Pirkanmaa

Kuntajohtajat: ”Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei tiputa yhteiskuntaamme tyhjän päälle – Nyt on aika tehdä remontti kuntapohjaisella mallilla”

today8.3.2019

Background
share close

 

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo, että seuraavaksi on kuntien vuoro uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut. – Meillä on hyvät kunnat, jotka hoitavat asian. (Kuva: Matti Pulkkinen)

33 000 asukkaan Ylöjärven kaupungissa eikä 23 300 asukkaan Lempäälän kasvukunnassa nostettu lippua puolisalkoon tänään perjantaina, kun Helsingistä kiirivät uutiset Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatumisesta sekä maakunta- ja sote-uudistuksen tylystä päättymisestä. Niin kunnanjohtaja Heidi Rämö kuin kaupunginjohtaja Jarkko Sorvantokin korostavat, ettei suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tipahda maakunta- ja sote-uudistuksen kariutumisen takia tyhjän päälle. Kuntajohtajat vaativat nyt veto- ja toimintavastuuta kunnille. – Kunnat hoitavat välttämättömät uudistukset kuntapohjaisella mallilla, Sorvanto ja Rämö vakuuttavat.

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö ei ole yllättynyt Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeen, maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen romuttumisesta.

– Nyt on tärkeää muistaa, että meillä Suomessa on hyvät kunnat, jotka ovat vastanneet palveluiden tuottamisesta kautta aikojen. Kaikki tietävät, että sote-uudistus on välttämätön. Remontin tekijäksi on otettava kuntapohjainen järjestelmä, Rämö vaatii.

Voimakkaasti asukaslukuaan kasvattava Lempäälän kunta ei ole odottanut tumput suorina maakunta- ja sote-uudistuksen kohtaloa.

– Olemme aavistaneet kriittisen tilanteen. Olemme keskustelleet asiasta ja toimineet parhaiksi katsomillamme tavoilla. Olimme varautuneet siihen, että uudistukset karahtavat karille, Rämö kertoo.

– Tämän päivän Helsingin uutiset eivät lamaannuta toimintaamme. Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Nyt suuntaamme eteenpäin.

Rämö peräänkuuluttaa kunnille työrauhaa. Kuntien kannalta epävakaa aika on kestänyt jo reippaat kymmenen viime vuotta.

-Nyt olemme nähneet useamman hallituksen yritykset, jotka toinen toisensa jälkeen ovat rauenneet. Kunnat pystyvät ratkaisemaan sosiaali- ja terveydenhuollon haasteet. Kuntiin on luotettava, hän pyytää.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo maakunta- ja sote-uudistuksen toteutumisen epätodennäköisyyden voimistuneen päivä päivältä. – Emme tipahda tyhjän päälle, hän korostaa. (Kuva: Rami Marjamäki)

”Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei yllättänyt”  

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo rivakasti, ettei maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen yllättänyt ylöjärveläisiä.

– Kun olemme asiaa seuranneet tarkasti ja pitkään, olemme havainneet hankkeen heikkoudet, hän perustelee.

Sorvanto muistuttaa maan hallituksen olleen maakunta- ja sote-uudistushankkeineen jo pitkän aikaa suurissa vaikeuksissa.

Ylöjärven kaupunginjohtajan mielestä maakunta- ja sote-uudistuksen tyly kohtalo ei tiputa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa tyhjän päälle.

– Meillä on hyvin toimiva kuntapohjainen järjestelmä käytössä, hän teroittaa.

Sorvannon mukaan niin Ylöjärvellä kuin koko Pirkanmaan maakunnassa tehdään pikapuoliin tarvittavat tilanneanalyysit.

– Kuntajohtajat kokoontuvat keskustelemaan asiasta ja tulevaisuudesta.

– Tampereen pormestari Lauri Lyly on aikonut kutsua kuntien johtavia poliitikkoja yhteiseen neuvonpitoon. Näissä tapaamisissa kartoitetaan tilannetta ja suunnataan katseita tulevaisuuteen.

Sorvanto on vakuuttunut siitä, että seuraava askel otetaan kuntapohjaiseen ratkaisumalliin.

– Maakuntien syntymiseen en usko. Niiden valmisteluun on mennyt erittäin paljon rahaa ja työtä, hän kritisoi.

– Hyvää valmistelussa on ollut se, että maakunnan kunnat ovat löytäneet uusia yhteistyön muotoja. Syntyneestä aineistosta on syytä poimia käyttökelposet osat talteen.

Maakuntajohtaja: ”Olen pettynyt”

Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme on pettynyt maakunta- ja sote-uudistuksen tyssääntymiseen.

– Maakunnassamme on tehty isolla porukalla vakavaa työtä palveluiden parantamiseksi.

Halmeen mukaan nyt on vaarana, että mallikkaaseen kuntoon saadut uudistukset jumittuvat puolitiehen tai huonoimmassa tapauksessa jäävät toteutumatta.

– Palaamme takaisin lähtöruutuun.

Halme ennustaa yhteiskuntamme välttämättömästi tarvitsemille uudistuksille haasteellista tulevaisuutta.

– Palveluiden haaste on siinä, että niiden toteutusvastuu on saatava nykyistä leveimmille hartioille. Vaihtoehtoina ovat valtio, kuntien yhteenliittymät tai maakunnat.

Esa Halme kertoo säilyttäneen uskonsa maakunta- ja sote-uudistuksen toteuttamiseen viimeiseen saakka.

– En luopunut toivosta. Jos sydän lyö edes jollakin tavalla, asia ei ole kuollut.

Maakuntajohtaja aloitti jo perjantaina keskustella uudesta tilanteesta kaikkien työntekijöiden kanssa.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%