Uutiset

ELY-keskus kehottaa Dragon Mining Oy:tä jatkamaan Oriveden kaivoksen jätteiden siivoamista

today3.4.2019

share close

Pirkanmaan ELY-keskus kehottaa Dragon Mining Oy:tä jatkamaan Oriveden kaivoksen jätteiden siivoamista ympäristölainsäädännön ja ympäristöluvan mukaiseksi.

Dragon Mining Oy:n Oriveden kaivoksesta löytyi viime syksynä laiton kaatopaikka. Kaivoksen 66 ja 85 metrin välillä olevaan louhoskuiluun on sijoitettu jätteitä, jotka Pirkanmaan ELY-keskus velvoitti lokakuussa siivoamaan. Kaatopaikan siivoamisen ensimmäinen osa, joka käsittää 66 metrin syvyydessä olevalla tasolla siivouksen, on valmistunut. Jätettä on toistaiseksi poistettu saadun ilmoituksen mukaisesti 28 460 kg.

Siivoussuunnitelman mukaisesti Pirkanmaan ELY-keskus on arvioinut mahdollisia jatkotoimenpiteitä ensimmäisen osan siivouksen jälkeen.

Arviointia varten ELY-keskus pyysi Dragon Mining Oy:ltä ensimmäisen vaiheen töiden dokumentointia sekä kaivosturvallisuusviranomaisen (TUKES) lausuntoa siitä, millä edellytyksillä ja turvallisuustoimenpiteillä -66 – -85 tasojen välisessä louhoskuilussa oleva jäte voidaan poistaa kaivoksesta.

– Jatkotoimenpiteenä Pirkanmaan ELY-keskus kehottaa Dragon Mining Oy:tä jatkamaan Oriveden kaivoksen jätteiden siivoamista ympäristölainsäädännön ja ympäristöluvan mukaiseksi. Dragon Mining Oy:n tulee toimittaa jätetäytön tutkimista ja poistamista koskeva suunnitelma ELY-keskukselle 31.5.2019 mennessä, Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Vesa Hyvärinen toteaa.

TUKES totesi lausunnossaan 14.3.2019, ettei laittoman kaatopaikan siivoamiselle ole kaivosturvallisuuden vaatimukset täyttäviä edellytyksiä ottaen huomioon kaivostoiminnan yleiset käytännöt ja korkeatasoisen turvallisuuden varmistamisen mukaiset näkökohdat.

ELY-keskus katsoo, että TUKES on tarkastellut lausunnossaan ensisijaisesti työskentelyä ja jätteiden poistamista jätteillä täytetyn louhoskuilun alapäästä tasolta -85 käsin. ELY-keskuksen käsityksen mukaan -66 tasolla oleva jätteiden sijoittamiseen käytetty louhos on kuitenkin tuettavissa siten, että louhoksessa voidaan työskennellä. Myös yläkautta tapahtuvaan jätteiden poistamiseen olisi olemassa teknisiä keinoja.

– Jätteen poistamista varten tarvittavat turvallisuutta varmistavat rakenteet ja järjestelyt tulee ehdottomasti tehdä kaivosturvallisuusviranomaisen hyväksymällä tavalla, painottaa Hyvärinen.

Jatkotyöskentelyn kannalta on oleellista tutkia jätetäytön ominaisuuksia ja koostumusta. ELY-keskuksen käsityksen mukaan jätteen ominaisuudet ja koostumus on tutkittavissa -66 –tasolta kaivamalla jätettä ylös ja mahdollisesti myös kairaamalla.

– Jäljellä olevasta jätteestä ei toistaiseksi ole käytettävissä luotettavia tietoja mm. jätteen määrästä ja laadusta esimerkiksi sen arvioimiseksi, millaisen ympäristöriskin jäte kaivokseen jätettynä voisi aiheuttaa tulevaisuudessa, kun jäte joutuu tekemisiin kaivoksen täyttävän ja kaivoksesta vesistöön purkautuvan veden kanssa, Hyvärinen toteaa.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%