Pirkanmaa

Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi rosoisuudella, kylähyppelyllä, saunalla ja leikillä - hakija tekee itsestään vihdoin numeroa

Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi rosoisuudella, kylähyppelyllä, saunalla ja leikillä - hakija tekee itsestään vihdoin numeroa

Enemmän saunaa! on yksi kulttuuripääkaupunkihaun teema. Pirkanmaalla onkin konkreettisesti vahva saunomisen perinne. Tämä vanha savusauna lämpiää Kuhmalahden Vehkajärvellä Pajulanjärven rannalla. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Enemmän saunaa! on yksi kulttuuripääkaupunkihaun teema. Pirkanmaalla onkin konkreettisesti vahva saunomisen perinne. Tämä vanha savusauna lämpiää Kuhmalahden Vehkajärvellä Pajulanjärven rannalla. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Tampere ja Pirkanmaa haluavat näyttäytyä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihaussa "Yhdenvertaisuuden pääkaupunkina". Tamperelaiset ja pirkanmaalaiset ovat perinteisesti olleet huonoja kehumaan itseään eli nostamaan tekemisensä päivänvaloon. Kulttuuripääkaupunkihanke tekee myönteisen poikkeuksen ja perustaa sanomansa kissan hännän ylösnostamiseen; Tampere 2026 - Tehdään tästä nyt numero! -iskulause siivittää valitsijoiden vakuuttamista Tampereen ja Pirkanmaan erinomaisuudesta. Hakukirjan teemoiksi on valittu Enemmän rosoa!, Enemmän kylähyppelyä!, Enemmän saunaa! ja Enemmän leikkiä! Herätys pirkanmaalaiset, nyt teillä on mahdollisuus esittää omat ideanne kulttuuripääkaupunkiprojektia varten. Ohjelmahaku avautuu lauantaina 17. elokuuta verkossa https://tampereregion2026.fi/.

Kulttuuripääkaupunkihaun vastaava tuottaja Eija Oravuo kiittelee Tampereen ja Pirkanmaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen olevan käynnissä täydellä tohinalla. Hänen mukaansa henki on koko maakunnassa erittäin kannustava ja suopea.

Perjantaina kulttuuripääkaupunkihaku toi julkisuuteen Tampereen ja Pirkanmaan konkretisoitua tahtotilaa tavoitteen saavuttamiseksi.

Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 iskulauseella: Tampere 2026 - Tehdään tästä nyt numero!

- Tamperelaisuus on asenne, Oravuo avaa sloganin perusteluja.

- Tampereella ja koko Pirkanmaalla on paljon saavutuksia, jotka ovat vieneet paikallista, alueellista, kansallista ja jopa kansainvälistä elämää eteenpäin. Tamperelaiset ja pirkanmaalaiset tunnetaan vaatimattomuudestaan. Täällä on keskitytty tekemiseen, mutta kissan hännän pystyyn nostamista on kaihdettu. Olemme sitä mieltä, että aikaansaannoksiamme on vähätelty turhaan. Nyt on myönteisellä tavalla numeron tekemisen paikka, Oravuo korostaa.

Tampereella ja Pirkanmaalla on paljon saavutuksia, joista pirkanmaalaiset saavat olla kiitollisia. Tampere 2026 - Tehdään tästä nyt numero! on kulttuuripääkaupunkihaun iskulause. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tampereella ja Pirkanmaalla on paljon saavutuksia, joista pirkanmaalaiset saavat olla kiitollisia. Tampere 2026 - Tehdään tästä nyt numero! on kulttuuripääkaupunkihaun iskulause. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Teemat kumpuavat arjen elämästä

Eija Oravuo kehuu pirkanmaalaisten aktiivisuutta Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihanketta kohtaan.

- 4 000 ihmistä on pitänyt aivoriiheä ja antanut tuotoksensa meille. Ideoijien määrä on valtavan suuri, ja ajatukset ovat upeita, hän kiittelee.

Oravuo sanoo pirkanmaalaisten kantavan huolta siitä, että kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus olla mukana ja osallisena kaikessa mahdollisessa kulttuuritarjonnassa.

- Saavutettavuus onkin asia, johon haluamme satsata, hän lupaa.

Oravuon mukaan ihmisten antamat mielipiteet ja ehdotukset ovat keskeisessä roolissa kulttuuripääkaupunkiuden hakukirjaa laadittaessa. Euroopan unioni kysyy 41 asiaa, joihin me vastaamme faktoissamme ja visioissamme sekä suunnitelmissamme pidättäytyen.

