Pirkanmaa

Lempäälä saa ensimmäisen turkkilaisen parturiliikkeensä – Kenan ja Esin Uluöz rakentavat turkkilaiseen traditioon pohjautuvaa parturi-kampaamoketjua

today29.10.2019

share close
Esin ja Kenan Uluöz ovat rakentamassa parturi-kampaamoketjua maakuntaan. Yrittäkäpariskunnalla on jo vuosikymmenen kokemus Tampereen kaupunkiseudusta. Maanantaina 4. marraskuuta he avaavat Lempäälän liikkeen, jossa työskentelevät Abdujiah Ali Saber ja Iskender Gül. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Esin ja Kenan Uluöz ovat rakentamassa parturi-kampaamoketjua maakuntaan. Yrittäkäpariskunnalla on jo vuosikymmenen kokemus Tampereen kaupunkiseudusta. Maanantaina 4. marraskuuta he avaavat Lempäälän liikkeen, jossa työskentelevät Abdllah Saber Ali ja Iskender Gül. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Turkkilainen parturikulttuuri jalkautuu terhakasti Pirkanmaalle. Hiusyrittäjät Kenan ja Esin Uluöz rakentavat määrätietoisesti parturi-kampaamoketjua. He avaavat marraskuun alussa uuden toimipaikan Lempäälän keskustassa. Seuraavaksi kasvunälkäisten ammattilaisten katseet ovat naapurimaakunnassa Hämeenlinnassa, jonne he aikovat rantautua jo lähitulevaisuudessa.

Turkkilaiset, syyrialaiset ja irakilaiset parturit ovat jo tuttu näky tamperelaisessa katukuvassa. Ne ovat rynnistäneet markkinoille ja saavuttaneet suuren suosion kymmenien liikkeiden joukolla. Moni asiakas kokee työn taidokkaaksi, palvelun ystävälliseksi ja hinnat edullisiksi. Maahanmuuttajat ovat tuoneet mukanaan kotimaidensa hiuskulttuurin arvostuksen ja sitä toteuttavan maineikkaan käsityöperinteen.

Kolmannen polven parturimestari Kenan Uluöz oli näkijä ja tekijä, kun hän avasi vuosikymmen sitten Tampereen ensimmäisen turkkilaisen parturi-kampaamon Mustanlahdenkadulla.

Uranuurtajaliike kantaa edelleen perustajansa Kenanin nimeä. Paikasta vastaavat nykyään Kenanin veli Huseyin Uluöz ja Fadil Kantar. Liikkeessä työskentelee omistajiensa lisäksi neljä hiusalan ammattilaista.

Kenan ja Esin Uluöz laajensivat vuoden 2018 elokuussa toimintaansa avaten parturi-kampaamon Ylöjärven Soppeenmäessä. Liikkeessä työskentelee Uluözien lisäksi neljä parturia.

– Olemme katselleet hyvin tarkalla silmällä voimakkaasti kasvavaa Tamperetta ja sen naapurikuntia. Tampereella parturiliikkeen voisi perustaa Tesomalle. Kehyskunnista puolestaan Nokia on hyvin kiinnostava, he kuvailevat.

Uluözit korostavat, että liike on saatava katutasoon ja näkyvälle paikalle. Heidän mukaansa sijainti on avainasemassa menestymisen suhteen.

– Toimipaikan on oltava siellä missä ihmiset luontaisesti liikkuvat. Kun on ihmisten silmissä, tunnettuus voimistuu, he lisäävät.

Uluözien yrittäjäpariskunta tekee maanantaina 4. marraskuuta uuden aluevaltauksen avatessaan Kenan3-nimisen parturin Lempäälän sydämessä. Alkuvaiheessa Lempäälässä ei ole palvelua naisille.

– Asiakkaat ovat kannustavia. Meillä on ollut koko Tampereen kaupunkiseudulta ja jopa maakunnasta uskollisia vakioasiakkaita. He toivovat, että toisimme palvelumme eri puolille Pirkanmaata. Olemme koko ajan valmiudessa ja tarkkailuasemissa. Jos kriteerimme täyttävä paikka löytyy, olemme kiinnostuneita.

Uluözit etsivät parhaillaan parturi-kampaamon paikkaa Kanta-Hämeen ytimestä Hämeenlinnasta.

Varoittelijoita ja epäilijöitä riitti

Kenan ja Esin Uluöz ovat syntyneet yrittäjiksi.

Kenan on jo kolmannen polven parturi. Esinin vanhemmat Mitat ja Vecla Demit ovat kuuluja turkkilaisen ruuan kokkaajia. Heidän Halic-ravintolansa toimi aluksi vuosikausia Tampereen keskustassa, kunnes he siirsivät toimintansa Ylöjärvelle.

– Kun avasin parturiliikkeeni vuoden 2008 syksyllä, moni kävi puheillani ja varoitteli, etteivät kantasuomalaiset helposti tule ulkomaalaisten palveltaviksi. Useat sanoivat, ettei kaupungissa ole edes riittävän paljon maahanmuuttajia, joista helpommin kertyisi asiakaskuntaa. En menettänyt toivoani, vaan päätin tehdä työni hyvin ja luottaa siihen, että hyvä kello kuuluu kauaksi.

Kenan Uluöz tietää, että suositus on markkinointikeinoista tehokkaimpia.

– Kun asiakkaat olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun, he alkoivat oma-aloitteisesti ohjata läheisiään liikkeeseeni. Kävijämäärä kasvoi varsin nopeasti, joten pääsin palkkaamaan lisää tekeviä käsiä.

