Uutiset

Keskustorin maatutkauksessa löytyi havaintoja ajalta ennen asemakaavaa

Keskustorin maatutkauksessa löytyi havaintoja ajalta ennen asemakaavaa

Tampereen Keskustorin ja Kirjastonpuiston alueella on tehty kaupunkiarkeologisia maatutkauksia viime talven ja kevään aikana. Tavoitteena oli saada taustatietoa alueen arkeologisista jäännöksistä Keskustorin kehittämiseen.

Maatutkauksen perusteella erityisesti nykyisellä Keskustorilla ja Vanhan kirkon länsipuolella sijaitsevalla pysäköintialueella on säilynyt Tampereen varhaisimpiin asemakaavavaiheisiin liittyviä kiinteitä rakenteita kuten katulinjauksia. Havaittavissa on myös ensimmäistä, vuodelta 1779 peräisin olevaa asemakaavaa aikaisempia rakenteita. Lisäksi Kirjastonpuiston alueella ja vanhan kirjastotalon edustalla on havaittavissa alueen 1700–1900-lukujen rakennusvaiheista ilmiöitä. Nämä liittynevät ensisijaisesti alueen pitkään jatkuneeseen käyttöön puistona ja mahdollisesti myös alueen teollisuushistoriaan.

– Maatutkauksella on nyt saatu alustavia havaintoja alueen rakennushistoriasta. Havaintojen tarkempi tutkimus vaatii kuitenkin aina varsinaista arkeologista tutkimusta, painottaa tutkija, arkeologi Tarja Knuutinen Muuritutkimus Oy:stä, joka toteutti maatutkauksen.

Maatutkauksen perusteella erityisesti kaupungin varsinaisella torialueella ja pysäköintialueella on säilynyt useita arkeologisesti mielenkiintoisia ilmiöitä. Osa on kaupungin varhaisimman asemakaavan jälkeisistä vaiheista, kuten esimerkiksi ns. Molinin tontista esiin tulleet ilmiöt.

– Kaikkein alimmat, noin 1,8–2,0 metriä nykyisen maan pinnan alapuolella sijaitsevat ilmiöt poikkeavat suunnaltaan varhaisimmasta asemakaavasta ja saattavat liittyä alueen 1770-lukua varhaisempaan käyttöön, Knuutinen kertoo.

Kesäkuuhun 2018 mennessä Keskustorin ja Kirjastonpuiston alueella maatutkattiin kaikkiaan noin 14 000 neliömetrin laajuinen alue. Maatutkaus tehtiin kaupungin Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman käyttöön.

Tiistaina 13. marraskuuta on yleisötilaisuus kello 17–19 Galleria Nottbeckissa Finlaysonilla, Satakunnankatu 18 A, jossa kerrotaan Keskustorin historiasta arkeologisten maatutkausten tuloksien pohjalta sekä ideoidaan kaupunkitilan ja liikkumisverkoston tulevaa kehittämistä yhdessä suunnittelijoiden kanssa. Esillä ovat Keskustorin pienoismallit, idealuonnokset ja 3D-luolan virtuaaliset aineistot, joihin yleisö voi tutustua paikanpäällä jo etukäteen kello 16 alkaen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>