Uutiset

Törmäpääskyt vähenevät Pirkanmaalla

Törmäpääskyt vähenevät Pirkanmaalla

Kuva: Jukka T. Helin / Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry[/caption]

Törmäpääskyt vähenevät Pirkanmaalla kovaa tahtia, tiedottaa Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry. Viime vuonna 2018 Tiira-lintutietopalveluun  ilmoitettiin vain alle 10 yhdyskuntaa. Tilanne on ollut sama tällä pesimäkaudella 2019.

Törmäpääsky oli BirdLife Suomen vuoden lintu vuonna 2009. Tällöin pesimäyhdyskuntia etsittiin aktiivisesti. Pirkanmaalta löytyi etsinnöissä 20 asuttua yhdyskuntaa, joissa oli yhteensä 1 095 pesäkoloa ja joista 431 oli asuttua.

Törmäpääskyjen vähentymiseen vaikuttavat monet tekijät. Pesäpaikat ovat huvenneet osaltaan sorakuoppien vääränlaisen maisemoinnin vuoksi. Maatalouden muutokset ja nisäkäspetojen määrän kasvaminen sekä kosteikkojen väheneminen talvehtimisalueilla ovat muita törmäpääskyjä haittaavia tekijöitä.

Tältä vuodelta Pirkanmaalta on ilmoitettu suurin törmäpääsky-yhdyskunta Hämeenkyrön Sasista. Yhdyskunta koostuu 145 kolosta. Koloista arvioiden mukaan puolet on asuttuja.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys pyytää ilmoittamaan törmäpääsky-yhdyskuntien havannoista Tiira-lintutietopalveluun tai sitten paikallisyhdistyksen tietoon.

Törmäpääsky on Suomessa uhanalaisuusluokituksessa erittäin uhanalainen laji. Pirkanmaan kannaksi on suurimmillaan arvioitu hieman yli 1 000 paria vuoden 2009 selvityksen perusteella, mutta arvion oletetaan olevan tällä hetkellä selkeästi liian suuri.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>