Pirkanmaa

Psykologi Pirjo Latvanen verotiedoista: ”Nämä luvut ja tulomäärät eivät kerro näiden ihmisten elämästä”

Psykologi Pirjo Latvanen verotiedoista: ”Nämä luvut ja tulomäärät eivät kerro näiden ihmisten elämästä”

Psykologi Pirjo Latvanen korostaa, etteivät parhaillaan julkisuudessa pyörivät verotiedot kerro juuri mitään puheena olevista ihmisistä.
Psykologi Pirjo Latvanen korostaa, etteivät parhaillaan julkisuudessa pyörivät verotiedot kerro juuri mitään puheena olevista ihmisistä.

Vuoden 2018 verotiedot ovat olleet maanantaiaamusta suuren yleisön ahmittavina ja pöyhittävinä. Akaalainen psykologi Pirjo Latvanen toppuuttelee vouhkaamasta ylenpalttisesti julkisuuteen tuotavien ihmisten ansio- ja pääomatuloista sekä heidän yhteiskunnallemme maksamistaan veroista. Hän korostaa, etteivät nyt lööpeissä ja otsikoissa olevat luvut ja tulomäärät eivät juuri kerro näiden ihmisten realistisesta elämästä.

– Juuri, kun soitit, tuskailin verotietojen ympärillä olevaa pyöritystä, psykologi Pirjo Latvanen kertoo.

Lähes 20 vuotta psykologin työtä tehnyt Latvanen arvelee, että verotiedoista kiinnostuneet ja innostuneet henkilöt ovat kiinnostuneita muista ihmisistä, siitä, mitä heille kuuluu, mitä heidän elämässään on tai tapahtuu.

– Monessa tapauksessa verotietoja rullaava henkilö kuvittelee tietävänsä, mitä verotilastojen kärjessä olevat ihmiset tekevät, miten he elävät ja mitä he edustavat.

– Verotietojen pöyhimisessä on kyse samasta asiasta kuin reaalitelevisiossa tai Salatut elämät -sarjassa. Niitä seuraavat ihmiset samaistuvat kohteisiinsa, fantisoituvat esillä olevista persoonista. Mielikuvitus laukkaa, ja oletus muuttuu faktaksi.

– Ihmiset ovat luonnostaan uteliaita, se on meissä sisällä. Kanssaihmisten elämää ja sen piiriä verrataan omaan itseensä ja elinympäristöön. Miettimisen ja vertailemisen lopputulos voikin sitten olla hyvästä tai pahaista.

Latvasen mukaan raha-, talous- ja verotietojen näkeminen julkisuudessa on omiaan aktivoimaan ihmisten ajatuksissa ja mielessä oletuksia ja luuloja. Prosessi etenee mielikuviksi, kuvitelmiksi.

– Ihmiset tekevät liian helposti päätelmän: ”Voi kun tuollakin ovat asiat hyvin!”.

Latvanen haluaa antaa kaikille ohjeen:

– Nämä verotiedot: luvut ja tulomäärät eivät kerro näiden ihmisten koko elämästä.

– Emme tiedä esimerkiksi näiden ihmisten menoja tai elämän murheita.

Latvanen toivoo, että media toimisi asiallisesti ja vastuullisesti.

– Turhat katkeruudet ja kateudet kaikkine seurauksineen jäisivät vähemmälle.

Latvanen muistuttaa ihmisistä, joiden perustoimeentulo on niukka.

– Kun ihminen on tiukalla ja vaikeuksissa, hän voi ahdistua lisää tulo- ja verotiedoista.

MATTI PULKKINEN

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>