Pirkanmaa

Äitienpäiväkonsertin Pyhän Birgitan kirkossa pitävä Petri Laaksonen valmistautuu 25-vuotistaiteilijajuhlaansa

today9.5.2019

Background
share close
Laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen ensiesittää Jalanjäljet-nimisen kappaleen sunnuntaisessa konsertissaan Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa.
Laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen ensiesittää Jalanjäljet-nimisen kappaleen sunnuntaisessa konsertissaan Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa.

Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa sunnuntaina äitienpäiväkonsertin pitävä laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen on musisoinut suomalaisille jo neljännesvuosisadan ajan. Taiteilija iloitsee siitä, että toukokuun toinen sunnuntai on kuulunut perinteisesti vuodesta toiseen hänen esiintymiskalenteriinsa. Seitsemänä viime vuonna Sauvon lahja Suomen musiikkielämälle on koskettanut esiintyessään yleisönsä tunteita soittamalla In Memoriam -sävellystään, jonka virtuoosi kirjoitti edesmenneen äitinsä Sirkka-Liisa Laaksosen muistoksi.

Petri Laaksonen on kiitollinen mies.

– Olen saanut tehdä musiikkia ja laulaa yleisölleni jo 25 vuoden ajan, muusikko laskee.

Säveltäjänä ja laulajana kunnostautunut taiteilija on nöyrä.

– En todellakaan osannut edes toivoa vuoden 1994 keväällä, että kokopäiväinen muusikon urani kantaisi neljännesvuosisadan päähän. Olen hyvin kiitollinen kaikille musiikkini ystäville siitä, että saan tehdä juuri sitä, mistä eniten pidän: säveltää, laulaa ja soittaa.

Laaksonen soisi, että hän saisi tehdä musiikkia ja esittää laulujaan tulevaisuudessakin.

Rakas musiikinopettajan työ jäi muistoihin

Musiikinopettajana työskennellessään Petri Laaksonen oli elementissään.

– Viihdyin kouluympäristössä; olin siellä kuin kotonani.

– Sain koottua runsaan sadan oppilaan kuoron, joka paloi laulusta. Kuorolaiset olivat järkiään huippupersoonia, jotka omistautuivat asialleen.

– Kaiken kukkuraksi johdin samassa koulussa orkesteria, jossa oli vajaat kaksikymmentä muusikkoa. Se oli suurenmoista soittamisen ilotulitusta, hän muistelee.

Pidetty musiikinopettaja joutui elämänsä isoimman ratkaisun eteen, kun päätti luopua koulutyöstään ja heittäytyä vapaaksi taiteilijaksi.

– Se oli todellinen hyppy tuntemattomaan, Laaksonen hymyilee.

Jo runsaat 200 000 pitkäsoittoa myynyt Petri Laaksonen iloitsee rohkeudestaan.

– Minulla oli voimakas palo artistiksi. Vuodet ovat osoittaneet, että tein oikean ratkaisun, hän tilittää.

Tätä haastattelua tänään keskiviikkona tehtäessä Petri Laaksonen on esiintymismatkalla Savonlinnassa.

– Eilen illalla eräs kuulija kävi kuiskaamassa korvaani: ”En ole ollut aikaisemmin sinun konsertissasi, mutta vastaisuudessa tulen joka kerta, kun olet täälläpäin”. Tällaiset palautteet ovat paras kiitos ja palkka työstäni. Näiden tuntemusten siivittämänä innostun niin uusien laulujen tekemisestä kuin konserttikiertueille starttaamisesta. Musiikkia tehdään käyttöä varten. Konsertteja järjestetään siksi, että ihmiset saavat henkistä ravintoa, Laaksonen miettii.

Monipuolista uraa tekevä Laaksonen tietää, ettei suosio ole pysyväistä, eikä tulevaisuus ole takuuvarma.

– Kuuntelijoiden reaktiot ovat tärkeitä viestejä. Yleisön palaute viitoittaa esiintyvän taiteilijan polkua eteenpäin. Olen vakain ja luottavaisin mielin uuden edessä, Laaksonen sanoo.

Juhlakonsertit vuorossa syksyllä ja ensi talvena

25 vuoden taiteilijarupeama antaa syyn juhlia.

Petri Laaksonen haluaa jakaa juhlavuotensa uskollisen kuulijakuntansa kanssa.

– En tee perinteistä juhlakonserttikiertuetta. Haluan esiintyä juhlavuoden merkeissä kaikissa maakunnissa. Ratkon parhaillaan paikkakuntia, joille vien juhlavankkurini. Minulle merkitsee paljon, että mahdollisimman monet musiikkini ystävät pääsisivät siitä nauttimaan, hän sanoo.

– Jos Jumala suo, että terveyttä riittää, haluan tehdä työtäni vielä pitkän aikaa.

– On etuoikeus, kun suomalaiset jaksavat ja haluavat kuunnella minua konsertista toiseen, Laaksonen kiittää.