- Emme halua olla Lontoo emmekä Pariisi. Olemme Tampere ja Pirkanmaa - hyvin uniikit paikat, hän teroittaa.

- Tärkeää on osoittaa valitsijoille, että kulttuuripääkaupunkius osallistaa koko maakunnan väestön. Meidän on vakuutettava, että omintakeisessa kulttuurissamme on paikallisen ulottuvuuden lisäksi kansainvälinen ote, joka houkuttaa maanosamme ihmisiä yhteen. Kunkin hakijan omat perinteet ja tavat ovat suola.

Oravuo pitää hakukijan teemoja erittäin houkuttelevina ja mahdollistavina.

- Enemmän rosoa!, Enemmän kylähyppelyä!, Enemmän saunaa! ja Enemmän leikkiä!, hän luettelee teemat.

Rosoisuus kertoo niin Tampereen kuin koko Pirkanmaan historian karkeudesta.

- Rosoisuus näkyy niin kaupunkiemme, kuntakeskuksiemme kuin kyläyhteisöjemme ilmeissä. Arvokasta on huomata, että paikkakunnan koosta huolimatta väkemme puhuvat kotikylästä. Tamperelaisetkin viljelevät tiukasti kylä-termiä, hän painottaa.

- Olemme kautta aikojen haastaneet asioita. Täällä on ollut aina myös kyky uida vastavirtaan olematta kuitenkaan  vastarannankiiskiä. Kohtaamme kehityksen kipupisteet rehellisesti mahdollisuuksinamme.

Oravuo uskoo pirkanmaalaiseen hyvään huumoriin, jonka turvin maakunnassa on selvitty vaikeistakin ongelmista.

- Pirkanmaalaiset vierastavat teennäisyyttä. Maakunnassamme on 23 toisistaan hyvin erilaista kuntaa. Kunnissa taas on paljon persoonallisia kyliä. Jo kuntakierros tarjoaa antoisan hypähtelyn paikasta toiseen. Saamme kasvot paikallisidentiteetille, hän miettii.

Tampere on saunan pääkaupunki. Kulttuuripääkaupunkihaku haluaa johdattaa ihmiset saunojen lauteille.

- Ilkosillaan ihmiset istuvat saunan lämmössä tasavertaisina ja titteleistä vapaina. Kysymys kuuluu: miten tehdä kulttuurista kuin saunomista eli yhdessäoloa, joka suitsii yksinäisyyttä ja luo avointa ja kursailematonta keskustelua yhtä hyvin kuin antaa mahdollisuuden pysähtymiseen ja hiljentymiseen, Oravuo haastaa.

Oravuo muistuttaa kaikilla ihmisillä olevan oikeuden leikkiin.

- Peli ja leikki kuuluvat niin jääkiekkokaukaloihin kuin Pikku Kakkosen puistoon tai Pirkanmaalla nousevaan peliteollisuuteen kuin esittäviin taiteisiin. Miten hyödynnämme pelejä ja pelilisyyttä niin, että niillä pureudutaan nykyajan ongelmiin, kuten lasten ja nuorten syrjäytymiseen.

Nyt kaikki ideoimaan ja kertomaan ohjelmavinkkejä

Kulttuuripääkaupunkihaku haastaa kaikki pirkanmaalaiset sisältötalkoisiin.

Eija Oravuo korostaa, että ideanikkareiksi saavat heittäytyä kaikki suomalaiset ja vaikka ulkomaalaisetkin maamme rajojen ulkopuolelta.

Ohjelmahaku avautuu lauantaina 17. elokuuta hankkeen verkkosivuilla. Postia voi lähettää myös perinteisinä kirjeinä.

- Odotamme paljon hyviä ohjelmaehdotuksia kulttuuripääkaupunkiprojektiamme varten, Oravuo sanoo.

Oravuo toivoo, että hankkeen sisällöistä syntyisi myös pysyviä asioita.,

- Olemmehan aikamatkalla kohti vuotta 2026, hän muistuttaa.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihanke haastaa kaikki kynnelle kykenevät ihmiset miettimään ja keksimään ohjelmaehdotuksia. Tämä veistokseksi valettu poika antaa ajatuksensa lentää paperista taittelemansa lennokin tavoin. Veistos kuuluu Urkin piilopirtin taidekokoelmiin. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihanke haastaa kaikki kynnelle kykenevät ihmiset miettimään ja keksimään ohjelmaehdotuksia. Tämä veistokseksi valettu poika antaa ajatuksensa lentää paperista taittelemansa lennokin tavoin. Veistos kuuluu Urkin piilopirtin taidekokoelmiin. (Kuva: Matti Pulkkinen)

 

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>