Uutiset

Pirkanmaalla kolme kuntaa, jossa syntyneen ikäluokan koko on alle 15 lasta

Pirkanmaalla kolme kuntaa, jossa syntyneen ikäluokan koko on alle 15 lasta

Kuva: Kuntien valtionosuusjärjestelmän
kehittämistarpeiden esiselvitys / Valtiovarainministeriö[/caption]

Vuonna 2017 Suomessa oli lähes 50 kuntaa, joissa syntyi alle 15 lasta. Pirkanmaalla alhaisen syntyvyyden kuntia oli kolme: Juupajoki, Kihniö ja Punkalaidun. Asia selviää kuntien valtionosuusjärjestelmän tulevaisuuden suuntaviivojen esiselvityksestä.

Alhaisen syntyvyyden kunnat ovat tyypillisesti asukasluvultaan pieniä ja sijaitsevat maakuntien reuna-alueilla. Ikäluokkien koon pieneneminen on haaste erityisesti perusopetuksen järjestämiselle. Käynnissä oleva muutoksen arvioidaan merkitsevän sitä, että lakisääteisten toimintojen järjestäminen voi tulevaisuudessa olla vaikea toteuttaa toteutua tasa-arvoisesti tai niiden toteuttaminen tulee erittäin kalliiksi. Laadukkaiden peruspalveluiden turvaaminen edellyttää joillakin alueilla väistämättä kuntien yhteistyötä. Selvityksessä todetaan, että rahoitusjärjestelmää tulee jatkossa arvioida myös siitä näkökulmasta, kannustaako se kuntia tekemään yhteistyötä palvelujen järjestämisessä. Opetustoimen näkökulmasta rahoitusjärjestelmän kehittämistarpeita on tärkeää arvioida samanaikaisesti toiminnallisten velvoitteiden toteuttamisedellytysten kanssa.

Kuntien valtionosuusjärjestelmän tulevaisuuden suuntaviivoja selvittänyt sihteeristö luovutti esiselvityksensä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle tiistaina 5.3.2019. Esiselvitystyössä on tarkasteltu kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmän kehittämistarpeita tilanteessa, jossa maakunta- ja sote-uudistus muuttaa merkittävästi kuntien tehtäviä ja taloutta. Lisäksi on tarkasteltu kuntien eriytymiskehitystä väestön, talouden ja opetuksen järjestämisen näkökulmasta. Selvitystyössä on kuultu laajasti kuntien sekä asiantuntijoiden näkemyksiä muun muassa työpajojen ja kaikille kunnille suunnatun kyselyn kautta. Näistä saatuja havaintoja ja kehittämisehdotuksia on nostettu esiin esiselvityksessä.

Lisää selvityksen tuloksista voi lukea Valtiovarainministeriön sivuilta -> 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>