Uutiset

Törkeät liikennerikkomukset, huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajamiset sekä seksuaalirikokset ovat kasvussa

today26.7.2019

share close

Poliisin 1.1.-30.6.2019 tilastoista käy ilmi, että kiireellisten hälytystehtävien määrä on lisääntynyt ja toimintavalmiusaika on heikentynyt.

Poliisin A-tehtävien määrä on kasvanut yli 26 prosenttia viime vuoteen verrattuna. B-tehtävien määrä on puolestaan laskenut noin 13 prosenttia. Uusi hätäkeskusjärjestelmä Erica voi vaikuttaa A-tehtävien nousuun. Kaiken kaikkiaan Poliisin hälytystehtävien määrä on laskenut vähän viime vuoteen verrattuna.

Normaalimuotoiset liikennerikokset ovat vähentyneet, mutta törkeät liikennerikokset ovat kasvussa. Viime vuonna törkeitä liikennerikoksia tehtiin yli 4 000 ja tämän vuoden ennusteen mukaan tuo määrä ylitettäisiin. Osa liikennerikkomuksista puuttuu, koska liikennerikkomuksen suoritteet tulevat tilastoihin noin kolmen kuukauden viiveellä.

Rattijuopumusten määrä on lisääntynyt. Alkoholirattijuopumusten määrä on laskenut hieman viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Sen sijaan huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena ajaminen näyttää lisääntyneen edelleen. Viime vuonna tähän aikaan noin 38 prosenttia kaikista rattijuopumuksista johtui pelkästään huumaavista aineista. Tällä hetkellä vastaava osuus on jo yli 40 prosenttia.

Seksuaalirikosten ilmoitusten aktiivisuuden määrä on kasvanut 16 prosentilla. Tutkimuksen mukaan seksuaalirikosten määrä ei olisi kasvanut, vaan ilmoitusaktiivisuudessa on tullut muutosta. 67 prosentissa seksuaalirikoksista epäilty on jo tiedossa. Noin 28 prosenttia näistä epäillyistä osallisena on ulkomaan kansalaisia. Ulkomaalaisten osuus on kasvanut kuusi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan trendinä onkin turvallisuusongelmien kasautuminen yhä pienemmälle väestöryhmälle sekä näiden keskittyminen tietyille alueille.

Poliisin tiedotteessa myös mainitaan, että teknologia ja kansainvälisyys venyttävät tutkinta-aikoja ja laskevat selvitysprosenttia. Teknologiaa hyödynnetään rikoksissa yhä enemmän ja se suojaa rikollisten anonymiteettiä paremmin. Teknologinen kehitys yhdessä kansainvälisyyden kanssa mahdollistaa rikosten tekemisen Suomessa myös ulkomailta käsin. Nämä kaksi trendiä vaikuttavat eniten poliisin tutkintaresursseihin.

Henkilökortteja on myönnetty ensimmäisellä vuosipuoliskolla 145 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samalla aikavälillä. Myös passien myöntömäärät ovat lisääntyneet 14 prosentilla. Suurimpana syynä kasvaneisiin määriin on henkilökortin ja passin lisääntynyt käyttö henkilöllisyyttä osoittavana asiakirjana.

Kirjoittaja: Valtteri Makkonen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%