Uutiset

Syke: Kotitalousjätteiden painoperusteinen jätemaksu tehostaisi kierrätystä

today28.2.2019

share close

Suomen ympäristökeskus (Syke) on selvittänyt uudentyyppisen jätemaksun käyttöönoton mahdollisuuksia. Syken mukaan Suomessa tulisi ottaa nykyistä laajemmin käyttöön lajitteluun kannustavia, jätteiden punnitukseen perustuvia jätemaksuja. Näin voitaisiin lisätä kotitalousjätteiden kierrätystä ja vähentää jätehuollon ilmastopäästöjä.

-Suomessa on ollut käytössä jo pitkään jäteastioiden tyhjennyskertoihin ja astian tilavuuteen perustuva jätemaksujärjestelmä. Muiden maiden kokemusten mukaan se ei kuitenkaan ohjaa yhtä tehokkaasti lajittelemaan kuin jätteen painoon perustuva maksu. Suomalaisten jätelaitosten kannattaisikin ottaa painoperusteisia järjestelmiä kokeiluun,  toteaa Hanna Salmenperä Suomen ympäristökeskuksesta suosittelee.

Painoperusteinen jätemaksu tarkoittaa järjestelmää, jossa jätemaksu määräytyy tuotetun sekajätteen määrän mukaan. Jos jätteitä on lajiteltu paljon kierrätykseen, sekajätemäärä ja jätemaksukin pienenee.

Alueellisesti kattava painoperusteinen jätemaksu on Syken mukaan mahdollista toteuttaa kuntien järjestämässä jätehuollossa. Jätteiden punnitus ei kuitenkaan automaattisesti kannusta kierrättämään. Painoperusteiset jätemaksut tulisikin yhdistää lajitteluun kannustavaan jätetaksaan, jotta lajittelun ja kierrätyksen määrä nousisi. Myös asukkaiden neuvontaa ja lajittelua tukevia palveluja pitää samalla tehostaa.

Sykeen selviti myös kunnallisten ja yksityisten jätehuoltolaitosten näkemyksiä painoperusteisesta järjestelmästä. Puolet vastanneista jätehuoltolaitoksista arveli, että nostettavien jätteenkeräysastioiden punnituksesta tulee osa normaalia toimintaa lähivuosina. Pienten jäteastioiden punnituksen yleistyminen sen sijaan epäilytti enemmän.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

Post comments (0)

Comments are closed.


RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%