntarjoajan puolueettomuudella, tietotaidolla ja luotettavuudella. Hankintayksikön mukaan markkinoilta ei löydy vastaavaa toimijaa, joka voisi toteuttaa hankinnan.

KKV katsoi, että hankintayksikön tekniselle syylle antamat perustelut eivät täytä hankintalain soveltamisedellytyksiä. Hankintayksikkö ei osoittanut selvittäneensä, että muun markkinoilla olevan toimijan olisi teknisesti lähes mahdotonta toteuttaa kyseinen hankinta. Hankintayksiköllä ei myöskään ollut hankintalain mukaista perustetta suorahankinnan tekemiselle äärimmäisen kiireen vuoksi. KKV antoi Akaan kaupungille huomautuksen, koska hankintayksikkö sovelsi hankintalain suorahankintaperusteita ilmeisen virheellisesti.

KKV muistuttaa, että suorahankinta on poikkeus kilpailuttamisvelvoitteeseen ja suorahankintaan oikeuttavat tilanteet on lueteltu hankintalaissa tyhjentävästi. Suorahankinnan tulee perustua nimenomaisesti hankintalaissa esitettyihin perusteisiin. Tekniseen syyhyn vetoaminen edellyttää hankintayksiköltä markkinatilanteen huolellista kartoittamista, jotta mahdollinen kilpailun puuttuminen voidaan osoittaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto aloitti kyseisen hankinnan selvittämisen toimenpidepyynnön ja vihjeiden perusteella.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>