Uutiset

Kahdelle pirkanmaalaiselle hengenpelastusmitalit

today30.10.2018

share close

Kaksi tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämää hengenpelastusmitalia on luovutettu tänään tiistaina Tampereella.

Hengenpelastusmitali luovutettiin Erkki Elkelälle hänen toimittuaan erittäin rohkeasti ja neuvokkaasti hänen pelastaessaan sulaan ajaneen moottorikelkkailijan. Tilanne sattui Kangasalla Längelmäveden jäällä 28.12.2017 kun mieshenkilö ajoi moottorikelkalla sulaan n. 400 metrin päässä rannasta. Kelkkailija putosi kokonaan veteen ja huusi apua. Elkelä kuuli avunhuudot ja soitti hätäkeskukseen. Tämän jälkeen hän otti rannasta veneen, jota työntäen eteni avantoa kohti. Matkalla Elkeä vajosi itsekin jäihin, mutta sai kammettua itsensä takaisin veneeseen, jonka jälkeen hän sai myös veteen vajonneen nostettua kyytiin. Veneessä pelastettu mies menetti tajuntansa, ja Elkelä lämmitti häntä antamalla omia vaatteitaan.

Pelastettu mies oli niin pahoin kylmettynyt ja kriittisessä tilassa sairaalaan vietäessä, että ilman Elkelän ripeää toimintaa hän olisi menehtynyt. Elkelä vaaransi myös useita kertoja oman henkensä miestä pelastaessaan.

Toinen hengenpelastumitali luovutettiin Viljo Helénille hänen rohkeasta toiminnastaan pilkkireissulla meren jäällä. Tilanne sattui 24.3.2017 Uudessakaupungissa Lautveden merialueella, kun Helén lähti kahden muun miehen kanssa potkukelkoilla pilkille jäälle. Paikkaa oli vaihdettu ahkerasti ja viimeisellä kerralla paikkaa vaihdettaessa yksi miehistä vajosi jäihin. Hän oli koittanut ensin omin avuin ylös, mutta sohjoinen jää petti alta. Helén oli tilanteen huomattuaan rientänyt apuun ja ojentanut hänelle kairansa. Mies oli tarttunut kairaan ja Helén oli vetänyt häntä ylös jään rätistessä alla.

Pelastusoperaatio oli muutaman epäonnistuneen kerran jälkeen lopulta onnistunut ja miehet olivat kontanneet kantavalle jäälle. Tämän jälkeen miehet olivat kiiruhtaneet noin kahden kilometrin päässä olleelle autolleen. Vaikka miehet olivat liikkeellä kolmistaan, yksi heistä oli ollut niin kaukana, ettei tiennyt tapahtumista mitään ennen kuin miehet olivat hänelle soittaneet. Tietäen jään heikkouden Helén vaaransi myös oman henkensä kaveria pelastaessaan. Mitali luovutettiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa Tampereella, koska mitalin saaja on kotoisin viraston toimialueelta Tampereelta.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%