Pirkanmaa

Kuntajohtajat: ”Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei tiputa yhteiskuntaamme tyhjän päälle – Nyt on aika tehdä remontti kuntapohjaisella mallilla”

Kuntajohtajat: ”Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei tiputa yhteiskuntaamme tyhjän päälle – Nyt on aika tehdä remontti kuntapohjaisella mallilla”

 

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo, että seuraavaksi on kuntien vuoro uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut. - Meillä on hyvät kunnat, jotka hoitavat asian. (Kuva: Matti Pulkkinen)

33 000 asukkaan Ylöjärven kaupungissa eikä 23 300 asukkaan Lempäälän kasvukunnassa nostettu lippua puolisalkoon tänään perjantaina, kun Helsingistä kiirivät uutiset Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatumisesta sekä maakunta- ja sote-uudistuksen tylystä päättymisestä. Niin kunnanjohtaja Heidi Rämö kuin kaupunginjohtaja Jarkko Sorvantokin korostavat, ettei suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tipahda maakunta- ja sote-uudistuksen kariutumisen takia tyhjän päälle. Kuntajohtajat vaativat nyt veto- ja toimintavastuuta kunnille. – Kunnat hoitavat välttämättömät uudistukset kuntapohjaisella mallilla, Sorvanto ja Rämö vakuuttavat.

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö ei ole yllättynyt Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeen, maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen romuttumisesta.

- Nyt on tärkeää muistaa, että meillä Suomessa on hyvät kunnat, jotka ovat vastanneet palveluiden tuottamisesta kautta aikojen. Kaikki tietävät, että sote-uudistus on välttämätön. Remontin tekijäksi on otettava kuntapohjainen järjestelmä, Rämö vaatii.

Voimakkaasti asukaslukuaan kasvattava Lempäälän kunta ei ole odottanut tumput suorina maakunta- ja sote-uudistuksen kohtaloa.

- Olemme aavistaneet kriittisen tilanteen. Olemme keskustelleet asiasta ja toimineet parhaiksi katsomillamme tavoilla. Olimme varautuneet siihen, että uudistukset karahtavat karille, Rämö kertoo.

- Tämän päivän Helsingin uutiset eivät lamaannuta toimintaamme. Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Nyt suuntaamme eteenpäin.

Rämö peräänkuuluttaa kunnille työrauhaa. Kuntien kannalta epävakaa aika on kestänyt jo reippaat kymmenen viime vuotta.

-Nyt olemme nähneet useamman hallituksen yritykset, jotka toinen toisensa jälkeen ovat rauenneet. Kunnat pystyvät ratkaisemaan sosiaali- ja terveydenhuollon haasteet. Kuntiin on luotettava, hän pyytää.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo maakunta- ja sote-uudistuksen toteutumisen epätodennäköisyyden voimistuneen päivä päivältä. - Emme tipahda tyhjän päälle, hän korostaa. (Kuva: Rami Marjamäki)

”Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei yllättänyt”  

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo rivakasti, ettei maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen yllättänyt ylöjärveläisiä.

- Kun olemme asiaa seuranneet tarkasti ja pitkään, olemme havainneet hankkeen heikkoudet, hän perustelee.

Sorvanto muistuttaa maan hallituksen olleen maakunta- ja sote-uudistushankkeineen jo pitkän aikaa suurissa vaikeuksissa.

Ylöjärven kaupunginjohtajan mielestä maakunta- ja sote-uudistuksen tyly kohtalo ei tiputa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa tyhjän päälle.

- Meillä on hyvin toimiva kuntapohjainen järjestelmä käytössä, hän teroittaa.

Sorvannon mukaan niin Ylöjärvellä kuin koko Pirkanmaan maakunnassa tehdään pikapuoliin tarvittavat tilanneanalyysit.

- Kuntajohtajat kokoontuvat keskustelemaan asiasta ja tulevaisuudesta.

- Tampereen pormestari Lauri Lyly on aikonut kutsua kuntien johtavia poliitikkoja yhteiseen neuvonpitoon. Näissä tapaamisissa kartoitetaan tilannetta ja suunnataan katseita tulevaisuuteen.

Sorvanto on vakuuttunut siitä, että seuraava askel otetaan kuntapohjaiseen ratkaisumalliin.

- Maakuntien syntymiseen en usko. Niiden valmisteluun on mennyt erittäin paljon rahaa ja työtä, hän kritisoi.

- Hyvää valmistelussa on ollut se, että maakunnan kunnat ovat löytäneet uusia yhteistyön muotoja. Syntyneestä aineistosta on syytä poimia käyttökelposet osat talteen.

Maakuntajohtaja: ”Olen pettynyt”

Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme on pettynyt maakunta- ja sote-uudistuksen tyssääntymiseen.

- Maakunnassamme on tehty isolla porukalla vakavaa työtä palveluiden parantamiseksi.

Halmeen mukaan nyt on vaarana, että mallikkaaseen kuntoon saadut uudistukset jumittuvat puolitiehen tai huonoimmassa tapauksessa jäävät toteutumatta.

- Palaamme takaisin lähtöruutuun.

Halme ennustaa yhteiskuntamme välttämättömästi tarvitsemille uudistuksille haasteellista tulevaisuutta.

- Palveluiden haaste on siinä, että niiden toteutusvastuu on saatava nykyistä leveimmille hartioille. Vaihtoehtoina ovat valtio, kuntien yhteenliittymät tai maakunnat.

Esa Halme kertoo säilyttäneen uskonsa maakunta- ja sote-uudistuksen toteuttamiseen viimeiseen saakka.

- En luopunut toivosta. Jos sydän lyö edes jollakin tavalla, asia ei ole kuollut.

Maakuntajohtaja aloitti jo perjantaina keskustella uudesta tilanteesta kaikkien työntekijöiden kanssa.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>