Uutiset

Tampere aikoo luopua joulurauhan julistamisesta

today1.11.2018

share close

Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään, että Tampere luopuisi perinteisestä joulurauhan julistamisesta toistaiseksi.

Tampereen joulurauhan julistus on alkanut vuonna 1945. Virallinen päätös tehtiin kaupunginhallituksessa 19.12.1945, jolloin päätettiin, että joulurauha julistetaan vuosittain jouluaattona 24.12. Ohjelmaan sisältyi torvisoittokunnan esittämä Härmälän laulu, joulurauhan julistus Raatihuoneen parvekkeelta ja torvisoittokunnan esittämä Enkelin taivas. Vuodesta 1979 alkaen torvisoittokunta on esittänyt Tampereen 200-vuotisjuhlafanfaarin, Tampereen fanfaarin, jonka jälkeen joulurauhan julistus Raatihuoneen parvekkeelta ja lopuksi yhteislaulu Enkeli taivaan soittokunnan säestämänä.

Kaupunginhallituksen esityslistassa mainitaan, että yleisöä tapahtumassa on ollut vuosi vuodelta vähemmän. Tilaisuutta seuraamassa on ollut etupäässä esiintyjien omaisia ja pieni joukko henkilöitä, jotka ovat jo vuosikymmenet seuranneet julistusta paikan päällä torilla. Turun joulurauhan julistus kerää nykypäivänä perheet seuraamaan julistusta television ääreen.

Vuonna 2010 kaupunginhallitus kuitenkin vielä päätti, että joulurauhan julistus halutaan säilyttää tamperelaisena perinteenä ja tilaisuus siirrettiin pidettäväksi Keskustorilla olevan joulutorin päättymispäivän yhteyteen, jolloin joulurauhan julistaminen joulutorin päättyessä yhdistäisi nämä kaksi joulun tapahtumaa Keskustorilla. Näiden tapahtumien yhdistämisellä tavoiteltiin lisäksi laajempaa osallistujamäärää joulurauhan julistukseen. Käytäntö on osoittanut, että osallistujamäärät eivät ole tämän myötä kasvaneet vaan ovat edelleen hyvin pienet.

Joulurauhan julistuksesta luopumisen perusteluissa mainitaan myös keväällä avattu uusi kulkureitti ajoneuvoliikenteelle, joka kulkee Keskustorin poikki Raatihuoneen ja joulutorin välistä Hämeenkadun liikennejärjestelyistä johtuen. Tämä järjestely on voimassa niin kauan, kun Hämeenkatu jälleen avataan liikenteelle raitiotien valmistuttua. Joulutori on avoinna tänä vuonna yleisölle 1.2. – 22.12. Aikaisemmin joulutori päättyi jouluaattoa edeltävänä iltana. Joulurauhan julistus tässä nykyisessä tilanteessa ei enää vastaa alkuperäistä tarkoitustaan.

Asiaa käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa ensi viikon maanantaina.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%