Uutiset

Pirkanmaalainen lainaa kirjastosta 14 kirjaa vuodessa

Pirkanmaalainen lainaa kirjastosta 14 kirjaa vuodessa

Suomalaiset lainasivat kirjastoista viime vuonna hieman edellisvuotta vähemmän. Aluehallintoviraston kokoamien tilastojen mukaan kokonaislainausmäärä oli 15,4 lainaa asukasta kohti. Erityisesti musiikkiäänitteiden ja elokuvien lainaaminen väheni. Niiden lainaus on vähentynyt jo vuosien ajan erilaisten suoratoistopalveluiden (mm. Yle Areena, Netflix, Spotify) yleistymisen myötä. Kirjoja lainattiin sen sijaan hieman edellisvuotta enemmän.

Pirkanmaan kirjastoissa tehtiin viime vuonna yhteensä noin 9,4 miljoonaa lainaa eli 18,4 lainaa asukasta kohti. Kirjojen osuus viime vuonna oli 14,25 teosta asukasta kohti. Kokonaislainamäärä kasvoi Pirkanmaalla noin 39 000 lainauksella vuoteen 2017 verrattuna.

E-kirjojen (+42 %) ja -lehtien (+63 %) käyttö kasvaa koko Suomessa edelleen voimakkaasti vaikkakin niiden osuus kaikesta lainauksesta ja kokoelmista on edelleen pieni. E-kirjojen lainaus on vähän yli prosentti kaikista kirjalainoista.

Kirjastot ovat panostaneet viime vuonna erityisesti lasten aineistoihin. Huoli lasten lukemisharrastuksen hiipumisesta on saanut kirjastot panostamaan kauno- ja tietokirjojen hankintaan, joissa molemmissa tapahtui selvää kasvua 11 % ja 22 %. Myös lasten aineistojen lainaus on hivenen nousut n. 3 %.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>