Pirkanmaa

Metsäkonejätti Ponsse Oyj vinkkasi venäläisille mestarillisesta moottorisahataiteilijasta Juha Käkelästä – ylöjärveläisveistäjä sai kutsun maailmalla suuresti arvostettuun Kirveen päivät -kilpailuun

today14.8.2019

Background
share close
Tomsk kutsuu Juha Käkelää. Suomessa hyvin tunnettu moottorisahataiteilija kansainvälistyy. Veistäjä on ensi viikon Kirveen päivät -tapahtumassa Keski-Siperiassa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tomsk kutsuu Juha Käkelää. Suomessa hyvin tunnettu moottorisahataiteilija kansainvälistyy. Veistäjä on ensi viikon Kirveen päivät -tapahtumassa Keski-Siperiassa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Veistäjä Juha Käkelän moottorisaha soi ensi viikon iloisesti yhdessä maailman suurimmassa veistotapahtumassa ja -kilpailussa. Ylöjärveläinen moottorisahataiteilija sai kutsun 5 000 kilometrin päästä Keski-Siperiasta osallistua Tomskin kaupungissa pidettävään Kirveen päivät -tapahtumaan. Noin 550 000 asukkaan metropoli tunnetaan kymmenien hehtaarien laajuisesta puuveistospuistostaan, jossa jälleen kymmenien eri maiden parhaat lajin taitajat kohtaavat uusia teoksia luoden.

Juha Käkelä muistaa hyvin päivän, jolloin Tomskista rävähti kutsukirje hänen sähköpostiinsa.

– Kun silmäilin viestiä ensimmäisen kerran, tulkitsin sen roskapostiksi. Asia jäi sikseen, hän kertoo.

– Sain toisen yhteydenoton. Vaikka sanoma oli kirjoitettu venäläisin aakkosin, mietin, ettei lähettäjä voi olla pelle, eikä sisältö palturia. Selvittelyjen jälkeen valkeni, että silmieni edessä on kutsu arvostettuun puuveistotapahtumaan ja -kilpailuun. Aloin järjestää matkaan liittyviä yksityiskohtia. Nyt kaikki asiat ovat kunnossa, ja sunnuntaina lennän Moskovan kautta määränpäähän, mies juttelee.

Ponssen Venäjän edustajat asialla

Juha Käkelä pohti monta kertaa, miten Tomskin Kirveen päivät -festivaalin järjestäjät tietävät Ylöjärven Takamaalla moottorisahalla pölleistä eläinhahmoja ja ihmisiä työstävän ukkelin.

Käkelän kutsun takana on kansainvälistä arvostusta nauttiva maailman johtava metsäkoneiden tuottaja Ponsse Oyj.

Tiedottaja Marika Ryytty Ponsse Oyj:stä kertoo, että yrityksen venäläinen tytäryhtiö on ehdottanut ja suositellut moottorisahaveistäjä Juha Käkelää yhdeksi osallistujaksi tämänkertaiseen suurtapahtumaan.

Käkelän osallistuminen sinetöityi, kun hän lähetti pyydetyt valokuvat viidestä uusimmasta luomuksestaan sekä luonnoksen aikomastaan kilpailutyöstä.

”Paratiisimainen kaupunki Jumalan selän takana”

Tomsk on omistautunut metsien ympäröimänä kaupunkina puutaiteelle. Puuveistos puisto on sen vetonaula. Kymmenien hehtaarien suuruinen puisto puuluomuksineen vetää yleisöä eri puolilta maapalloa. Puistoa veistoksineen kutsutaan tomskilaisten olohuoneeksi.

Juha Käkelä kuvailee Kirveen päivät -tapahtumaa isännöivää suurkaupunkia paratiisiksi.

– Sembramännyt voisivat olla Tomskin tunnuksia. Näyttävät havupuut hallitsevat siellä näkymiä, hän kuvailee.

Käkelää odottavat työntäyteiset päivät. Veistourakka kestää kuusi päivää, jotka alkavat aamuvarhaisella ja päättyvät iltamyöhällä.

Veistäjäkollegat tapaavat toisiaan

Kirveen päivät -mittelö kokoaa yhteen veistäjiä runsaasta 30 maasta.

