Uutiset

Ensimmäiset kurjet ja västäräkki havaittu jo Pirkanmaalla

today20.3.2019

share close

Ensimmäiset kurjet on havaittu tänään keskiviikkona 20.3.2019 Pirkanmaalla, tiedottaa Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistys. Valkeakoskelta Linnasten peltoaukealta ilmoitettiin yksi muuttava kurki. Samoin Sastamalan Villilästä. Kevään ensimmäinen västäräkki havaittiin Kangasalan Vääksyssä maanantaina 18.3.2019.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen mukaan Sastamalan Villilä Kokemäenjoen vieressä on Pirkanmaalla loistava muuton seurantapaikka. Siellä tehdään keväisin muuttavista linnuista ensimmäisiä havaintoja maakunnassa. Tänään keskiviikkona 20.3.2019 Villilässä on havaittu muun muassa muuttava kyhmyjoutsen, 38 paikallisen metsähanhen parvi ja merihanhia 2 paikallista yksilöä.

Pirkanmaan ensimmäiset töyhtöhyypät tänä keväänä havaittiin 15.3. Sastamalassa. Tuona päivänä oli Sastamalan Keikyän Honkolassa 13 paikallista hyyppää. Tämän jälkeen hyyppiä on alkanut näkyä entistä
enemmän, ja ensimmäiset linnut ovat saapuneet kaikkialle maakuntaan. Esimerkiksi 18.3.2019 Sastamalan Villilässä laskettiin 138 muuttavaa ja 16 paikallista töyhtöhyyppää. Töyhtöhyyppien myötä kiuruja alkaa näkyä ja kuulua yhä yleisemmin.

Laulujoutsenten määrät ovat nopeasti lisääntymässä. Sastamalan Villilässä oli 18.3.2019 noin 200 laulujoutsenen parvi paikallisena. Joutsenpariskunnat palaavat ajoissa vanhoille reviireilleen lumen ja jään keskelle, jotta vanha pesimäpaikka pysyisi koskemattomana muilta joutsenilta. Merikotkia ja hiirihaukkoja muuttaa Pirkanmaan yli. Sepel- ja uuttukyyhkyjä tulee koko ajan lisää. Sepelkyyhkyn soidinhuhuilu täyttää pian maiseman. Kottaraisten määrät lisääntyvät.

Näinä päivinä voi havaita Pirkanmaan kautta pohjoiseen muuttavia mustavalkoisia pulmusia isoinakin parvina. Pulmuset suosivat lepäily- ja ruokailupaikkoina peltoja ja muita vastaavia alueita, joilla on
pälveä näkyvissä. Esimerkiksi Lempäälästä on ilmoitettu 150 pulmusen paikallisparvi ja Kangasalan Leipissä 135 pulmusen paikallisparvi 19.3.2019.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%