Uutiset

Pirkanmaalainen lainaa kirjastosta 14 kirjaa vuodessa

today9.4.2019

share close

Suomalaiset lainasivat kirjastoista viime vuonna hieman edellisvuotta vähemmän. Aluehallintoviraston kokoamien tilastojen mukaan kokonaislainausmäärä oli 15,4 lainaa asukasta kohti. Erityisesti musiikkiäänitteiden ja elokuvien lainaaminen väheni. Niiden lainaus on vähentynyt jo vuosien ajan erilaisten suoratoistopalveluiden (mm. Yle Areena, Netflix, Spotify) yleistymisen myötä. Kirjoja lainattiin sen sijaan hieman edellisvuotta enemmän.

Pirkanmaan kirjastoissa tehtiin viime vuonna yhteensä noin 9,4 miljoonaa lainaa eli 18,4 lainaa asukasta kohti. Kirjojen osuus viime vuonna oli 14,25 teosta asukasta kohti. Kokonaislainamäärä kasvoi Pirkanmaalla noin 39 000 lainauksella vuoteen 2017 verrattuna.

E-kirjojen (+42 %) ja -lehtien (+63 %) käyttö kasvaa koko Suomessa edelleen voimakkaasti vaikkakin niiden osuus kaikesta lainauksesta ja kokoelmista on edelleen pieni. E-kirjojen lainaus on vähän yli prosentti kaikista kirjalainoista.

Kirjastot ovat panostaneet viime vuonna erityisesti lasten aineistoihin. Huoli lasten lukemisharrastuksen hiipumisesta on saanut kirjastot panostamaan kauno- ja tietokirjojen hankintaan, joissa molemmissa tapahtui selvää kasvua 11 % ja 22 %. Myös lasten aineistojen lainaus on hivenen nousut n. 3 %.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%