Pirkanmaa

Miljoonien eurojen edestä taiteen mestareiden töitä kopioinut Veli Seppä ja satoja väärennöksiä myynyt taidekauppias Jouni Ranta kohtasivat Tampereen Komediateatterin lehdistötilaisuudessa: ”Kaikki on annettu anteeksi”. Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Panu Raipia marssittaa näyttämölle Vilpitön mieli -veijarikomedian, josta odotetaan teatterisyksyn suurta tapausta!

today28.8.2019

Background
share close
Lempääläinen taiteilija Veli Seppä (vas.) ja entinen taidekauppias Jouni Ranta ovat olleet avainhenkilöitä, kun Tampereen Komediateatteri on tehnyt Vilpitön mieli -veijarikomediaa. Miehet tapasivat toisensa keskiviikkona mediatilaisuudessa paiskaten ystävyyden kättä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Lempääläinen taiteilija Veli Seppä (vas.) ja entinen taidekauppias Jouni Ranta ovat olleet avainhenkilöitä, kun Tampereen Komediateatteri on tehnyt Vilpitön mieli -veijarikomediaa. Miehet tapasivat toisensa keskiviikkona mediatilaisuudessa paiskaten ystävyyden kättä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Muistathan Veli Sepän, tuon sankarillisen mestaritaiteilijoiden miljoonamaalauksien piiruntarkan kopioijan? Entä taidekauppias Jouni Rannan, joka myi satoja tauluväärennöksiä yksityishenkilöille, kollegoilleen sekä huutokauppojen pitäjille? Tampereen Komediateatteri elää ajan hermolla. Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Panu Raipia on täpinöissään esitellessään Vilpitön mieli -veijarikomediaansa, joka saa kantaesityksensä lauantaina 7. syyskuuta. Näyttämöllä huseeraavat kovat konkarit: Ola Tuominen, Petra Karjalainen sekä Jani Karvinen. Keskiviikkoisessa lehdistötilaisuudessa kohosi tunnelma kattoon, kun katsomossa istuivat niin hyväntuulinen lempääläinen taiteilija Veli Seppä kuin väärennetyn taiteen myyjälegenda Jouni Ranta. Kovat naamat poseerasivat lavasteina olevien maalauksien äärellä vannoen lujaa kaveruutta – kaikki menneet on annettu anteeksi.

Jani Karvinen (vas.) esittää taidekauppiaslegenda Jouni Rantaa. Ola Tuomaisella ja Petra Karjalaisella on lukuisia rooleja Vilpitön mieli -veijarikomediassa, joka saa ensiesityksensä lauantaina 7. syyskuuta Tampereen Komediateatterissa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Jani Karvinen (vas.) esittää taidekauppiaslegenda Jouni Rantaa. Ola Tuomaisella ja Petra Karjalaisella on lukuisia rooleja Vilpitön mieli -veijarikomediassa, joka saa ensiesityksensä lauantaina 7. syyskuuta Tampereen Komediateatterissa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Tampereen Komediateatteri on iskenyt kultasuoneen. Teatteritalo tarjoilee poikkeuksellisen maukasta konnasoppaa, jonka ainekset ovat piiruntarkasti suomalaisten muistissa.

Taidekiimainen yleisö odottaa, kenelle tai keille päätyvät tamperelaisessa Annmaris Huutokauppakamarissa syyskuun 29. päivänä myytävät Helene Schjerfbeckin mestariluomukset Lukeva tyttö ja  Keltaisia ruusuja.

Vilpitön mieli -veijarikomedia tarjoilee 7. syyskuuta olevasta kantaesityksestään lähtien mestarimaalareiden teoksia lavastuksenaan. Ripustukseen kuuluvat Haloset, Schjerfbeckit, Gallen-Kallelat, Särestöniemet, Edelfeltit, Simbergit …

Tampereen Komediateatteri tuo suuren yleisön silmien eteen todellisuuteen perustuvia tapahtumia, joissa maan parhaimmatkin asiantuntijat ovat erehtyneet pahan kerran hyväksymään väärentäjän luomukset mestareiden merkkitöiksi.

Lempääläinen taiteilija Veli Seppä on niin huippulahjakas kuvataiteilija, että hän on onnistunut kopioimaan nimekkäimpienkin mestareiden herkät pensselinvedot. Hänen luomuksensa ovat Komediateatterin uutuusnäytelmän lavasteinakin.

Seppä on tehnyt kopioita ja väärennöksiä miljoonien eurojen arvosta. Mies oli lempääläinen hitsari, joka tunnetaan maamme kaikkien aikojen etevimpänä taideväärentäjänä. Taideväärennösten kirjoa on avattu kattavasti tiedotusvälineissä. Medianäkyvyys on tehnyt Sepästä halutun taiteilijan myös omalla nimellään.

