Henkilökohtaisen kokemukseni perustella tiedän, mitä on maahanmuutto. Olin itse 12-vuotias, kun muutimme Suomeen perheeni kanssa Itä-Karjalasta.
Kasvoin tavallisessa perheessä, jossa lääkäri-äiti ja lehtitoimittaja-isä. Elettiin historiallisia hetkiä vuonna 1990, jolloin presidentti Mauno Koivisto linjasi, että inkerinsuomalaisia kohdellaan meillä paluumuuttajina. Käynnistyi muuttoliike, jonka myötä Suomeen tuli melkein 35 000 ihmistä. Äitini juuret ovat Suomesta ja hänen kotikieli oli suomi. Vaarini oli sotaveteraani, sota-aikana oli Suomen armeijassa.
Maahanmuutolle on olemassa erilaisia syitä ja edellytyksiä, kuten työ, opiskelu, perheenyhdistäminen, paluumuuttajat, turvapaikkahakijat, pakolaiset, kiintiöpakolaiset jne.
Maahanmuuttopolitiikkamme ei ole entisillä, koska systeemiä väärinkäytetään. Ei tulisi mennä kuitenkaan kaikkien maahanmuuttajien leimaamiseen joidenkin tekemien rikosten vuoksi.
Jokainen ihminen on arvokas ja meidän pitäisi auttaa niitä, jotka ovat OIKEASTI hädässä. Järjestelmämme hyväksikäyttäjät ja rikolliset on käännettävä mahdollisimman nopeasti takaisin.
Maahanmuutajien kotoutumisen tulee olla ohjattua, myös nopea integraatio suomalaiseen yhteiskuntaan on kaikkien meidän etu. Turvapaikkahakijoiden eristäytymisen ehkäisy on tärkeää.
Kotouttamisohjelmat ovat tehokas apu maahanmuuttajien koulutukseen ja jatkossa työllistymiseen.
Alaikäisille maahanmuutto olisi parasta perheen kanssa, jotta perhesiteet säilyvät ja lapset ja nuoret saavat perhetukea, mikä voi ehkäistä sosiaaliset ja jopa psyykkiset ongelmat.
Tässä ovat sinisten selkeät toimenpide-ehdotukset:
– kansainvälisten sopimusten (mm. YK:n pakolaissopimuksen) uudelleen arviointi
– törkeisiin rikoksiin tuomittujen palauttaminen riippumatta kohdemaasta
– turvallisesta maasta saapuvien palauttaminen tulomaahan (Dublin-asetuksen kunnioittaminen)
perustuslain säätämisjärjestyksessä muutettava törkeistä seksuaalirikoksista tuomion saaneiden käännytyspäätöksen saaneen palauttaminen myös maihin, joissa ei ole turvallista
– perustuslain 9 § = palautuskielto
turvapaikkahakemusten käsittely EU:n ulkopuolelle, myönnetyt turvapaikat ensi sijassa haavoittuvammassa oleville kuten naisille ja lapsille
– tuetaan Ranskan aloitetta
Itävallan, Tanskan ja Norjan malli
– valmiuslain muuttaminen siihen tilanteeseen, että turvapaikan hakijoiden määrä ylittää kansallisesti asetetun rajan
käännytyspäätöksen saaneet pidettävä suljetuissa keskuksissa
käännytyspäätöksen saaneiden poistamisen tehostaminen
– kytkeminen kehitysyhteistyöhön
– tarvittaessa sopimus kolmannen osapuolen kanssa
– vapaaehtoisen paluun taloudellisen tuon kasvattaminen
Joskus aikaa ei ole ja silloin on kiirehdittävä, nyt on se tilanne Suomessa, että tarttis pikaisesti tehdä muutokset!
Hallittu maahanmuutto on kaikkien meidän etu!
Seppo, Sergei Kapanen
eduskuntavaaliehdokas (sin.)