Äidille tehty muistosävellys kestosuosikki

Moni suomalainen muistaa edesmenneen Sirkka-Liisa Laaksosen runojen tulkkina, armoitettuna lausuntataiteilijana.

Juuri näinä päivinä on kulunut seitsemän vuotta siitä, kun Sirkka-Liisa-äiti siirtyy tuonilmaisiin.

– Kun äitini oli kuolinvuoteellaan, hän pyysi minua säveltämään kappaleen muistokseen. Kyselin äidiltäni, minkälainen teoksen olisi oltava. Karjalaisjuurinen Sirkka-Liisa hyräili kaikkien suomalaisten rakastamaa kansanlaulua Jo Karjalan kunnailla lehtii puu. Hän uskoi, että kyseinen riimitys inspiroisi minua.

– Äitini vaipui ikiuneen. Hänen hautajaisiaan järjestäessäni muistin saamani tehtävän. Hiljennyin pianoni ääreen ja tapailin vanhaa kansanlaulua. Siitä se lähti. Sain sävellyksestä kiinni ja nuotit paperille. Teos valmistui äitini viimeiselle matkalle.

Petri Laaksonen sanoo In Memoriam -kappaleen koskettavan syvästi suomalaisia.

– Siitä on tullut hyvin suosittu. Ihmiset pyytävät minua soittamaan teoksen, jos se ei sattuisi olemaan ohjelmistossa.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten sanaton kappale koskettaa niin voimakkaasti ihmisiä. Tässä luomuksessa jokainen saa sanoittaa tuntonsa itse, hän uskoo.

Laaksonen arvelee, että Sirkka-Liisa Laaksosen muistoteos soi vielä kymmenienkin vuosien päästä eri muusikoiden tulkitsemana.

Äitienpäivässä on jotakin samaa kuin joulussa

Petri Laaksonen kokee, että äitienpäivä saa erikoisen merkityksen, kun hän saa nimenomaan toukokuun toisena päivänä konsertoida.

– Äitienpäiväkonsertit ovat olleet juttuni koko urani ajan.

– Äitienpäiväkonserteissa on ollut hyvin sykähdyttäviä sattumuksia. Ainutlaatuinen tunne kumpuaa varmasti siitä, että äidit ja isoäidit ovat meille kaikille hyvin rakkaita ja tärkeitä, Laaksonen pohtii.

– Toukokuun toisessa sunnuntaissa on hyvin paljon samaa kuin joulussa. Keskiössä ovat äidit, jotka valmistavat juhlan. Joulua vietetään Jeesuksen syntymän muistoksi ja kunniaksi. Keskiössä on neitsyt Maria. Äitienpäivänä muistetaan äitien, kasvattajien lisäksi elämänihmettä, jonka jokainen vauva syntyessään tuo konkretiaksi, hän miettii.

Petri Laaksosella on paljon muistoja äitienpäivän vietosta lapsuudestaan lähtien.

– Kipitin aina poimimaan valkovuokkoja, joista tein kimpun äidilleni. Nykyisin vien valkovuokot äitini haudalle.

Jalanjäljet-laulun ensiesitys Lempäälässä

Vuoden 2019 Petri Laaksosen äitienpäiväkonsertissa Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa on historian havinaa.

Säveltäjä Laaksonen esittää ensimmäisen kerran julkisesti uutukaisen laulunsa Jalanjäljet. Sen sanat on riimitellyt Teppo Nuorva.

”Portin avaa, portin sulkee / aika, eteenpäin se kulkee, / ihminen ei sille mitään voi. / Pääskynenkin hetken eli / Luoja sitä kannatteli. / Laulu yhä mielessäni soi. / Kaiken voin mä yhä kuulla. / Päivä laskee, alkaa tuulla. / Jalanjäljet kuuluu, häviää. / Nopeasti vuodet meni. / Mutta sainhan osakseni onnen,  / joka sydämeeni jää.”

Petri Laaksosen konsertti on sunnuntaina 12. toukokuuta alkaen kello 17 Lempäälässä Pyhän Birgitan kirkossa. Laaksosen lisäksi konsertissa musisoivat Mari Kätkä (harmonikka ja laulu) sekä Make Perttilä (kitara ja laulu).

Konsertin järjestävät Lempäälän seurakunta ja LC-Lempäälä Kipinä.

Petri Laaksosen taiteilijaura on kestänyt jo 25 vuotta. Artisti juhlistaa merkkipaaluaan tulevana syksynä ja ensi talvena. Hän järjestää juhlan merkeissä konsertteja eri maakunnissa.
Petri Laaksosen taiteilijaura on kestänyt jo 25 vuotta. Artisti juhlistaa merkkipaaluaan tulevana syksynä ja ensi talvena. Hän järjestää juhlan merkeissä konsertteja eri maakunnissa.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%