Pirkanmaa

Kuntajohtajat: ”Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei tiputa yhteiskuntaamme tyhjän päälle – Nyt on aika tehdä remontti kuntapohjaisella mallilla”

Kuntajohtajat: ”Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei tiputa yhteiskuntaamme tyhjän päälle – Nyt on aika tehdä remontti kuntapohjaisella mallilla”

 

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo, että seuraavaksi on kuntien vuoro uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut. - Meillä on hyvät kunnat, jotka hoitavat asian. (Kuva: Matti Pulkkinen)

33 000 asukkaan Ylöjärven kaupungissa eikä 23 300 asukkaan Lempäälän kasvukunnassa nostettu lippua puolisalkoon tänään perjantaina, kun Helsingistä kiirivät uutiset Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatumisesta sekä maakunta- ja sote-uudistuksen tylystä päättymisestä. Niin kunnanjohtaja Heidi Rämö kuin kaupunginjohtaja Jarkko Sorvantokin korostavat, ettei suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tipahda maakunta- ja sote-uudistuksen kariutumisen takia tyhjän päälle. Kuntajohtajat vaativat nyt veto- ja toimintavastuuta kunnille. – Kunnat hoitavat välttämättömät uudistukset kuntapohjaisella mallilla, Sorvanto ja Rämö vakuuttavat.

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö ei ole yllättynyt Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeen, maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen romuttumisesta.

- Nyt on tärkeää muistaa, että meillä Suomessa on hyvät kunnat, jotka ovat vastanneet palveluiden tuottamisesta kautta aikojen. Kaikki tietävät, että sote-uudistus on välttämätön. Remontin tekijäksi on otettava kuntapohjainen järjestelmä, Rämö vaatii.

Voimakkaasti asukaslukuaan kasvattava Lempäälän kunta ei ole odottanut tumput suorina maakunta- ja sote-uudistuksen kohtaloa.

- Olemme aavistaneet kriittisen tilanteen. Olemme keskustelleet asiasta ja toimineet parhaiksi katsomillamme tavoilla. Olimme varautuneet siihen, että uudistukset karahtavat karille, Rämö kertoo.

- Tämän päivän Helsingin uutiset eivät lamaannuta toimintaamme. Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Nyt suuntaamme eteenpäin.

Rämö peräänkuuluttaa kunnille työrauhaa. Kuntien kannalta epävakaa aika on kestänyt jo reippaat kymmenen viime vuotta.

-Nyt olemme nähneet useamman hallituksen yritykset, jotka toinen toisensa jälkeen ovat rauenneet. Kunnat pystyvät ratkaisemaan sosiaali- ja terveydenhuollon haasteet. Kuntiin on luotettava, hän pyytää.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo maakunta- ja sote-uudistuksen toteutumisen epätodennäköisyyden voimistuneen päivä päivältä. - Emme tipahda tyhjän päälle, hän korostaa. (Kuva: Rami Marjamäki)

”Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei yllättänyt”  

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo rivakasti, ettei maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen yllättänyt ylöjärveläisiä.

- Kun olemme asiaa seuranneet tarkasti ja pitkään, olemme havainneet hankkeen heikkoudet, hän perustelee.

Sorvanto muistuttaa maan hallituksen olleen maakunta- ja sote-uudistushankkeineen jo pitkän aikaa suurissa vaikeuksissa.

Ylöjärven kaupunginjohtajan mielestä maakunta- ja sote-uudistuksen tyly kohtalo ei tiputa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa tyhjän päälle.

- Meillä on hyvin toimiva kuntapohjainen järjestelmä käytössä, hän teroittaa.

Sorvannon mukaan niin Ylöjärvellä kuin koko Pirkanmaan maakunnassa tehdään pikapuoliin tarvittavat tilanneanalyysit.

- Kuntajohtajat kokoontuvat keskustelemaan asiasta ja tulevaisuudesta.

- Tampereen pormestari Lauri Lyly on aikonut kutsua kuntien johtavia poliitikkoja yhteiseen neuvonpitoon. Näissä tapaamisissa kartoitetaan tilannetta ja suunnataan katseita tulevaisuuteen.

Sorvanto on vakuuttunut siitä, että seuraava askel otetaan kuntapohjaiseen ratkaisumalliin.

- Maakuntien syntymiseen en usko. Niiden valmisteluun on mennyt erittäin paljon rahaa ja työtä, hän kritisoi.

- Hyvää valmistelussa on ollut se, että maakunnan kunnat ovat löytäneet uusia yhteistyön muotoja. Syntyneestä aineistosta on syytä poimia käyttökelposet osat talteen.

Maakuntajohtaja: ”Olen pettynyt”

Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme on pettynyt maakunta- ja sote-uudistuksen tyssääntymiseen.

- Maakunnassamme on tehty isolla porukalla vakavaa työtä palveluiden parantamiseksi.

Halmeen mukaan nyt on vaarana, että mallikkaaseen kuntoon saadut uudistukset jumittuvat puolitiehen tai huonoimmassa tapauksessa jäävät toteutumatta.

- Palaamme takaisin lähtöruutuun.

Halme ennustaa yhteiskuntamme välttämättömästi tarvitsemille uudistuksille haasteellista tulevaisuutta.

- Palveluiden haaste on siinä, että niiden toteutusvastuu on saatava nykyistä leveimmille hartioille. Vaihtoehtoina ovat valtio, kuntien yhteenliittymät tai maakunnat.

Esa Halme kertoo säilyttäneen uskonsa maakunta- ja sote-uudistuksen toteuttamiseen viimeiseen saakka.

- En luopunut toivosta. Jos sydän lyö edes jollakin tavalla, asia ei ole kuollut.

Maakuntajohtaja aloitti jo perjantaina keskustella uudesta tilanteesta kaikkien työntekijöiden kanssa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>