Uutiset

Ikaalisten kaupunkia ja Kuhmoisten kuntaa esitetään saaristo-osakunniksi – ”olosuhteet ovat saaristoon verrattavia”

today23.9.2019

share close

Pirkanmaan maakuntahallitus esittää maa- ja metsätalousministeriölle saaristo-osakunniksi vuosiksi 2020-2023 Ikaalisten kaupunkia ja Kuhmoisten kuntaa. Tämä mahdollistaa sen, että nämä kunnat saavat erityistä valtion tukea tälle jaksolle.

– Ikaalisten kaupungin olosuhteet ylittävät saaristo-osakunnan kriteerit ja kaupungin tilanne on täysin verrannollinen usean nykyisen saaristo-osakunnan asemaan, toteaa Pirkanmaan liiton kehityspäällikkö Marko Koskinen.

Kyrösjärvi jakaa Ikaalisten kaupungin maa-alueen kahtia. Itä-Ikaalisissa merkittävä olosuhdehaitta koskee peräti 963 asukasta eli kysymyksessä on huomattava osa kaupungin asukkaista ja tuolla alueella olosuhteet ovat saaristoon verrattavia. Ikaalisten kaupungin kohdalla edellytykset ylittyvät selvästi suhteessa uuden asetuksen kriteereihin.

Ikaalisten osalta perusteluna on Itä-Ikaalisten alue, joka kattaa Tevaniemen, Luhalahden, Röyhiön ja Juhtimäen kylät. Itä-Ikaalisten 963 asukkaan palvelujen turvaaminen ja kehittäminen edellyttävät lisätukea. Ikaalisten kaupungin liikenneolot, vakituisen asutuksen hajautunut sijoittuminen kunnan eri osiin ja niistä johtuvat merkittävät vaikeudet suhteessa kaupungin voimavaroihin mm. peruspalvelujen järjestämiseksi ovat tällä hetkellä aivan olennainen rasite ja este kaupungin tasapainoiselle kehitykselle.

– Kuhmoisten kunta täyttää nykyiset saaristo-osakuntakriteerit ja se on yksi jo nyt voimassa olevan asetuksen saaristo-osakunnista. Kuhmoinen ylittää yksiselitteisesti myös uuden asetuksen valmistelun pohjana olevat kriteerit ja kunnan olosuhteet ovat saaristoon verrattavia, Koskinen sanoo.

Kuhmoisten kunnan osalta korostuvat erityisesti vapaa-ajan asumisen ja matkailun vahvasti lisääntyvä merkitys saaristoalueella, jonka vuoksi mm. matkailuelinkeinon vaatiman infrastruktuurin ylläpito ja kehittäminen edellyttävät saaristolain mahdollistamia tukitoimia. Kuhmoisten Sahanranta on valittu useampana vuonna vierasveneilijöiden suosikkisatamaksi Suomen sisävesillä. Kuhmoisten kunnan alueelta tarjotaan palveluja laajasti myös Päijänteen saaristoisen ja saaristomaisen alueen kulkijoille ja asukkaille. Kuhmoinen siirtyy osaksi Pirkanmaan maakuntaa vuoden 2021 alusta ja kunta toimii siten nykyistä vahvemmin myös yli puolen miljoonan asukkaan Pirkanmaan maakunnan yhteytenä Päijänteelle.

Kuhmoisten kunnan alue on vesistöjen rikkomaa ja tästä johtuen liikenneolosuhteet ovat vaikeat. Välimatkat keskustaajaman palveluihin ovat pitkiä, joka tuo merkittäviä haasteita peruspalveluiden järjestämiseen.

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%