Kun Uluözien lapset varttuivat kouluikään, Esinkin pääsi töihin. Myös hänen asiakaskuntansa laajeni hyvin ripeästi.

– Asiakkaat ovat olleet koko toimintamme ajan vankkumattomia kannustajiamme, pariskunta korostaa.

Uluözit teroittavat, että he ovat koko yrittäjyystaipaleensa ajan rakentaneet toimintansa kestävälle perustalle.

– Ravintoloitsijavanhempani ovat opastaneet meitä. Olemme ottaneet asioista selvää ja halunneet tehdä aina kaiken sääntöjen ja pykälien mukaan.

– Hoidamme kaikki velvoitteemme. Työntekijämme pitävät työaikapäiväkirjaa. Tilitämme verot, työeläke- ja sairausvakuutusmaksut ajallaan. Vuokrammekin maksamme mieluummin ennen eräpäivää, Uluözit kertovat.

Kotimaan perinteet velvoittavat

Turkkilaiset ovat tarkkoja tukastaan. He katsovat peiliin vakuuttuakseen hiustensa kunnosta. Sillä, mitä kanssaihmiset ajattelevat kampauksesta, on suuri merkitys.

Kenan ja Esin Uluöz painottavat maanmiestensä ja -naisten arvostavan suuresti partureita ja kampaajia, osaavia perinteisiä käsityöläisiä.

Kenan Uluözin isä ja isoisä olivat kunnioitettuja itsenäisiä parturiliikkeen pitäjiä Turkin viidenneksi suurimmassa kaupungissa Adanassa.

– Ammatin ja ammattitaidon periminen ovat aarteita, hän sanoo.

Kenan Uluöz tutustui tulevaan ammattiinsa jo seitsemänvuotiaana.

– Kun koulupäivä päättyi, kiirehdin vaarini parturiliikkeeseen. Turkkilaisen käytännön mukaan minun piti seurata silmät tarkkoina ja korvat auki isoisäni työskentelyä. Näkemällä omaksuin paljon pikkutarkan työn yksityiskohtia.

– Apupojan tehtäviin kuului liikkeen siisteydestä huolehtiminen. Lakaisin lattian, kun asiakkaan hiukset oli leikattu. Tarjosin kävijöille teetä. Autoin takit naulakkoon ja takaisin päälle.

Kenan kunnioittaa isäänsä ja isoisäänsä. Vaarikin teki peräti 40 vuoden työrupeaman.

Turkissa korostetaan opintojen lisäksi työssä oppimista.

– Ensiksi on opittava asiakaspalvelu. Ystävällinen palvelu on koko toiminnan kivijalka.

– Kun parturioppilas saa sakset käteensä, hän leikkaa ensiksi lasten hiuksia. Taitojen kartuttua hän saa vaativampia tehtäviä.

Kenan Uluöz korostaa, että taitavassa opissa parturioppilaasta varttuu taitava saksienkäyttäjä neljän, viiden vuoden aikana.

– Jokaisella parturilla on oltava henkilökohtaiset työvälineet. Saksien ominaisuudet on tunnettava.

Hiukset kasvoja myöten

Tavallisesti asiakas antaa parturille ja kampaajalle vapaat kädet.

Esin ja Kenan Uluöz korostavat, ettei asiansa osaava hiusten ammattilainen ryhdy sokkona toimeen.

– Me katsomme tarkasti, minkälainen asiakkaan hiuslaatu on. Jokaisella ihmisellä on uniikit hiukset. Tukka on osa kokonaisuutta. Sen on oltava sopusoinnussa pään muodon ja kasvojen kanssa.

– Parturin työhön kuuluu paljon muutakin kuin perinteinen hiusten leikkaaminen, lyhentäminen ja siistiminen. Jos asiakkaan päänahka on kireä, sitä on hyvä pehmentää hieromalla. Kulmakarvat on siistittävä. Nenä- ja korvakarvat on poistettava. Tehtävämme on pitää hyvää huolta asiakkaastamme.

– Moni kysyy, miksi haluamme pestä asiakkaidemme hiukset leikkauksen jälkeen. Tämä on välttämätöntä, etteivät karvat jää kutittamaan päänahkaa, korvien taustoja tai etteivät ne tipu myöhemmin olkapäille.

Kenan ja Esin Uluözin mukaan suomalaiset ovat varsin kokeilunhaluisia hiusmuodin suhteen. Esimerkiksi monet lapset ja nuoret haluavat hiustatuointeja. Rakastunut pyytää muotoilemaan hiuksiinsa sydämen. Kuvioiden määrä on rajaton. Mielikuvitus on rajana.

Suomalaiset miehet suosivat nykyään partoja.

– Partojen leikkaaminen, siistiminen ja muotoileminen ovat haastavia tehtäviä. Pidämme kunniassaan perinteistä partaveistä.

MATTI PULKKINEN

Aito partaveitsi on tärkein työväline miehen parranajossa, siistimisessä ja rajaamisessa. Kenan Uluöz (vas.), Iskender Gül ja Abdllah Saber Ali ovat alojensa ammattilaisia, jotka ovat perineet käsityöammattitaitonsa kotimaansa mestareilta. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Aito partaveitsi on tärkein työväline miehen parranajossa, -siistimisessä ja -rajaamisessa. Kenan Uluöz (vas.), Iskender Gül ja Abdllah Saber Ali ovat alojensa ammattilaisia, jotka ovat perineet käsityöammattitaitonsa kotimaansa mestareilta. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%