Pirkanmaa

Teatteriarvio: Olemme jo valmiit nauramaan hyväntuulisesti Suomen suurimmalle taideväärennytvyyhdille – Jani Karvinen steppaa liukkaasti taidekauppias Jouni Rannan jalanjäljissä

today20.9.2019

Background
share close
Näyttelijä Jani Karvinen pääsee täyteen vauhtiinsa taidekauppias Jouni Rantaa esittäessään. Vilpitön mieli -musiikkikomedia lepää vahvasti Karvisen ammattitaidon varassa. (Kuva: Tampereen Komediateatteri)
Näyttelijä Jani Karvinen pääsee täyteen vauhtiinsa taidekauppias Jouni Rantaa esittäessään. Vilpitön mieli -musiikkikomedia lepää vahvasti Karvisen ammattitaidon varassa. (Kuva: Tampereen Komediateatteri)

Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa! Suomalaiset ovat jo sujut maamme historian suurimman taideväärennysvyyhdin suhteen. Tampereen Komediateatterin teatterinjohtaja Panu Raipia on onnistunut kirjoittamaan ja ohjaamaan musiikkikomedian, joka on balsamia niidenkin arvomaalausten ostajien haavoille, jotka syntyivät hyväuskoisille hoopoille mittavien rahasummien menestyksistä. Jo kirjana suuren yleisön käsissä hyvin kulunut Vilpitön mieli on taipunut jouhevasti myös näytelmäksi. Esityksen keskiössä on ehdottomasti näyttelijä Jani Karvinen, joka on kuin ilmetty taidekauppias Jouni Ranta. Lidlin mainoksissa epäilevänä Tuomaksena jöröttävä Ranta on tässä kappaleessa liukas kuin linkkuveitsi. Myös Ola Tuominen ja Petra Karjalainen menestyvät estradilla lukuisissa rooleissaan, mutta ehdottomasti tämä tarina on Karvisen suurta juhlaa. 

Hauskuuttaminen on taitolaji.

Komedia on teatterin muoto, joka ei päästä tekijöitään helpolla eikä vähällä.

Sitten on asioita, joista suomalaiset eivät soisi tehtävän isoa numeroa. Häpeää ruokkivat esimerkiksi jujutetuiksi joutumiset.

Meillä on vielä miesmuistissa tapahtumat, joiden keskiössä olivat kuvantekijä Veli Seppä sekä taidekauppias Jouni Ranta. Omilla saroillaan iskemättömät kovat luudat kutoivat taideväärennysvyyhdin, joka tullaan aina muistamaan osana suomalaista taidekauppahistoriaa. Panokset olivat mahtipontiset. Seppä suorastaan tehtaili nimekkäiden taidemaalareiden teoksia. Hänen kätensä pystyi huippusuorituksiin, joissa Maria Wiikin, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin, Eero Järnefeltin sekä Reidar Särestöniemen huippuluomukset siirtyivät uusille kankaille. Ranta olisi sananmukaisesti myynyt vaikka mummonsa, niin intohimoinen hän oli lyömään rahoiksi taidekaupoillaan. Parivaljakko sai touhuta omiaan käsittämättömän pitkän aikaa. Edes Ateneumin asiantuntijat eivät pystyneet heittämään kapuloita kaidalle tielle sortuneiden härskiyteen. Nälkä kasvoi syödessä, ja jano voimistui juodessa.

Panu Raipia on tehnyt mielettömän oivalluksen, kun hän on keksinyt dramatisoida Jouni Rannan ja Marko Erolan kirjoittaman Vilpitön mieli -elämäkerran samannimiseksi musiikkinäytelmäksi. Kirjassa on hyvät eväät näyttelijöiden onnistumisille.

Näytelmä on kompakti kokonaisuus siitä, miten kaikki tapahtui runsaan sadan taulun väärentämisessä ja niiden myymisessä keräilijöille, galleristeille sekä yksityisille kotiensa sisustajille.

Jani Karvinen vie kuin litran mittaa

Mistä Jani Karvisen nimi ja naama ovat painuneet mieleemme?

Kuinka moni tosi mies on samaistunut Lidlin televisiomainoksissa patsastelevaan epäilevään Tuomakseen? Jani Karvinen on antanut kasvot tälle saksalaista ruokakauppakulttuuria kyseenalaistavalle kaksilahkeiselle.

Nyt Karvinen ei ole kenenkään talutusnuorassa, kun hän steppaa legendaarisen taidekauppiaan Jouni Rannan saappaissa Tampereen Komediateatterin uudessa musiikki-ilottelussa.

Panu Raipia on onnistunut täydellisesti näyttelijävalinnoissaan.

Karvinen vahvistaa asemaansa maamme komedianttien joukossa.

