Uutiset

Jäät petollisen heikkoja suuressa osassa maata

today16.4.2019

share close

Etelä- ja Länsi-Suomen järvillä aurinko on heikentänyt jään rakennetta ja jää on jo petollisen heikkoa, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke. Virtapaikkojen lähettyvillä on laajojakin alueita jo kokonaan sulana.

Lappeenranta–Vaasa -linjan eteläpuolella huhtikuun 10. päivän mittauksia ei enää useimmilla havaintopaikoilla pystytty tekemään, sillä jää on heikkoa ja ranta-alueilla on jo sulaa. Myös Itä- ja Keski-Suomessa jään rakenne on alkanut heikentyä. Jään kokonaispaksuus on näillä alueilla pääosin 30–45 cm, mutta se ei kuvaa jään kantavuutta, koska suuri osa jääkerroksesta on selvästi teräsjäätä hauraampaa ja heikompaa.

Syke muistuttaa, että keväällä jään heikkeneminen kiihtyy erityisesti, kun jään päällä oleva lumi on sulanut ja auringon säteily pääsee haurastuttamaan jäätä. Kevätjäät ovat puikkoontumisen vuoksi petollisia eikä niiden kantavuutta voi arvioida suoraan senttilukemien perusteella. Aamulla ja yöllä vielä hyvin kestänyt monikymmensenttinen jää voikin pettää jo iltapäivällä.

Etelä-Suomen järvien vedenkorkeudet ovat nousseet paikoin keskimääräisen kevättulvan tasolle. Keski-Suomessa ja Hämeessä järvien vedenpinnat ovat sen sijaan edelleen paikoin harvinaisen alhaalla, mm. Längelmävesi ja Keitele ovat noin 30 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Näiden järvien vedenkorkeudet jäävät ennusteen mukaan tavanomaisia kevättasoja alemmaksi.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%