Juha Käkelän mukaan kollegojen tapaaminen on kisan arvokkainta antia.

– Tomskin jättitapahtumassa on varsin vapaat kädet. Siellä taiteentekijät eivät ole sidottuja vain moottorisahaan. Työvälineinä ovat niin erilaiset kirveet kuin taltatkin. Tyyli on vapaa. Ratkaisevaa on, että lopputulos on puuveistos, hän iloitsee.

Käkelä ei pakkaa omia työkalujaan mukaansa.

– Perillä jokaista osallistujaa odottavat tarpeelliset työvälineet, vaatteet, majoitukset – kaikki. Järjestelyt ovat huippuluokkaa, mies kiittelee.

Käkelä tekee Siperian yöjunan

Tomskin-matka ei jännitä kokenutta moottorisahataiteilijaa.

Juha Käkelä valmistaa Kirveen päivillä poikkeuksellisen suurikokoisen taideteoksen.

– Valitsin aiheekseni Seperian yöjunan.

Käkelän veistoksesta tulee varsin massiivinen ja näyttävä, sillä lopputuloksella on pituutta peräti kuusi metriä.

Suomalaistaitajan työ jää rikastuttamaan Tomskin puuveistoskokoelmia.

– Odotan kovasti tulevaa reissuani. Teen parhaani! Fiilikseni ovat mahtavat!

- Meillä on maailma ja tuulet sen / Sinulle laulan ja sinä kuulet sen / Ja kuitenkin lähelläsi tuskin uskallan hengittää / Vaikka vuoksesi myrkkyä joisin voisin karhuja kengittää, kuuluvat Eppu-kappaleen sanat, joihin Juha Käkelä tarttui tätä karhua valmistaessaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)
– Meillä on maailma ja tuulet sen / Sinulle laulan ja sinä kuulet sen / Ja kuitenkin lähelläsi tuskin uskallan hengittää / Vaikka vuoksesi myrkkyä joisin voisin karhuja kengittää, kuuluvat Eppu-kappaleen sanat, joihin Juha Käkelä tarttui tätä karhua valmistaessaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Joka veistoksella ottaja tiedossa

Moottorisahataiteelle omistautunut Juha Käkelä on työssä Pilkingtonin Tampereen tehtaalla, jossa hän toimii trukinkuljettajana.

Käkelä on konkari myös veistotaiteen taitajana.

– Minulla on hyvä tilanne taidepuolellakin, hän kiittää.

– Jokaisella työllä on ottajansa. Varastoon en ehdi teoksia valmistaa.

Tällä hetkellä Käkelä viimeistelee veistossarjaa, jonka hän valmistaa Tampereen raitiotielinjan alta kaadetuista lehmuksista. Kokonaisuus muodostuu viidestä veistoksesta.

Hiljan hän viimeisteli Nestori Miikkulainen -nimisen luomuksen. Saimaannorppa on tilaustyö.

Käkelän veistopihassa vierailevat ihmiset ihastelevat muun muassa hevosenkengillä höystettyä karhua, jonka innoittajana on ollut Eppujen Martti Syrjä.

– Meillä on maailma ja tuulet sen / Sinulle laulan ja sinä kuulet sen / Ja kuitenkin lähelläsi tuskin uskallan hengittää / Vaikka vuoksesi myrkkyä joisin voisin karhuja kengittää, moottorisahataiteilija kertaa Eppu-biisin sanoja.

Käkelä on ikuistanut kaikki Eput lankkuun, kun hän haki muutama vuosi sitten ideaa Ylöjärven Uutisten tilaamaan Eppu-veistokseen.

Kun Käkelä saapuu Venäjältä, hän tarttuu veistorintamalla hevosaiheeseen. Veistopihalla seisoo katseetvangitseva lehtikuusitukki, josta veistäjä muotoilee puutarhapenkin hevosfikureineen.

Juha Käkelä on mieltynyt Eppuihin. Tämän luonnoksen taiteilija teki, kun hän valmisti pari vuotta sitten Eppu-veistoksen Ylöjärven Uutisille. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Juha Käkelä on mieltynyt Eppuihin. Tämän luonnoksen taiteilija teki, kun hän valmisti pari vuotta sitten Eppu-veistoksen Ylöjärven Uutisille. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%