Pirkanmaa

Tuleeko teollisuuden ideakilpailu MPIDEA:n voitto Lempäälään? Jos voittaja on startup-yritys Asensiot Oy, niin Aki Karuvehan, Pasi Kivimäen ja Pauli Hännisen luomasta pilviratkaisusta tulee salamannopeasti maailmankuulu

today4.6.2019

Background
share close
Tämä kolmikko: Aki Karuveha (vas.), Pauli Hänninen ja Pasi Kivimäki on tiukasti kiinni keskiviikkona jaettavassa teollisuuden ideakilpailu MPIDEA:ssa. Miesten startup-yrityksen pihvi on skaalautuvassa järjestelmäriippumattomassa pilviratkaisussa, joka maksimoi asiakkaiden tuotannon luotettavuuden, tuottavuuden ja tehokkuuden.
Tämä kolmikko: Aki Karuveha (vas.), Pauli Hänninen ja Pasi Kivimäki on tiukasti kiinni keskiviikkona jaettavassa teollisuuden ideakilpailu MPIDEA:ssa. Miesten startup-yrityksen pihvi on skaalautuvassa järjestelmäriippumattomassa pilviratkaisussa, joka maksimoi asiakkaiden tuotannon luotettavuuden, tuottavuuden ja tehokkuuden.

Tuhat digitaalisen ja valmistavan teollisuuden kotimaista ja ulkomaalaista vaikuttajaa kokoontuu parhaillaan Tampereella pidettävässä kansainvälisessä tuotantoalan Manufacturing Performance Days MPD2019 -tapahtumassa. Keskiviikko on pirkanmaalaisittain poikkeuksellisen kiinnostava päivä, sillä silloin julkistetaan teollisuuden ideakilpailu MPIDEA:n voittaja. Finalistien joukossa on lempääläinen startup-yritys Asensiot Oy, joka mullistaa maailmaa diagnostiikan pilviratkaisullaan.

Asensiot Oy:n digitaalisen liiketoiminnan johtaja (CDO) Pasi Kivimäki sanoo mahdollisen MPIDEA-kisan voiton merkitsevän erittäin paljon nuorelle ja kasvuhakuiselle pilvidiagnostiikan uranuurtajalle.

Ykkössija avaa tien globaaliin menestykseen. Pääpalkintona on Mc Kinseyn viisi kuukautta kestävän Growth Accelarator -kasvukiihdyttämön tarjoama nousukiito.

MPIDEA-kisa pyrkii luomaan Suomeen uutta työtä.

Lempääläisessä Asensiot Oy:ssä odotetaan tulevaisuudelta paljon.

– Yrityksemme kasvunäkymät ovat rajattomat. Kaikki tahot haluavat satsata järjestelmiensä ennakoivaan kunnossapitoon, Pasi Kivimäki kertoo.

Palvelut tuttuja

Asensiot Oy käyttää niin Business Finlandin kuin Business Tampereen palveluja. Niiden työkalupakit keräävät kiitokset lempääläisyrittäjiltä.

– Meillä on hyvät ja kannustavat kokemukset asiantuntija- ja rahoituspalveluista. Ne ovat mahdollistaneet meille rohkean liikkeelle lähdön. Uskomme pärjäämiseemme niin kotimaan kuin kansainvälisillä markkinoilla, Pasi Kivimäki kiittää.

Lempääläisyritys ei ole vielä parhaillaan Pirkanmaalla toimintaansa vakiinnuttavan älykkäiden koneiden alueellisen tekoälykeskuksen, Al Hub Tampereen asiakas. Pasi Kivimäki pitää hanketta lähtökohtaisesti hyvänä ja tarpeellisena palveluna.

– Tulokset ovat myönteisiä ja hyödyllisiä, kun toiminta järjestetään kunkin yrityksen omilla ehdoilla. Focushan on siinä, että toimilla saavutetaan aitoa lisäarvoa, Kivimäki korostaa.

Asensiot Oy:n kohdalla tekoälyn hyödyntäminen tarkoittaa koneoppimista neuroverkkojen avulla. Tavoitteena on optimoida algoritmin toimintaa.

– Saamamme ja käsittelemämme datan määrä on niin valtaisan suuri, että läpikäyminen olisi täysin mahdotonta ihmiselle.

Värinän diagnosointia

Millä ja miten toimitusjohtaja Aki Karuvehan, digitaalisen liiketoiminnan johtaja Pasi Kivimäen sekä teknologiajohtaja Pauli Hännisen Asensiot Oy valtaa maailman?

– Avainsana on ADAcloud, jolla diagnosoidaan värinää, Kivimäki avaa.

Asensiot Oy:n innovaatio on täysin uniikki koko maailmassa. Kivimäen mukaan pilvidiagnostiikkaa voidaan hyödyntää liki kaikkialla missä on pyöriviä koneita.

– ADAcloud on täysin skaalautuva ja järjestelmäriippumaton pilviratkaisu, joka maksimoi asiakkaiden tuotannon luotettavuuden, tuottavuuden ja tehokkuuden, Kivimäki kuvailee.

– Ratkaisu on automaattinen diagnoosialgoritmi värinälle. ADAcloud alkaa tuottaa arvoa asiakkaalle välittömästi, jo muutaman minuutin jälkeen integroinnista, hän lisää.

Kivimäen mukaan ADA-pilvi keskittyy ensivaiheessa motoroituihin pumppuihin ja puhaltimiin ja etenee sitten monimutkaisempiin järjestelmiin kuten hisseihin, liukuportaisiin sekä tuuliturbiineihin.

