Uutiset

Ratikkatyömaan jätteestä luotu 9-metrinen mato tervehtii ohikulkijoita rautatieasemalla

Ratikkatyömaan jätteestä luotu 9-metrinen mato tervehtii ohikulkijoita rautatieasemalla

Taiteilija Johanna Lonka asettelemassa ”Maan muokkaaja” -teosta raitiotietyömaan aitaan Tampereen rautatieasemalla.[/caption]

Johanna Lonka on suunnitellut Tampereen rautatieaseman kupeeseen väliaikaistaideteoksen kierrätysmateriaaleista. ”Maan muokkaaja” -teos on osa Ratikan taide -kokonaisuutta, työmaa-aikaista taidetta, joka tekee arkea ympäröiviä laajoja työmaita inhimillisemmiksi ja esteettisesti miellyttävimmiksi.

Longan teos tervehtii ohikulkijoita ja kaupunkiin saapuvia rautatieaseman pääsisäänkäynnin vieressä. Luikertelevan madon kaltainen hahmo on muotoiltu työmaalta kertyneestä pakkausjätteestä, suojapeitteistä sekä salaojaputkista ja värit valikoituivat käytettävissä olevan materiaalin ehdoilla. Teos tuo esiin työmailta ja kaupunkitilasta tuttua estetiikkaa ja muistuttaa leikkisästi kierrättämisen voivan olla muutakin kuin roskien lajittelua. Mato kuvaa myös sitä myllerrystä ja muutosta, jossa kaupunkitila elää ja kehittyy.

Näin taiteilija itse kuvaa työprosessiaan:

– Jätemateriaalin veistäminen oli luonteva tapa lähestyä väliaikaista taidehanketta ja pakkausjätettä on runsaasti saatavilla rakennushankkeiden ohessa. Muovin käsittely on tullut tutuksi aiemmista projekteistani, joten tämäkin työ syntyi kokeilevalla käsityömetodilla, ommellen ja limittäen kappaleita toisiinsa.

Longan mukaan "ihmisten ja toislajisten eläinten paralleelinen elämä" on toistuva aihepiiri hänen töissään.

– Myllerrystä kaupungin arjessa kohtaavat kaikki sen asukkaat, Lonka jatkaa.

Maan muokkaaja luikertelee rautatieaseman pääsisäänkäynnin vieressä työmaa-aidalla.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>