Uutiset

Syke: Kotitalousjätteiden painoperusteinen jätemaksu tehostaisi kierrätystä

Syke: Kotitalousjätteiden painoperusteinen jätemaksu tehostaisi kierrätystä

Suomen ympäristökeskus (Syke) on selvittänyt uudentyyppisen jätemaksun käyttöönoton mahdollisuuksia. Syken mukaan Suomessa tulisi ottaa nykyistä laajemmin käyttöön lajitteluun kannustavia, jätteiden punnitukseen perustuvia jätemaksuja. Näin voitaisiin lisätä kotitalousjätteiden kierrätystä ja vähentää jätehuollon ilmastopäästöjä.

-Suomessa on ollut käytössä jo pitkään jäteastioiden tyhjennyskertoihin ja astian tilavuuteen perustuva jätemaksujärjestelmä. Muiden maiden kokemusten mukaan se ei kuitenkaan ohjaa yhtä tehokkaasti lajittelemaan kuin jätteen painoon perustuva maksu. Suomalaisten jätelaitosten kannattaisikin ottaa painoperusteisia järjestelmiä kokeiluun,  toteaa Hanna Salmenperä Suomen ympäristökeskuksesta suosittelee.

Painoperusteinen jätemaksu tarkoittaa järjestelmää, jossa jätemaksu määräytyy tuotetun sekajätteen määrän mukaan. Jos jätteitä on lajiteltu paljon kierrätykseen, sekajätemäärä ja jätemaksukin pienenee.

Alueellisesti kattava painoperusteinen jätemaksu on Syken mukaan mahdollista toteuttaa kuntien järjestämässä jätehuollossa. Jätteiden punnitus ei kuitenkaan automaattisesti kannusta kierrättämään. Painoperusteiset jätemaksut tulisikin yhdistää lajitteluun kannustavaan jätetaksaan, jotta lajittelun ja kierrätyksen määrä nousisi. Myös asukkaiden neuvontaa ja lajittelua tukevia palveluja pitää samalla tehostaa.

Sykeen selviti myös kunnallisten ja yksityisten jätehuoltolaitosten näkemyksiä painoperusteisesta järjestelmästä. Puolet vastanneista jätehuoltolaitoksista arveli, että nostettavien jätteenkeräysastioiden punnituksesta tulee osa normaalia toimintaa lähivuosina. Pienten jäteastioiden punnituksen yleistyminen sen sijaan epäilytti enemmän.

  • Markku Illikainen

    Salmenperä on oikeassa, että painoperusteinen maksu tehostaa kierrätystä. Se onnistuu vain, jos kuljetusjärjestelmä on kunnan järjestämä (kilpailuttama), kuten jutussakin todetaan. Valitettavasti jätelain mahdollistama kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus ei anna kunnalle oikeutta määrätä autoihin punnituslaitteita. Suurin este kierrätyksen lisääntymiselle on siis tässäkin asiassa nykyinen jätelaki.

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>