Jouni Rannan persoona, vauhtisokeus, mielikuvitusmaailma ja rohkeus tarjoavat hedelmällisen maaperän komedian tekemiselle. Karvinen ottaa Rannasta kaiken irti. Hän marssittaa yleisönsä päiviteltäväksi elohopeaisen visionäärin, joka saa rahan poikimaan ja elämän maistumaan makealta.

Raamikas Karvinen saa vauhdikkuudellaan kirkkaan sädekehän päänsä ympärille. Hänessä on karismaa, jota Rannan tapaus voimistaa.

Petra Karjalainen on laulava näyttelijä, jonka kaltainen ammattilainen on välttämätön Vilpitön mieli -komedian kaltaiselle laululliselle esitykselle. (Kuva: Tampereen Komediateatteri)
Petra Karjalainen on laulava näyttelijä, jonka kaltainen ammattilainen on välttämätön Vilpitön mieli -komedian kaltaiselle laululliselle esitykselle. (Kuva: Tampereen Komediateatteri)

Petra Karjalainen valloittaa lauluillaan

Näyttelijä Petra Karjalainen on Oulun lahja Suomen teatteritaiteelle.

Karjalainen tunnetaan häikäisevistä suurrooleistaan Tampereen Työväen Teatterissa. Karjalainen on kiitettävän monipuolinen taiteilija, kun hän vierailee naapuritalossa kerta toisensa jälkeen. Hänen taiteellista laaja-alaisuuttaan ja henkistä suuruuttaan kuvaa juuri se, että hän pystyy luontevasti esiintymään hullunkurisissa teoksissa. Hän ei sulje ovia vaan päinvastoin hän avaa uusia ikkunoita.

Vilpitön mieli -musiikkikomediassa Karjalainen kunnostautuu nimenomaan laulajana. Maestro Costello Hautamäen käsialaa olevat laulut saavat syvälliset tulkinnat Karjalaisen musisoinnissa.

Karjalaisella on musiikkikomediassa nippu rooleja, joissa hän sukkuloi luontevasti osasta toiseen. Hänen sukkansa eivät niin sanotusti mene sekaisin.

Ola Tuominen esittää väärentäjä Veli Seppää. Hän on roolissa haka. Jani Karvisen esittämä Jouni Ranta pääsi taulukauppojen makuun Sepän tuotteliaisuuden ja taituruuden ansiosta. (Kuva: Tampereen Komediateatteri)
Ola Tuominen esittää väärentäjä Veli Seppää. Hän on roolissa haka. Jani Karvisen esittämä Jouni Ranta pääsi taulukauppojen makuun Sepän tuotteliaisuuden ja taituruuden ansiosta. (Kuva: Tampereen Komediateatteri)

Ola Tuominen menee täysin Veli Sepästä

Baskeri päähän ja menoksi!

Veli Seppä on huippulahjakkuus, jolla on harvinainen taito maalata toisinto vaikka Leonardo da Vincin maalaamasta Mona Lisasta, koko ihmiskunnan ihailemasta taideteoksesta. Seppä on taka-alalla viihtyvä hiljainen puurtaja. Jumalaisen syntymälahjan värien vangitsijana saanut mies nauttii jokaisesta pensselinsä vetäisystä. Hän on sinut lahjakkuutensa kanssa.

Näyttelijä Ola Tuominen on kuin ilmetty kuvantekijä Veli  Seppä Vilpitön mieli -komediassa.

Myös Tuomisen monipuolisuus on valjastettu tehokkaasti käyttöön Raipian luomassa uutuusnäytelmässä.

Tuominen on siitä kiitettävä taiteilija, ettei hän sorru maneereihin. Mies löytää tulkinnan ja olevaisuuden jokaiselle hahmolle, jonka hän tarjoilee yleisölleen.

Onko sinun seinälläsi kalliisti ostettu väärennös?

Vaikka Tampereen Komediateatterissa ollaan kaupungin hauskimmassa ja iloisimmassa paikassa, osataan siellä myös vakavoitua. On todella taitolaji toteuttaa Vilpitön mieli -komedian kaltainen näytelmä. Pahimmillaan lopputulos voisi repiä auki ikäviä haavoja. Parhaimmillaan tosiasioiden avaaminen helpottaa ihmisten kipuja sekä särkyjä.

Jouni Rannan ja Veli Sepän elämäkertojen avulla voimme oppia tuntemaan ilmiöitä, jotka paljastuttuaan synnyttivät pahaa mieltä ja lietsoivat jopa vihaa.

Nyt näyttelijät Jani Karvinen, Ola Tuominen ja Petra Karjalainen saavat huoletta tivata: ”Onko sinun olohuoneesi seinällä väärennetty Gallen-Kallela?”

Etenkin kun Tampereen Komediateatterin Vilpitön mieli -musiikkikomedian lavasteina ovat Veli Sepän omin kätösin väärentämät mestariteokset.

Costello Hautamäen melodiset kappaleet rytmittävät esityksen alkutahdeilta viime sointuihin.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%