Uutiset

Juice Leskisen kirjoittama ooppera ensi-illassa maanantaina Tampereella

Juice Leskisen kirjoittama ooppera ensi-illassa maanantaina Tampereella

Juice Leskisen sanoittama Juoksuhautojen jälkeen -ooppera saa maanantaina ensi-iltansa Tampereen tuomiokirkossa. Työ on ehtinyt odottaa julkaisua yli 15 vuotta.

Ooppera pohjautuu Kalle Päätalon samannimiseen romaaniin. Ooppera esitetään konserttiversiona Tampereen tuomiokirkossa maanantaina 11. marraskuuta, jolloin Päätalon syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta.

Oopperan ensiaskeleet otettiin vuonna 1997, heti Juoksuhautojen jälkeen -romaanin ilmestymisen jälkeen. Oopperan säveltäjä, musiikin maisteri Vesa Haapaniemi ehdotti tekstin eli libreton tekijäksi Juice Leskistä. Juice suostui ja työ alkoi.

Juice Leskinen oli Kalle Päätalon kirjallisuuden ystävä, ja tekstin eli libreton tekeminen Päätalo-oopperaan oli luontevaa. Hetkessä teos ei syntynyt. Säveltäjä Vesa Haapaniemi vieraili tasaiseen tahtiin Juicen kotona kyselemässä uusien tekstiliuskojen perään. "Se on täällä", oli Juicella tapana tokaista Haapaniemelle takaraivoaan läpsäyttäen.

Vuonna 1999 puolivalmiista oopperasta esitettiin osia Päätalo-päivillä Taivalkoskella.  Vuonna 2003 Juice Leskisen libretto viimein valmistui.  Vuosikaudet se odotti sen jälkeen säveltäjä–sovittaja Vesa Haapaniemen kotona. Kalle Päätalon syntymän satavuotisjuhlien lähestyessä iso pyörä kääntyi kunnolla, ja oopperan konserttiversio saatiin valmiiksi. Se saa ensiesityksensä Tampereen tuomiokirkossa maanantaina kello 18. Leskisen tavoin Tampereelle kotiutunut Kalle Päätalo syntyi Taivalkoskella 11.11.1919.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>