Uutiset

13-vuotiaiden ilotulitteiden käyttö johti kymmenien tuhansien eurojen vahinkoihin Hervannassa

13-vuotiaiden ilotulitteiden käyttö johti kymmenien tuhansien eurojen vahinkoihin Hervannassa

13-vuotiaat polttivat roskakatoksen ilotulitteilla uudenvuodenaattona Tampereella, tiedottaa Sisä-Suomen poliisi.

Hätäkeskukseen ilmoitettiin uudenvuodenaattona 20.47 aikaan tulipalosta roskakatoksessa Tampereen Hervannassa. Opiskelijankatu 23:ssa palanut roskakatos tuhoutui tulipalossa purkukuntoon.

Lisäksi kaksi roskakatoksen lähelle pysäköityä autoa vaurioitui kuumuudesta. Vahingot nousevat asianomistajien alustavien arvioiden mukaan kymmeniin tuhansiin euroihin.

Tapahtumapaikalle kutsuttu poliisipartio haastatteli silminnäkijöitä. Silminnäkijöiden havaintojen perusteella tulipalo alkoi näyttää tahallaan sytytetyltä. Tapahtumaa alettiin tutkia nimikkeellä törkeä vahingonteko. Poliisi pääsi havaintojen perusteella epäiltyjen jäljille, ja tavoitti myöhemmin samana iltana Hervannasta kolme tuntomerkkeihin sopivaa 13-vuotiasta lasta.

Lapset ovat poliisin kuulusteluissa kertoneet, että roskakatoksen pahvinkeräyslaatikkoon laitettiin sytytettyjä ilotulitteita. He eivät asu Opiskelijankadulla.

13-vuotiaiden epäiltyjen osalta tutkinta lopetetaan, eikä asiaa johda rikossyytteeseen, kuten kävisi, jos epäillyt olisivat 15 vuotta täyttäneitä.

Poliisi ei tiedota tapahtumiin osallisista henkilöistä enempää tapahtumiin osallisten lasten yksityisyyden suojelemiseksi.

Nuoret ovat kuulusteluissa kertoneet saaneensa ilotulitteita täysi-ikäisiltä ihmisiltä. Heitä epäillään räjähdesäännösten rikkomisesta. Poliisi muistuttaa, että ilotulitteiden myynnille ja hallussapidolle säädetty ikäraja on 18 vuotta. Ilotulitteiden luovuttaminen alaikäiselle on rikos.

- Tämä yksittäistapaus osaltaan osoittaa, että ilotulitteita on syytä käsitellä vain täysi-ikäisten toimesta tai heidän välittömän valvontansa alla. Ilotulitteille säädetty ikäraja ei ole vain ihmisten kiusaksi säädetty sääntö-Suomen pykälä. Riski hölmöilyyn kasvaa sitä mukaa, mitä nuoremmat ilotulitteita käsittelevä. Tulipalosta aiheutuvat vahingot voivat olla mittavat, ja sen lisäksi voi tulla vaikeitakin ruumiinvammoja, kommentoi rikoskomisario Markku Laakso Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.

Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta. Alle 15 -vuotiaat eivät siis joudu oikeudenkäyntiin syytettynä rikoksista. Poliisilla on kuitenkin esitutkintalaissa säädetty velvollisuus selvittää myös alle 15 -vuotiaiden tekemiä rikollisia tekoja. Selvitettävänä voi olla esimerkiksi se, että liittyykö tekoon joku 15 vuotta täyttänyt. Esitutkintaa voidaan tarvittaessa tehdä myös vahingonkorvausoikeuden selvittämiseksi tai esimerkiksi lastensuojelun tarpeen selvittämiseksi.

Poliisi ilmoittaa aina kaikista alle 15 -vuotiaiden tekemistä rikollisista teoista lastensuojeluviranomaisille.

-Lapsi voidaan myös tuomita vahingonkorvauksiin esimerkiksi tahallisella teolla aiheutetuista vahingoista, eikä esimerkiksi lapsen vanhemmilla ole mitään velvollisuutta korvata vahinkoa lapsen puolesta. Tällöin otetaan huomioon myös lapsen ikä ja kyky ymmärtää tekemänsä teon ja aiheutetun vahingon yhteyttä. Lapsen aiheuttaman vahingon korvausasiaa olisikin useimmiten viisasta sovitella yhdessä vahinkoa kärsineen ja vahingon aiheuttajan kanssa, toteaa Laakso.

14.1.2019 / Valtteri Kujansuu

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>