Eduskuntavaalien mielipiteet

Marko Asell: Sähköverkot takaisin

today22.3.2019

share close

Sähkönsiirtomaksut puhuttaa ja suututtaa kansalaisia. Sähkönsiirtohintojen huima nousu viime vuosina on nostanut asumisen jo muutenkin korkeita kuluja kohtuuttomasti. Erityisen kummallisena on koettu suurien sähköverkkojen myynti kansainvälisille sijoitusyhtiöille, jotka tahkoavat näistä voittoja, ja erilaisilla järjestelyillä välttävät vielä verojen maksut Suomeen. Professori Markku Kuisma on todennut, että ”sähkön jakeluverkon myyminen ulkomaiseen omistukseen on typeryyden huippu, jolle on mahdoton keksiä järkiselitystä.” Valtiolle varma tulonlähde myydään ulkomaisille omistajille. Sijoitusyhtiö esimerkiksi Australiasta on lähtökohtaisesti liikevoittojen perässä, ja me sähkönkäyttäjät maksamme ne voitot.

Sähköverkot, kuten tie- ja rataverkosto sekä vesihuolto ovat kaikki osa valtion kriittistä infrastruktuuria, jotka ovat luonnollisen monopolin asemassa ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta keskeisiä kaikissa tilanteissa. Siksipä näiden pitäisi olla suomalaisessa omistuksessa ja omistajanakin isolta osin valtion. Sähköverkojen myynnit on mahdollistanut se, että kirjaus niiden strategisesta merkityksestä on poistettu omistajien intresseistä. Sähkönjakelun häiriöttömyys ja toimivuus poikkeusolosuhteissa lakkasi olemasta siis valtion strateginen tarve. Onko tämä silloin myöskään kansainvälisten sijoittajien tarve? Ei varmasti, ongelmatilanteet jää aina valtion harteille ja vain kermankuorinta kiinnostaa ahneessa voitontavoittelussa.

Seuraavan hallituksen tulee selvittää valtion takaisinosto-oikeus ja mahdollisuuksien mukaan palauttaa kansainvälisille markkinoille myydyt sähkönjakeluverkot takaisin valtion omistukseen. On syytä myös laatia laki, jossa kielletään luonnollisessa monopoliasemassa olevien perusrakenteidemme myynti ulkopuolisille tahoille. Tämä on koko yhteiskuntamme taloudellinen ja strateginen etu, ja näkyy meille sähkökäyttäjillekin nykyistä järkevimpinä hintoina.

Marko Asell

Eduskuntavaaliehdokas (sdp)

Kirjoittaja: Lukijalta

Rate it

Katso myös nämä

Eduskuntavaalit 2023

Kansanedustajaehdokas Katri Virkkunen: Suomirata on Tampereen kaupunkiseudun parhaaksi

Tampereen kaupunkiseutu on kehittynyt viime vuosina nopeassa tahdissa. Pirkanmaan vetovoimaan ja tavoitettavuuteen panostamalla kehitys ei ole hiipumassa tulevaisuudessa. Tampere ja naapurikunnat ovat olleet vuodesta toiseen Suomen houkuttelevimpien kuntien ja kaupunkien kärkisijoilla. Uusien yritysten ja asukkaiden lisäksi Tampereen seutu vetää puoleensa myös matkailijoita aiempaa enemmän. Seudun positiivinen kehitys on turvattava myös […]

today10.2.2023


RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%