Eduskuntavaalit 2019

Maailmankuulu basso jyrisi ja puoluejohtaja saarnasi Pirkanmaan Kokoomuksen uudelle vuosisadalle

today7.4.2019

share close
Historian kirjoittaja Juhani Vahtokari (vas.) vaihtoi kuulumisia puoluejohtaja Petteri Orpon ja konkaripoliitikko Anneli Tainan kanssa Pirkanmaan Kokoomuksen 100-vuotisjuhlaa ennen. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Historian kirjoittaja Juhani Vahtokari (vas.) vaihtoi kuulumisia puoluejohtaja Petteri Orpon ja konkaripoliitikko Anneli Tainan kanssa Pirkanmaan Kokoomuksen 100-vuotisjuhlaa ennen. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Maailman tunnetuimpiin oopperalaulajiin kuuluva basso Jaakko Ryhänen saatteli Oskar Merikannon Laatokka, Merellä ja Elämälle -kappaleilla Pirkanmaan kokoomuslaiset piirijärjestönsä toiselle vuosisadalle lauantai-iltaisessa juhlassa Tampereella. Tilaisuudessa kiireesti piipahtanut puoluejohtaja Petteri Orpo piti vaalipuheen, jakoi juhlamitalit ja matkasi Turkuun laskemaan lapsiaan. Viihdyttäjä Aila Inkeri karisutti tapahtumasta viimeisetkin arvokkuuden rippeet pierujutuillaan ja ruiskukkapuoleen täkäläisten kansanedustaehdokkaiden satiirisella esittelyllä.

Arto Satonen on ollut jo pirkanmaalaisten edustajana eduskunnassa 16 vuoden ajan. Sastamalainen Satonen uskoo, että hän voisi toimia kansanedustajana  vielä ainakin toisen mokoman. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Arto Satonen on ollut jo pirkanmaalaisten edustajana eduskunnassa 16 vuoden ajan. Sastamalainen Satonen uskoo, että hän voisi toimia kansanedustajana vielä ainakin toisen mokoman. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pirkanmaan Kokoomuksen lauantaisessa 100-vuotisjuhlassa oli taatusti aivan erilainen henki kuin piirijärjestön perustavassa kokouksessa vuoden 1919 loppiaisena Tampereen Tyttölyseossa, Tipalassa.

Perustamiskokouksessa valettiin uskoa vuoden 1918 joulukuussa synnytettyyn puolueeseen. Asiakirjojen mukaan uusi piirijärjestö saatettiin toimintaan lukuisten aatteellisten puheiden voimin. Tampereen Teatterin näyttelijä Väinö Viljamaa lausui runoja, ja kanttori Heikki Kuusniemi laulatti jäämien kuoroa.

Nyt koetussa 100-vuotisjuhlassa ei kajahtanut sen enempää kansallishymni kuin maakuntalaulukaan. Eivätkä salia kaunistaneet siniristiliput eivätkä puolueen viirit. Ruiskaunokkeja ei ollut maljakoissa, saati muita kukkasia.

Tampereen lahja kansainväliselle oopperataiteelle, maailmankuulu basso Jaakko Ryhänen pianisti Maila Böhmin säestämänä nostatti henkeä tulkitsemalla Oskar Merikannon väkevät teokset Laatokka, Merellä ja Elämälle. Huippuesityksiä häiritsivät baarista kantautunut pulina ja tiskille salin läpi vuolaasti matkannut juhlaväki. Orpokaan ei ehtinyt nauttia Ryhäsen majesteettisesta laulusta, kun puoluejohtaja teki näyttävän poistumisen parahiksi ennen taidenautintoa.

Ryhäsen lauluoppilas, sopraano Linda Urbanski lauloi Laurettan aarian ”O miuo babbino caro” Giacomo Puccinin oopperasta Gianni Schicchi, Mimin aarian saman säveltäjän La Bohèmesta sekä  Oskar Merikannon laulun Päivyt paistaos.

Historiankirjoittaja Juhani Vahtokari esitteli laatimansa Toivoa täynnä – Pirkanmaan Kokoomus 100 vuotta -teoksen. Kirja piirtää kuvaa piirijärjestön värikkäästä satavuotiaasta taipaleesta ja keskeisistä vaikuttajista.

Viihdyttäjä Aila Inkeri kohosi ohjelmiston kuuluvimmaksi ja näkyvimmäksi esiintyjäksi, joka jutuillaan sanoi hyvästit juhlallisuudelle ja arvokkuudelle. Piirijärjestö luotti bingoemäntään niin paljon, että antoi hänen tehtäväkseen Kokoomuksen Pirkanmaan kansanedustajaehdokkaiden esittelyn. Esittelijä ei ollut perehtynyt kovin syvällisesti kandidaatteihin, koska hän unohti kutsua estradille jo 16 vuotta eduskunnassa olleen konkaripoliitikon Arto Satosen.

Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Leena Kostiainen joutui Aila Inkerin tentattavaksi. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Leena Kostiainen joutui Aila Inkerin tentattavaksi. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Haluamme muuttaa maailmaa”

100-vuotisjuhlan avannut Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja, rehtori Leena Kostiainen korosti, että politiikassa mukana olevat ihmiset haluavat muuttaa maailmaa.

– Puolueiden kautta jokaisella jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Demokratian kivijalka ovat puolueet.

