Uutiset

15-vuotias virtolainen menetti Dronen hallinnan – asiasta poliisitutkinta

today11.1.2019

share close

Sisä-Suomen poliisilaitoksen Virtain poliisiasemalla on tutkittu 28.12.2018 tapahtunutta Ilmailurikkomusta. Tapahtuman yhteydessä juuri 15-vuotta täyttänyt virtolainen nuorimies lennätti joululahjaksi saamaansa Dronea menettäen sen hallinnan.

Hallinnan menetyksen seurauksena Drone katosi lennättäjältä ja päätyi naapurin pihalle. Tällä kertaa henkilö- ja omaisuusvahingoilta vältyttiin.

Asiassa suoritettiin esitutkinta, sillä kyseisessä Dronessa ei ollut siinä vaadittuja yhteystietoja.

Poliisi muisuttaa, että koska Droneille voidaan aiheuttaa hengen ja terveyden vaaraa on niidenkin käyttöön laadittu säännöt, aivan kuten tieliikenteeseen.

Lennättäessäsi Dronea muista

 • Droneen on oltava suora näköyhteys ja sen on oltava koko ajan ohjattavissa.
 • Lähempänä kuin 1 km lentoasemasta lennättäminen ei ole sallittua ilman lennonjohdon lupaa.
 • Kun etäisyys on yli 1 km mutta alle 3 km lentoaseman kiitotiestä niin voi lennättää esteiden tasalla. Esteen välittömässä läheisyydessä voi lennättää 15 m esteen yläpuolella esteen omistajan luvalla.
 • Lennätyskorkeuden on oltava alle 150 m. Lentoaseman lähialueella (yli 3 km etäisyydellä kiitoteistä) lennätyskorkeus enintään 50 m, suurempi korkeus vain lennonjohdon luvalla. Esteen välittömässä läheisyydessä voi lennättää 15 m esteen yläpuolella esteen omistajan luvalla.
 • Dronen lennättäminen ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua. Minimietäisyys väkijoukkoon tulee olla vähintään 50 metriä.
 • Lennätykset eivät saa vaarantaa, haitata eikä estää pelastushelikopterin toimintaa.
 • Pienten lentokenttien ja helikopteripaikkojen, esim. Nummela ja Meilahti, läheisyydessä lennättämisessä on oltava erityisen varovainen. Alle kilometrin etäisyydellä valvomattomasta lentokentästä saa lennättää vain lentokentän pitäjän antamalla luvalla tai lentokentän pitäjän julkaisemien paikallisten ohjeiden mukaisesti.
 • Lennättäminen asutuskeskuksen yllä ei ole sallittua lentoonlähtömassaltaan yli 3 kg Dronella. Lentoonlähtömassaltaan enintään 3 kg Dronen lennättäminen asutuskeskuksen yllä on sallittua vain silloin, kun lennättäjä on tutustunut alueeseen, varmistunut laitteen teknisestä kunnosta ja arvioinut, että lennättäminen voidaan suorittaa turvallisesti.
 • Lennokin suurin sallittu lentoonlähtömassa on 25 kg. Lentoonlähtömassaan ei lasketa lennokkiin kiinnitettävää pelastuslaitetta, esimerkiksi laskuvarjoa.
 • Lennätykset eivät saa aiheuttaa vaaraa tai meluhaittaa ulkopuolisille ihmisille ja heidän omaisuudelleen.
 • Lennokin on aina väistettävä kaikkia ilma-aluksia.
 • Dronesta on käytävä ilmi sen käyttäjän nimi ja yhteystiedot.
 • Vastuuvakuutuksen ottaminen on erittäin suositeltavaa. Kotivakuutukset yleensä kattavat vain laitteen vauriot, jos niitäkään.

Poliisi muistuttaa myös vanhempia:  Olkaa tietoisia mitä lapsenne tekee ja missä seurassa liikkuu. Näillä tiedoilla välttyy suurimmilta ikäviltä yllätyksiltä.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%