Eduskuntavaalien mielipiteet

Hanna Holma: Lapsiperheitä koskevaa lainsäädäntöä on pakko parantaa

today27.3.2019

share close

Suomessa verotetaan jokaista kansalaista yksilönä yksilön tulojen mukaan riippumatta puolison tuloista tai lapsimäärästä. Lapsivähennys poistettiin verotuksesta kokonaan viime vuonna.  Sitä ennenkin se oli niin pieni, että vähennys oli lähinnä huono vitsi. Myös asuntolainan korkovähennys on lähes poistunut verotuksesta. Tänä vuonna se on vain 25%.

Syntyvyys on ennätyksellisen matalalla tasolla Suomessa. Se, mitä valtiovalta voi tehdä lapsiperheiden hyväksi, on lainsäädäntö. Lapsiperheitä koskevaa lainsäädäntöä on pakko parantaa seuraavalla vaalikaudella. Hyvin monet lapsiperheet kitkuttelevat toimeentulon äärirajoilla. Tämä ei taatusti ainakaan lisää syntyvyyttä. Yhteiskunnan taloudellista ja sosiaalista turvaverkkoa on tiivistettävä, jotta perheet voivat luottaa tulevaisuuteen ja syntyvyys saadaan nousuun.

Lapsiperheköyhyys on yleistä varsinkin perheissä, jotka valitsevat lapsilleen kotihoidon. Vaikka toinen puolisoista tienaisi hyvin, progressiivinen verotus syö käteen jäävästä palkasta paljon enemmän kuin jos molemmat vanhemmat tienaisivat yhteensä saman verran. Tämä pitää muuttaa. Minusta pitäisi tehdä selvitys ns. perheverotuksesta, jossa puolisoita verotettaisiin perheenä ja lapsimäärä otettaisiin huomioon. Tämän pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen, eli puolisot voisivat valita, verotettaisiinko yksilönä vai perheenä.

Kotona lapsia hoitavan vanhemman eläkekertymä myös huolestuttaa. Eläke lasketaan työuran ansiotulojen mukaan. Varsinkin monilapsisissa perheissä, kun työelämästä poissaoloa voi olla useampi vuosi, vanhempien eläkekertymä on pienempi kuin pitkän työuran tehneillä. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Vanhemmat, jotka kasvattavat lapsiaan kotona, ansaitsevat eläkekertymän myös niiltä lasten kannalta erittäin tärkeiltä kotihoitovuosilta. Suomessa pitäisi ottaa käyttöön vanhempaineläke, joka kompensoisi lastenhoidosta aiheutuneen matalamman eläkekertymän. Ei ole oikein, että uusia veronmaksajia kasvattavat vanhemmat ovat köyhyysloukussa myös vanhana.

Tarvitsemme monenlaisia avauksia ja työkaluja lainsäädännön työkalupakkiin, jotta syntyvyyttä saataisiin nostettua ja näin turvattua Suomen tulevaisuus.

Hanna Holma, Kangasala

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Kirjoittaja: Lukijalta

Rate it

Katso myös nämä

Eduskuntavaalit 2023

Kansanedustajaehdokas Katri Virkkunen: Suomirata on Tampereen kaupunkiseudun parhaaksi

Tampereen kaupunkiseutu on kehittynyt viime vuosina nopeassa tahdissa. Pirkanmaan vetovoimaan ja tavoitettavuuteen panostamalla kehitys ei ole hiipumassa tulevaisuudessa. Tampere ja naapurikunnat ovat olleet vuodesta toiseen Suomen houkuttelevimpien kuntien ja kaupunkien kärkisijoilla. Uusien yritysten ja asukkaiden lisäksi Tampereen seutu vetää puoleensa myös matkailijoita aiempaa enemmän. Seudun positiivinen kehitys on turvattava myös […]

today10.2.2023


RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%