– Kokoomuksen arvot ovat siivittäneet meitä eteenpäin vuosikymmenten ajan. Puolueemme on saanut kansalta mandaatin hoitaa yhteisiä asioita niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla.

– Jokaisissa vaaleissa meidän on yhä uudelleen voitettava kansalaisten luottamus. Meidän kokoomuslaisten on pystyttävä vakuuttamaan ihmiset siitä, että Kokoomus on paras puolue hoitamaan yhteisiä asioitamme siten, että voimme jättää tämän maapallon ja suomalaisen yhteiskunnan taas vähän parempina seuraaville sukupolville.

– Eduskuntavaaleihin on viikko. Kisa suurimman puolueen asemasta on kova. Nyt tarvitaan jokainen potentiaalinen ääni yhteiseen pottiimme, Kostiainen sanoi.

Tampereen entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen selvisi hyvin Aila Inkerin myllyssä. Ikonen on vahva kandidaatti seuraavaan eduskuntaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tampereen entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen selvisi hyvin Aila Inkerin myllyssä. Ikonen on vahva kandidaatti seuraavaan eduskuntaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Maan suurimmaksi puolueeksi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vetosi pirkanmaalaisiin kokoomuslaisiin, jotta he laittaisivat kaikkensa peliin varsinaisella vaaliviikolla.

– Maan suurimman puolueen titteli voi olla hyvin pienestä kiinni. Pienellä äänierolla voi olla valtava merkitys sen kannalta, katsooko Suomi tulevaisuuteen vai taaksepäin, hän perusteli.

Kokoomusjohtaja toisti, ettei hänen puolueensa lähde mukaan vaalilupausten miljardihuutokauppaan.

– Se, että olemme kantaneet vastuumme ja laittaneet isänmaamme asioita kuntoon, näkyy siinä, että ilma on nyt sakeana vaalilupauksista. Meidän kokoomuslaisten tehtävä on tässä ajassa muistuttaa, että kakku pitää ensin leipoa ennen kuin sitä voi jakaa. Nyt jos milloinkaan tälle kokoomuslaiselle periaatteelle ja osaamiselle on kysyntää.

Petteri Orpo kertoi kuulleensa lauantaisissa kansalaistapahtumissa pirkanmaalaisten toiveet pääradan ja lentoyhteyksien kehittämisestä.

– Kaupunkipolitiikka, työvoiman saatavuus, vanhuspalvelut, koulutus ja yliopistot sekä teiden kehittämistarpeet (erityisesti tiet 3, 9 ja 12) ovat nousseet keskusteluissa useasti esille, Orpo listasi.

– Pirkanmaalla Kokoomus käy kovaa vääntöä muiden muassa demareiden kanssa. Tiedostan, että täällä on kova prässi päällä. Nyt on kokoomuslaisen toiminnan aika. Loppukirimme on oltava sellainen, ettei se jätä tahtotilaamme arvailujen varaan, Orpo evästi.

Jussi Sierilä otti vastaan Kokoomuksen Juhlamitalin. Sen luovutti puheenjohtaja Petteri Orpo. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Jussi Sierilä otti vastaan Kokoomuksen Juhlamitalin. Sen luovutti puheenjohtaja Petteri Orpo. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Juhlamitaleja ansioituneille

Petteri Orpo ja Leena Kostiainen jakoivat kuusi Kokoomuksen juhlamitalia.

Huomionosoitukset saivat Raija Isotalo, Jussi Sierilä, Pirkko-Liisa Ollila, Heikki A. Ollila, Kimmo Sasi ja Anneli Taina.

Raija Isotaloa muistettiin Kokoomuksen Juhlamitalilla. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Raija Isotaloa muistettiin Kokoomuksen Juhlamitalilla. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”16-vuotiaasta suorittanut jäsenmaksun”

Aitoolainen Jarkko Pihkala, 75, on kiireestä kantapäähän kokoomuslainen.

– Olen maksanut puolueen jäsenmaksun 16-vuotiaasta lähtien, hän kertoo.

Pihkala muistuttaa, että Aitoo on keskeinen paikka Pirkanmaan Kokoomuksen 100-vuotisessa historiassa.

– Luopioisten suomalainen seura muuttui Kokoomuksen paikallisyhdistykseksi välittömästi, kun Kokoomus oli synnytetty Helsingissä 9. joulukuuta vuonna 1918. 113-vuotias paikallisyhdistyksemme kävikin nyt onnittelemassa 100-vuotista aluejärjestöä, Pihkala veistelee.

Kokoomuksen pitkäaikainen voimamies sanoo puolueellaan aina menneen hyvin. Hänen mielestään pienet nousut ja laskut kuuluvat normaaliin puolue-elämään.

– Jos Kokoomus tai kokoomuslaiset epäonnistuisivat, kyseessä ei olisi Kokoomus. Väkemme on onnistunut hyvin maamme asioiden hoitamisessa, hän tilittää.

– Kokoomus elää ja voi hyvin tulevaisuudessakin, syntymäkokoomuslainen Pihkala vakuuttaa.

Kokoomuksen Ylöjärven Kunnallisjärjestön puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Juho Ojares halajaa seuraavaan eduskuntaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Kokoomuksen Ylöjärven Kunnallisjärjestön puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Juho Ojares halajaa seuraavaan eduskuntaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%