Uutiset

Nokialla käynnistynyt korttelikeräyksen pilottihanke

Nokialla käynnistynyt korttelikeräyksen pilottihanke

Nokian Vesitorninmäen alueella kerätään seuraavan vuoden ajan jätteitä uudella konseptilla. Alueella toteutetaan Pirkanmaan jätehuollon, Molok Oy:n ja Nokian kaupungin yhteistyönä pilottihanke korttelikeräyksestä, jonka avulla pyritään helpottamaan jätteiden lajittelua tiheästi asutuilla pientaloalueilla.

Lähelle asukkaiden päivittäistä kulkureittiä on asennettu syväkeräyssäiliöt, jotka palvelevat useaa kotitaloutta kerrallaan. Alueella pystytään keräämään jopa seitsemää eri jätelajia: sekajätettä, biojätettä, muovipakkauksia, kartonkia, paperia, metallia ja lasia. Aikaisemmin asukkailla oli käytössä omat pienet sekajäteastiat pihoissaan. Vuoden kestävässä pilotissa on tarkoitus kerätä kokemuksia ja palautetta asukkailta toimintamallin toimivuudesta sekä seurata lajittelun kehittymistä ja onnistumista.

Korttelikeräystä on pilotoitu aikaisemmin Suomessa muutamalla uudella asuinalueella sekä Ruotsin Falunissa jo olemassa olevilla asuinalueilla. Asukkaiden palautteet konseptista ja sen toimivuudesta ovat olleet positiivisia. Nokian pilotti on Suomen ensimmäinen olemassa olevalle asuinalueelle järjestetty korttelikeräys. Nokian pilotin lisäksi vastaavanlainen kokeilu on suunnitteilla syksyksi Naantaliin yhdessä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa.

Molok Oy:n kehittämän korttelikeräyksen avulla voidaan nostaa Suomen kierrätysastetta korkeammaksi. EU:n asettamien tavoitteiden mukaan Suomen yhdyskuntajätteen kierrätysaste tulisi olla 50 % vuonna 2020 ja 55 % vuonna 2025. Kierrätysaste on Suomessa viimeisimmän tiedon mukaan kuitenkin 41 %, vaikka kierrätysasteen nostaminen olikin yksi viimeisimmän hallituksen kärkihankkeista. Gaia Consulting Oy:n tekemän selvityksen mukaan korttelikeräyksen avulla pientaloalueiden kierrätysprosentti nousisi nykytilanteen 25 %:sta 50 %:iin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>