Seppä on laskenut väärentäneensä satoja taideteoksia. Niitä on vieläkin ihmisten kotien seinillä. Panu Raipia vitsaileekin, että Vilpitön mieli -veijarikomedia voi viedä joiltakin yöunet, jos heidän kodeissaan sattuu roikkumaan arvotaidetta.

Taidekauppias Jouni Ranta myi sanonnan todellisessa merkityksessä vaikka mummonsa, niin taitava myyjä hän on ollut. Fakta on, että Rannan käsien kautta sadat väärennökset ovat päätyneet yksityishenkilöille, kollegoille ja huutokauppojen pitäjille.

Kiveen hakattua on, että poimit minkä tahansa kovan taiteilijan nimen taidekirjasta, niin Ranta on pannut rahoiksi hänen töillään.

– Munsterhjelm, Thesleff, Vanni…

Vilpitön mieli -muistelmissaan Ranta kuvailee, millainen väärentäjän paratiisi Suomi on ollut. Hänen mielestään taidemuseoiden ja huutokauppojen lepsu suhtautuminen väärennöksiin synnytti tilaisuudet, jotka ruokkivat varkaita.

Marko Erolan ja Jouni Rannan kirja kertoo tosiasiat siitä, miten Suomi myytiin täyteen väärennettyjä taideteoksia. Väärennösten kauppaaminen oli maan tapa. Hulluudesta tiesivät hyvin monet, mutta ilmiölle annettiin hiljainen hyväksyntä.

Laulava näyttelijä Petra Karjalainen liekehtii Vilpitön mieli -komedian lukuisissa tehtävissä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Laulava näyttelijä Petra Karjalainen liekehtii Vilpitön mieli -komedian lukuisissa tehtävissä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Näin paljon ei ole jännittänyt koskaan aikaisemmin

Panu Raipia jännittää Vilpitön mieli -veijarikomedian kantaesitystä.

– Olen kirjoittanut liki 30 näytelmää, mutta näin jännittynyt en ole ollut koskaan aiemmin, hän kertoo mediaväelle.

Raipia korostaa näytelmänsä sanoman olevan yhteiskunnallisesti merkittävä.

– Historiallista on se, että näytelmän päähenkilöiden esikuvat ovat elossa olevia ihmisiä. Tämä on poikkeuksellisen harvinaista teatterintekoa!

Raipia kysyy luottonäyttelijöiltään, Petra Karjalaiselta ja Ola Tuomiselta, muistavatko he näytelleensä aikaisemmin elossa olevia henkilöitä. He eivät muista.

–  Tämän komedian väkevää antia on myös musiikki, joka on vartavasten tehty tätä esitystä varten. Legendaarinen Costello Hautamäki on tehnyt laulut, jotka sykähdyttävät, Raipio lupaa.

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Panu Raipia odottaa paljon tekemältään Vilpitön mieli -komedialta. Hän on vakuuttunut, että teos on menestys. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Panu Raipia odottaa paljon tekemältään Vilpitön mieli -komedialta. Hän on vakuuttunut, että teos on menestys. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Näyttelijät ovat liekeissään

Vilpitön mieli -veijarikomedia on vahvojen näyttelijäkonkareiden käsissä.

Niin Ola Tuomisella kuin Petra Karjalaisellakin on nippu eri rooleja.

– Saan laulaa, tanssia ja näytellä, Karjalainen iloitsee.

– Olen ollut aina vähän kateellinen niille, jotka osaavat säveltää tai maalata. Nyt näyttelen näitä, Tuominen myhäilee.

Jani Karvinen hymyilee kuin Hangon keksi. Hän on koko olemuksellaan Jouni Rannan jalanjäljissä.

Kolmikko ylistää koko työryhmän välistä yhteistyötä, joka on antoisaa.

S.O.S. – Salainen osasto seitsemän Suomen kantaesityksenä

Tampereen Komediateatterin toinenkin ensi-ilta on harvinaista herkkua.

Ola Tuominen ohjaa Glyn Maxwellin dramatisoiman S.O.S. – Salainen osasto seitsemän -näytelmän, joka perustuu Enid Blytonin kirjoihin.

Toimitusjohtaja Teemu Ojala muistuttaa kantaesityksen pohjautuvan todelliseen klassikkoon.

Esitys miehitetään Suomen Teatteriopiston Näyttelijäntyön jatkolinjan opiskelijoilla.

Suomen kantaesitys on 22. lokakuuta.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%