Uutiset

Hämeenlinnaan suunnitteilla maailman inhimillisin sairaala

Hämeenlinnaan suunnitteilla maailman inhimillisin sairaala

Hämeenlinnassa tulevaisuuden terveydenhuollon ihmisläheistä ja asiakaslähtöistä palvelukeskusta kutsutaan tästä lähtien Ahveniston sairaalaksi ja tuttavallisemmin Assiksi. Sairaalan konsepti on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä sairaalan käyttäjien kanssa, käyttäen hyödyksi myös virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia.

Ahveniston sairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Matti Anttila kertoo, että suunnittelussa on koko ajan huomioitu potilaan palvelukokemus ja heidän viihtyisyytensä on asetettu etusijalle.

Ahveniston sairaalassa tullaan tekemään asioita uudella tavalla. Tarkoituksena on, että tulevaisuuden sairaalassa etäisyydet ovat lyhyemmät ja sairaalassa on mahdollista asioida yhden käynnin taktiikalla.

- Olemme suunnitelleet sairaalaa voimakkaasti käyttäjälähtöisesti ja siten, että asiakas voi käydä samalla kertaa esimerkiksi päivystyksessä, laboratoriokokeissa ja vaikkapa kuvantamistutkimuksissa, kertoo Anttila.

Ahveniston sairaalan konsepti on Anttilan mukaan täysin uudenlainen verrattuna nykyisiin Kanta-Hämeen keskussairaalan tiloihin. Ahveniston sairaalaan on suunniteltu esimerkiksi osaamiskeskuksia, joissa voidaan keskittyä potilaaseen terveydenhuollon eri alojen ammattilaisten kesken.

- Näin voidaan työskennellä potilaan parhaaksi, nähden hänet kokonaisuutena. Tavoitteena on yksinkertaisesti maailman inhimillisin sairaala, Anttila painottaa.

Rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2020 ja Ahveniston sairaala on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2024.

Ahveniston sairaalan nimessä tulee esiin sairaalan sijainti Ahveniston alueella. Kutsumanimi Assi on löydettävissä Ahveniston sairaalan lyhenteestä ”AS”, joka puhekielessä taipuu helposti muotoon Assi. Sukupuolineutraali Assi juontuu hepreankielisestä Asser-nimestä, joka tarkoittaa onnellista. Assi-lempinimi ilmentää uuden sairaalan tuttavallisuutta, pehmeyttä ja inhimillisyyttä.

Kanta-Hämeen keskussairaala tulee toimimaan Assin katon alla ja tämän lisäksi rakennus tulee tarjoamaan tilat muun muassa Fimlabin laboratoriolle, tekonivelsairaala Coxalle ja Tays Sydänsairaalalle. Sairaalaan sijoittuu myös nykyistä Hämeenlinnan kaupungin perusterveydenhuoltoa, kuten potilasosastot Vanajaveden sairaalasta, terveysasematoimintaa ja hammashuollon yksikkö sekä akuutin kotihoidon tilat.

Palvelutarjontaa nykyisestä laajentavat myös vähittäistavarakauppa, ravintola, apteekki ja sivupaloasema, joka ensihoitoyksiköineen osaltaan parantaa kaupungin länsipuolen pelastustoimintaa.

Ahveniston sairaalan allianssin muodostavat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Skanska, Sweco ja Team Integrated -arkkitehtityöyhtymä. Arkkitehtityöyhtymän muodostavat arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy architects, Gortemaker Algra Feenstra ja AW2-Arkkitehdit.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>