Pirkanmaa

EU-vaaliehdokas Kaisa Penny: ”Hyvinvointivaltioiden säilyttäminen edellyttää maahanmuuttoa”

today15.5.2019

Background
share close
Kaisa Pennyn mukaan Euroopan unionin tärkein saavutus on rauha. – Se luo perustan kaiken tekemisen vakaudelle, hän muistuttaa.

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, tamperelainen SDP:n europarlamenttivaaliehdokas Kaisa Penny nostaa rauhan Euroopan unionin tärkeimmäksi saavutukseksi. Hänen mukaansa rauhan olot ei ole vain tila vaan pohja, jolle on turvallista rakentaa maanosan tulevaisuutta.

Toiminnanjohtaja Kaisa Pennyllä on monipuolinen työhistoria. Ennen Kalevi Sorsa -säätiön johtoon siirtymistään, hän on työskennellyt Sorin Sirkus ry:n rehtorina, päätoimisena puheenjohtajana Young European Socialists – Yes -järjestössä, Sosialidemokraattiset Opiskelijat Sonk ry:n pääsihteerinä ja oikeusministerin avustajana eduskunnassa.

– Olemme saaneet valtavasti Euroopan unionilta. Rauha on tärkein asia. Maanosassamme vallitsee myös vakaat markkinat. Valuuttamme on vankka. Hyvinvointiyhteiskunta on turvattu. Maanosamme kehitys edistää hyvää työllisyyttä. Eurooppalaisten on helppoa matkustaa unionin sisällä. Kansalaiset ovat esimerkiksi opiskelupaikkojen suhteen samalla viivalla EU:n kaikissa maissa. Minä suoritin yliopistotutkintoni Isossa-Britanniassa, Penny sanoo.

Uusia eroja ei tule

Eurooppa jännittää Ison-Britannian brexitin suhteen: millainen erosta tulee ja milloin se toteutuu.

Kaisa Penny ei usko, että jokin muu unionin jäsenmaista käynnistäisi eroprosessin. Hän perustelee näkemystään sillä, että moni EU-kriitikko eli populistijohtaja on lopettanut eropuheensa.

– Pidän unionin synkimpänä uhkakuvana sen kehityksen pysähtymistä. EU:lla on työlistallaan monta isoa asiaa, josta sen olisi pystyttävä sopimaan. Vaarana on, ettei yhteisiä kantoja kyetä muodostamaan. Paikallaan junnaaminen huolestuttaa, hän toteaa.

Euroopan unionin jäsenmaita uhkaa väestön ikääntyminen. Samanaikaisesti syntyvyys on historiallisen alhaista.

– Jos haluamme säilyttää hyvinvointivaltiot ja hyvinvointipalvelut, meidän on pakko lisätä maahanmuuttoa. Jäsenmaiden on syytä sopia, minkälaista maahanmuuttoa haluamme edistää. Mikäli emme saa lisää väkeä, hyvinvointipalvelumme alkavat rappautua.

Penny kannattaa työperäistä maahanmuuttoa. Humanitäärisen kotouttamisen puolella ihmiset on saatettava ripeästi työelämään.

– EU:n on tehtävä suunnitelma ja koordinoitava laillista maahanmuuttoa. Meidän on huolehdittava virallista reiteistä, jotta pystymme kontrolloimaan tulijoita. On huolehdittava siitä, että turvapaikkareitit ovat nimenomaan sitä varten.

Euroopalla on kiinniotettavaa

Kiina on ottanut viime vuosina askeleita taloudelliseen ja poliittiseen maailmanherruuteen. Kaisa Pennyn mielestä Kiina on sekä mahdollisuus että uhka.

– On muistettava, että Kiina on täysin autoritäärinen ja epädemokraattinen valtio, Penny muistuttaa.

– Kiina on suunnannut voimakkaasti teknologian tutkimuksen kehittämiseen. Jos ja kun Eurooppa haluaa säilyttää asemansa korkeimman osaamisen maanosana, siihen on satsattava. Euroopalla on paljon kiinniotettavaa, hän pohtii.

Penny katsoo Euroopan unionilla olevan edessä suurten haasteiden vuodet.

– EU:n budjettikehys on saatava tasapainoon. Maanosamme on vastattava ilmastonmuutoksen haasteisiin. Eurooppalainen tutkimus ja kehittämistyö on säilytettävä korkealla tasolla. Rakenteelliset ongelmat on korjattava, kuten Euroopan talous- ja rahaliiton valuviat. Unionin on valmistauduttava brexitin jälkeiseen elämään, hän listaa haasteita.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%