Pirkanmaa

Säveltäjät Hannu Pohjannoro ja Olli Kortekangas: Puutarha-teokset saavat seurakseen monipuolisen ja paikkaan sopivan musiikin

today31.1.2019

Background
share close
Säveltäjät Hannu Pohjannoro (vas.) ja Olli Kortekangas ovat erittäin innostuneita Urkin Piilopirtin Tampereen ammattikorkeakoulun säveltäjän suuntautumispolun kymmenelle opiskelijalle antamasta tilaustyöstä. Sävellysoppilaat tekevät teoksia muun muassa puiden innoittamina. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Säveltäjät Hannu Pohjannoro (vas.) ja Olli Kortekangas ovat erittäin innostuneita Urkin Piilopirtin Tampereen ammattikorkeakoulun säveltäjän suuntautumispolun kymmenelle opiskelijalle antamasta tilaustyöstä. Sävellysoppilaat tekevät teoksia muun muassa puiden innoittamina. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Tampereen ammattikorkeakoulun säveltäjän suuntautumispolun kymmenen opiskelijaa säveltää parhaillaan musiikkia Urkin Piilopirtin Talvipuutarha-kokonaisuuden 13 taideteoksen innoittamina. Jyrki Sasin sävellystilaus kerää vuolaat kiitokset säveltäjälinjan vastaavalta lehtorilta, säveltäjä Hannu Pohjannorolta sekä hankkeen mentorilta, säveltäjä Olli Kortekankaalta. Talvipuutarha musiikkeineen avataan suurelle yleisölle ensi syksynä.

Pinsiöläisen Urkin Piilopirtin isäntä Jyrki Sasi tekee historiaa kohteensa taiteellistamisessa. Seuraavaksi matkailupyydyksen kokoelma karttuu Talvipuutarha-teoksella, joka koostuu eri taiteilijoiden valmistamista 13 luomuksesta.

Säveltäjät Hannu Pohjannoro ja Olli Kortekangas kiittävät Sasia ainutlaatuisesta oivalluksesta yhdistää Talvipuutarhan teokset ja musiikki yhdeksi kokonaisuudeksi.

– Sasin ajatus on upea intuitio. Toteutustapa herättää mielenkiinnon. Lopputulos on taatusti erityinen yllätyksellisyydessään. Urkin Piilopirtin eri rakennusten arkkitehtuurista ja paikalla olevasta kuvataiteesta sekä luonnosta on muodostunut viehättävä ja konstailematon kokonaisuus, Kortekangas tilittää.

Pohjannoron mukaan kymmenen säveltäjän suuntautumispolun opiskelijaa vaikuttuivat kokemastaan Iso-Lehmijärven rannalla Urkin Piilopirtillä, kun sävellysoppilaat hakivat viime syksynä paikanpäältä ideoita ja virikkeitä sävellyksillensä.

– Sävellysoppilaat kävivät iloisen vilkkaan keskustelun. Jo tämä kertoo, miten kiinnostava ja haasteellinen toimeksianto on, Pohjannoro sanoo.

Pohjannoron mukaan sävellysurakka on hyvässä vauhdissa ja työ edistyy aikataulun mukaisesti. Musiikkiteokset valmistuvat kevätlukukauden aikana, jolloin myös niiden tallenteet saadaan tehtyä.

Portaikko johtaa taidekokonaisuuden läpi

Talvipuutarhan teokset sijoitetaan Urkin Piilopirtillä rantatörmälle metsikköön, josta löytyvät Suomen tyypillisimmät puulajit. Hotellin nurkalta alkavan talvipuutarha-alueen halki kulkee 42-askelmaiset portaat. Luomukset sijoitetaan erittäin tarkasti harkituille paikoille.

Hannu Pohjannoro korostaa, ettei sävellysten roolina ole olla taustamusiikkina.

– Kokonaisteokseen tutustuva henkilö ikään kuin kulkee teoksen sisällä.

– Tämä on esimerkki aidosti poikkitaiteellisesta kokonaisuudesta, hän kuvailee.

– Suomessa on viljelty perinteisesti mielikuvaa yksin puurtavista taiteilijoista. Urkin Pirtin Talvipuutarhan teosten yhteyteen synnytettävä sävellyskokonaisuus on vastaveto yksin tekemiselle, Pohjannoro korostaa.

Olli Kortekangas toivottaa uudenlaisen säveltämisen toimintatavan tervetulleeksi. Hän ihastelee hankkeessa sitä, miten valtava luovuuden määrä saadaan paketoitua yhdeksi kokonaisuudeksi.

– Kyseessä on uusi avaus taiteen saralla. Sävellysoppilaat ovat voittajia, koska juuri tässä projektissa säveltämisen pedagogiikka saa tervetulleita uusia työkaluja, hän tarkentaa.

Hannu Pohjannoro uskoo, että tilaaja saa aikanaan monipuolisen ja paikalleen sopivan musiikkikokonaisuuden, joka keskustelee Talvipuutarhan eri osien ja ympäristön kanssa.

Asiasta lisää keskiviikkona 6. helmikuuta ilmestyvässä Ylöjärven Uutisissa.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%