– ADAcloudilla on potentiaali luoda työpaikkoja suoraan ohjelmakehitykseen ja tuotantoon. Lisäksi työpaikkoja voi syntyä epäsuorasti tuotannon optimoinnin nostaessa tuottavuutta ja ajan vapautuessa liiketoiminnan kehittämiseen, mikä johtaa kasvuun. Käsissämme on erinomainen mahdollisuus vahvistaa maamme kilpailukykyä ja työllisyyttä, Kivimäki teroittaa.

Kun tuotanto ei saa katketa

Pasi Kivimäen mukaan tekniikkaan perehtymättömän on helppo päästä jyvälle Asensiot Oy:n kehittämästä ratkaisusta eli automaattisesta diagnoosialgoritmista ja sen käytöstä.

– Esimerkiksi kaikissa isoissa tehtaissa ennakoivan kunnossapidon merkitys on suuri. Niissä tuotanto ei saisi katketa. Käyttökatkot ovat tarkasti suunniteltuja. Tällaisia jatkuvia valmistusprosesseja on muun muassa kartonki-, paperi- ja sellutehtaissa sekä kaivoksissa, hän selvittää.

– Odottamattomat tuotantokatkokset ovat erittäin kalliita. Jossakin kaivoksessa jo yhden tunnin seisokki saattaa aiheuttaa 50 000 euron menetykset. Jokainen voi laskea, millainen vahinko on, jos tuotanto seisoo viikon tai pari.

Asensiot Oy:n keksintö estää suunnittelemattomien seisokkien syntymisen.

– Keräämme asiakasyrityksestämme dataa, värähtelytietoa kolmannen osapuolen antureilla. Meidän osaamistamme on tehdä datasta diagnoosi. Saamme oikea-aikaisesti selville, jos jokin on rikkoutumassa. Selvitämme ongelman aiheuttajat. Pääpointti on siis siinä, että vian korjaaminen tehdään ennen kuin kone rikkoontuu, Kivimäki korostaa.

Herkullinen keskustelu

Miten värinälle perustuva automaattinen diagnoosialgoritmi löytyi? Pasi Kivimäki kuvailee syntyhetkeä mielenkiintoiseksi.

– Minä, Aki ja Pauli tapasimme aivan muiden asioiden merkeissä, kun keskustelumme äityi täysin yllättäen värinään ja sen hyödyntämiseen pyörivien koneiden vikadiagnostiikassa. Muut asiat jäivät sikseen, ne eivät saaneet tuulta purjeisiinsa, Kivimäki toteaa.

– Huomasimme varsin pian, että kolmen miehen tiimillämme oli täydellisen yksituumainen näkemys värähtelyn hyödyntämisestä ennakoivassa kunnossapidossa. Etenimme vauhdilla. Firmamme oli pystyssä jo kuukauden päässä aivoriihestämme. Yrityksemme starttasi vuosien 2017 ja 2018 vaihteessa. Homma pyörähti käyntiin kulovalkean tavoin, hän muistaa.

– Etsimme järjestelmällisesti potentiaalisia asiakkaita. Ne löytyivät hyvin isojen yrityksien joukosta. Hankkiuduimme oikeiden henkilöiden pakeille. He olivat aidosti innostuneita. Saimme kentälle pilotteja. Yrityksissä on tunnistettu ja ymmärretty potentiaali, joka keksintöömme liittyy.

Palaset loksahtivat yhteen, kun kumppanusten ammattitaidot valjastettiin yhteen. Pauli Hänninen on algoritmin keksijä, diplomi-insinööri ja hänellä on korkeimman tason IV värähtelyanalysoijien sertifikaatti. Aki Karuveha on vastuussa kaupallistamisesta ja asiakaskokemuksesta. Pasin vahvuus pääsee oikeuksiinsa tuotekehityksessä ja tuotannossa.

Pasi Kivimäki korostaa, että maailmassa oli huutava tarve ennakoivan kunnossapidon työkalun löytämiselle.

– Meillä oli puolestaan ratkaisu!

Kivimäki opastaa muita innovaatioiden metsästäjiä tarttumaan haasteisiin asiakkaan ongelmakärjellä.

– Meillä tehdään kehitystyötä aivan liikaa tekniikkakärjellä, hän herättelee.

– Neuvoni on: menkää kysymään yrityksien ongelmia, ja etsikää pullonkauloihin vastaukset ja ratkaisut.

Aki Karuveha, Pasi Kivimäki ja Pauli Hänninen lähtivät liikkeelle tekemällä osaamiskartan.

– Mitä tarvitaan keksinnön jalostamiseksi menestystarinaksi? Oikea teknologia, oikeaan aikaan, yhdistettynä aitoihin ja vahvoihin yhteistyökumppanuuksiin.

MATTI PULKKINEN

Lempääläisen Asensiot Oy:n ratkaisu on automaattinen diagnoosialgoritmi värinälle. Ensivaiheessa ADAcloud keskittyy motoroituihin pumppuihin ja puhaltimiin ja etenee sitten monimutkaisempiin järjestelmiin kuten hisseihin, liukuportaisiin ja tuuliturbiineihin.
Lempääläisen Asensiot Oy:n ratkaisu on automaattinen diagnoosialgoritmi värinälle. Ensivaiheessa ADAcloud keskittyy motoroituihin pumppuihin ja puhaltimiin ja etenee sitten monimutkaisempiin järjestelmiin kuten hisseihin, liukuportaisiin ja tuuliturbiineihin.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%